Annonce
Debat

Højhuse i Videbæk: Skattekroner går stadig til overpris for byggegrunde

Der skal bygges i alt tre højhuse i Videbæk. Byggeriet går i gang i sommeren 2021, og skal stå færdigt to år senere. Illustration: Bomidtvest

Læserbrev: Tirsdag d. 19. januar skal Ringkøbing-Skjern Kommunes byråd igen tage stilling til højhus-projektet på Bredgade i Videbæk. Denne gang gælder det det såkaldte Skema B om godkendelse af Bomidtvests køb af byggegrunde til projektet.

Inden Økonomiudvalgets behandling af ansøgningen havde jeg sendt et spørgsmål til et af udvalgsmedlemmerne om nogle uoverensstemmelser ved Bomidtvests udgifter til grundkøbet. Her må jeg hellere understrege, at der måske kan være en rationel forklaring. MEN ingen af de tilstedeværende kunne forklare, hvorfor tallene tilsyneladende ikke stemmer, og hvad det betyder. Alligevel godkendte man ansøgningen på 56,9 millioner kroner. Jeg finder det meget lidt betryggende, at man godkender så store potentielle udgifter uden egentlig at være klar over, hvad det er, man siger ja til.


At købe uegnede grunde til overpris giver langt fra mest mulig værdi for de investerede midler.


Almenboliglovens §6c siger at, boligforeninger ved byggeri skal tilstræbe at få mest mulig værdi for de investerede midler. Det kan de fleste vel også blive enige om er almindelig sund fornuft. Bortset fra Bomidtvest og kommunens ledelse, der tilsyneladende ikke synes, det skal gælde i denne sag.

Ifølge Tinglysningen købte Bomidtvest grundene for 940 kr./m2. Nogenlunde samtidig solgte kommunen grunde ca. 500 meter derfra til et lignende projekt for 87 kr./m2.

Bomidtvest oplyser, at de samlede grundudgifter vil beløbe sig til 1997 kr./m2. Gennemsnitsprisen for allerede byggemodnede grunde i kommunen ligger ifølge boligsiden.dk på 445 kr./m2. Den absolut dyreste til salg i Videbæk koster 566 kr./m2.

At købe uegnede grunde til overpris giver langt fra mest mulig værdi for de investerede midler. Det er ikke bare hamrende ufornuftigt, men også i strid med lovgivningen. Borgmesteren var i sagen om en kommende Netto i Søndervig meget opsat på, at kommunen skal følge både lovgivningens ord og intention. Det vejer åbenbart ikke så tungt i denne sag.

Det, byrådet kunne og burde have gjort, var enten, at stille betingelser om, at Grundkapitalindskudet blev brugt til at sikre den lavest mulige husleje, som det netop er beskrevet som formålet i Almenbolig-loven, eller de kunne have gået foran i klimakampen, og have krævet, at Bomidtvest bygger energi-rigtigt, som man gør i f.eks. Ringkøbing, Tarm og Herning, hvor mere ansvarlige boligforeninger bygger lavenergihuse billigere pr. enhed end Bomidtvest, som vil bygge ikke-lavenergihuse i Videbæk.

I stedet for valgte borgmesteren og Co. at bruge skatteydernes penge på et alt for dyrt grundkøb, som kun ejendomsspekulanterne får glæde af, og lade de kommende beboere og skatteyderne stå tilbage med regningen.

Annonce
Navne For abonnenter

Efterskoleforstander gennem 34 år springer ud som forfatter: - Om 50 år er bogen fuld af gode historier for mine oldebørn

Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Sport

Sofus fra 5. klasse på Højmark Skole: - Det er meget vigtigere for mig at komme til håndbold igen end at komme tilbage i skolen

Annonce