Ringkøbing-Skjern

Højhus-naboer: Vi vil påklage alle de ting som kan påklages

Naboerne til de kommende højhuse er her fotograferet i Jens Kristian Lynderups have på Dalsvinget. For enden af haven skal de tre fem etagers bygninger rejses. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Naboer til de kommende højhuse i Videbæk vil fortsat kæmpe imod med alle midler

Videbæk: - Det er klart, at byrådsbeslutningen rammer os rigtigt hårdt alle sammen, der bliver naboer til de forventelige højhuse i Videbæk. Vi havde håbet til det allersidste.

Sådan siger Jens Kristian Lynderup, der er talsmand for naboerne i en udtalelse, efter at byrådet tirsdag sagde ja til at lade Bomidtvest opføre tre femetagers bygninger på Bredgade i Videbæk.

- Vi må bare sige, at det er en meget tæt afgørelse, som viser, at byrådet er helt delt over i to næsten lige store dele, når det gælder udvikling af bosætning i højhuse. Vi oplevede dele af debatten som en farce, og vi oplever det, som om et flertal i byrådet er helt på hælene, når det gælder store linjer om udvikling i kommunen. Stor respekt for de politikere, som kæmpede vores sag, for vi mister vores frihed, og der sker med denne beslutning store økonomiske og menneskelige tab. Det er vi kede af, at et flertal ikke kan se, siger Lynderup.

Sagen er absolut ikke slut for naboerne.

- Nu er sagen vedtaget, men slet ikke slut. Vi vil klart påklage alle de ting, som kan påklages, og der er slet ikke så få punkter. Vi går ud fra at flere af disse punkter får opsættende virkning. Der er også punkter, som har potentiale til at sagen skal gå om, men det skal Planklagenævnet afgøre selvfølgelig.

Lynderup tænker her på dokumentet fra advokaten på vegne af en nabo, som blev sendt til teknik- og miljøudvalget, men som aldrig blev behandlet, samt spørgsmålet om, hvorvidt byggeriet vil påvirke miljøtilstanden i Sandbækken.

- Endelig er det da en spændende tanke, at byrådet vil arbejde for, at vi kan få vurderet vores økonomiske tab. Det håber vi, at de holder fast på, siger Lynderup og sigter her til Helge Albertsens (S) forslag om at kommunen skal lade en taksationsmyndighed vurdere, hvor stort et økonomisk tab, højhusene medfører for naboerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce