Ringkøbing-Skjern

Højhus-naboer raser over udtalelse om erstatning for indbliksgener

Beboere på Dalsvinget samlet i Jens Kr. Lynderups have i marts 2018, da de indledte kampen mod de femetagers bygninger, der skal bygges på Bredgade. Foto: Jørgen Kirk
Fronterne i Videbæk er trukket skarpt op efter lodsejer-talsmands udtalelse om, at beboerne på Dalsvinget får erstatning for indbliksgener fra Bredgade-højhusene. "På intet tidspunkt er vi blevet stillet nogen form for kompensation i udsigt. Tværtimod", siger beboer på Dalsvinget.

Videbæk: Beboerne på Dalsvinget, der protester mod byggeriet af de tre etageejendomme på Bredgade, er rasende over Preben Laugesens udtalelser i Dagbladet i lørdags.

Preben Laugesen, som er talsmand for lodsejerne, der sælger grunde til byggeriet, sagde:

”I det omfang, der er gener fra indblik, får de erstatning, som vil blive fastsat af en uvildig kommission. Erstatningerne ligger typisk på halvandet hundrede tusinde kroner. Det er ikke sikkert, de er tilfredse med det, men de får trods alt erstatninger”.

Udtalelsen fra Preben Laugesen forbløffer naboerne.

- I lørdags kunne vi læse i avisen, at Preben Laugesen lovede os erstatning for indbliksgener. Det er vi meget overraskede over at læse. Vi stiller ærligt talt også spørgsmål ved, om han har noget som helst at have det i. Vi er overbeviste om, at det er mere varm luft fra hans side. Det er jo ikke første gang, han slipper af sted med at fremstille sagen i et forkert lys, siger Jens Kr. Lynderup, der er talsmand for naboerne.

Han fortsætter:

- Men for os er det sådan set ikke det værste. Det værste er, at han med sin fremstilling har givet borgere i Videbæk det billede, at vi får erstatning, og politikere får den opfattelse, at vi holdes skadesløse. Det er jo helt forkert. Sandheden er, at det vil kræve lange og seje civile retssager med stor risiko for at tabe, hvis vi fører disse sager. På intet tidspunkt er vi blevet stillet nogen form for kompensation i udsigt. Tværtimod. Og det er ikke, fordi vi ikke har drøftet dette.

Jens Kr. Lynderup siger videre:

- Vi mener, det er på tide, at Videbæks borgere og politikerne får øjnene op for, at de bliver taget ved næsen af lodsejernes talsmand Preben Laugesen, som åbenbart vil se det som så stort et personligt prestigetab, hvis projektet droppes, at han er parat til at bruge alle midler for at opnå politikernes stemmer. Kan det virkelig passe, at et flertal i byrådet ikke kan gennemskue det?

I mindelighed

Dagbladet er i kontakt med Preben Laugesen tre gange onsdag. I den første samtale ringer Dagbladet til Preben Laugesen og spørger, om han mener, at en erstatning kommer automatisk, eller om det kræver, at naboerne anlægger sag.

- Det ved jeg ikke. Jeg tror da, at boligforeningen vil være positiv over, at man kan klare det alene. I og med, at de har sat penge af i budgettet, tror jeg, de vil klare det i mindelighed. Det vil jeg snakke med dem om. Men jeg har ikke mandat til at klare noget for boligforeningen. Men boligforeningen har fortalt på et møde, at de skal betale erstatning. Det har de gjort i lignende sager. Jeg googlede lidt på det og fandt en sag i Ikast, hvor én havde fået 200.000 kroner for indbliksgener. Det var dog ikke Bomidtvest, der betalte det, siger Preben Laugesen.

Senere ringer Preben Laugesen tilbage.

- Erstatningen kommer ikke per automatik. Hvis naboerne har fået det indtryk, er det ikke rigtigt. Naboerne skal anlægge sag, gå til en advokat, og så bliver der sendt én ud og vurderer det. Og har generne et omfang, at man vurderer, at det virkelig vil give forringelse i værdien, så giver det mulighed for at få erstatning, siger Preben Laugesen.

Ifølge ham er Bomidtvest ”forberedt på, at der kan komme nogle sager”.

- Og i det omfang, at de taber retssagerne, betaler de selvfølgelig erstatning. De siger, de vil gøre alt for at generere naboerne mindst muligt. Men de kan jo ikke sætte råglas, som man ikke kan se igennem, i vinduerne mod nord. Men bygningen bliver rettet mod syd, øst og vest.

Har ikke drøftet indbliksgener

Dagbladet har kontaktet Bomidtvest og spurgt direktør Per Dyhr Jensen: Forventer I retssager om indbliksgener fra naboerne til jeres planlagte bygninger i Videbæk?

- Jeg har ingen kommentarer til det. Vi har ikke drøftet det internt og ej heller med Preben Laugesen. Jeg kender ikke regelsættet, og vi har aldrig været udsat for problematikken indbliksgener. Det er ikke noget, der normalt opstår, når vi bygger, siger direktør Per Dyhr Jensen.

Dagbladet foreholder Preben Laugesen Bomidtvest-direktørens udtalelser:

- Jeg fastholder min opfattelse af, at Bomidtvest har givet udtryk for, at de er forberedt på, at der kan opstå sager om indbliksgener, siger Preben Laugesen.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Turismen i Ringkøbing-Skjern skal bruge 1500 nye medarbejdere de kommende år

Ringkøbing-Skjern

EP-valget: Stemmeprocenten er højere end sidste gang

Ringkøbing-Skjern

Stor forskel kommunerne imellem: Ringkøbing-Skjern bruger fire gange mindre end Varde på eksterne vikarer i ældreplejen

Ringkøbing-Skjern

Ugens anbefalinger: Insekter, mavedans, traktortræk og dæksparkeri

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sprogskole samler flere elever i Ringkøbing – svært at finde lokaler i Skjern: Det er lidt bekymrende

Ringkøbing-Skjern

Udvalgsformand for børne og familie-området: Ikke sjove besparelser, men vi har fokus på kerneopgaven

Ringkøbing-Skjern

Spareforslag: Luk Streetparken og Makerspace

Ringkøbing-Skjern

Kampen om V-stemmer spidser til: Hvad vejer tungest - 62 års borgmestererfaring eller en tidligere bankdirektør?

Ringkøbing-Skjern

Cykelsti bliver 3,2 millioner kroner dyrere end forventet: Finansiering er på plads