Læserbrev

Højhuse og afstand: Har vindmøller øjne, Hans Østergaard?

Læserbrev: I et læserbrev her i Dagbladet om vindmøllerne i kommunen vil borgmester Hans Østergaard gerne skilte med kommunens velvilje overfor trængte vindmøllenaboer, som kommer i klemme, når tårnhøje vindmøller skyder op i landskabet.

Her skriver Hans Østergaard – og jeg citerer: Dertil skal siges, at byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune allerede i november 2014 besluttede at fastsætte en række kriterier for vindmøllers afstand til beboelse. Blandt disse kriterier er, at alle ejendomme inden for en afstand på 10 gange møllens højde har ret til at få foretaget en værditabsvurdering. Citat slut.

Nu har højhuse jo ingen vinger, men i Videbæk undrer vi os over, at samme velvilje ikke gælder, når der er udsigt til nye tårnhøje huse tæt op ad vores ejendomme.

Højhuse har masser af ”øjne”, støj og skygger, som kan forstyrre freden, og som helt sikkert kan give tab på de omkringliggende ejendomme, hvis de opføres.

10 gange husenes højde er en radius af 170 meter, og indenfor denne afstand ligger over 25 ejendomme på Dalsvinget, Bredgade, Kærvej og Kirkeallé i Videbæk.

Kommunens juridiske afdeling har meget behændigt afvist, at kommunen ikke må tilgodese private interesser ved at sende ”Taksationskommissionen” ud for at vurdere tab på ejendomme i forbindelse med opførelse af højhuse tæt op af private huse, haver og ejendomme.

Jeg er sikker på, at hvis der var politisk vilje til det, ligesom i sagen om vindmøllerne, så kunne de mange private ejendomme i Videbæk let få vurderet tab, men der er åbenbart ikke samme empati for naboer til højhuse, som der er for naboer til vindmøller. Man kan spørge hvorfor?

Det kunne være skønt, hvis et samlet byråd for en gangs skyld ville lytte til de cirka 25 husstande i Videbæk, som bliver ramt, hvis planerne om højhuse realiseres.

Derfor spørger jeg direkte Hans Østergaard: Vil du og Venstre stå i spidsen for, at byrådet sætter samme prestige ind på, at bygherre til højhuse skal vurdere tab for naboer til højhuse, som det gælder vindmøller?

Det kunne være godt én gang for alle at få afklaret. Det er jo ikke sikkert, at det er sidste gang, naboer har udsigt til overgreb med højhuse i baghaven her i kommunen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce