Skjern

Høje hæle og habitter: Dejbjerglund blev EU for en dag

Politikerne skulle forsøge at lave aftaler, der skal være med til at løse klimaproblemet. Pressefoto.

Dejbjerg: Et virvar af slips, høje hæle og skjorter blendede sammen fredag, da 9. klasserne på Dejbjerglund Efterskole legede EU-politikere, presse, lobbyister og eksperter for en dag. Klimaforandringer var på dagsordenen, og sammen skulle de europæiske ledere finde gode aftaler.

- EU er på mange måder særligt aktuelt for vores elever - ja for alle unge i virkeligheden. De grænseoverskridende problemer bliver næppe færre med tiden, og derfor er det vigtigt, at eleverne får indsigt i den helt store institution, hvad det angår. Alene kan Danmark intet gøre, siger lærer Sigurd Have i en pressemeddelelse.

Dagen var bygget op som et spil i tre sessioner. I løbet af de tre etaper kom eleverne på skift i rampelyset. Interesseorganisationerne skulle påvirke beslutningstagerne, pressen skulle agere vagthund, eksperterne skulle fodre alle med fakta, og politikerne skulle træffe kvalificerede beslutninger.

Lobbyisterne skulle forsøge at påvirke politikere og presse, så de kunne være med til at sætte dagsordenen. Pressefoto.

Fanget af opgaven

Mens eleverne fik indsigt i EU's tunge beslutningsprocesser, blev det klart for de unge mennesker, at EU ikke bare er et beslutningsapparat.

- Det var sjovt at opleve, hvordan vi som presse var med til at sætte dagsordenen, ligesom det var tydeligt, at lobbyisterne ville skubbe vores artikler i én særlig retning, siger Mads Poulsen, som i dagens anledning var klædt i habitbukser, skjorte og laksko - et outfit, der matchede hans rolle som reporter fra avisen Business Europe.

For en af dagens arrangører, Christoffer Koch, der er lærer på efterskolen, var det tydeligt, at elevernes engagement havde fået et nøk.

- Selvom dagen var klart defineret og planlagt, kunne vi hurtigt mærke, at eleverne blev fanget af opgaven. De var medskabere og kunne for så vidt styre EU i den retning, de måtte ønske. Dét motiverede alle eleverne - også dem, vi sjældent ser i undervisningen, siger han i pressemeddelelsen.

EU er en fast del af pensum i samfundsfag, og timingen er ikke tilfældig. I maj skal EU-borgerne til stemmeurnerne og vælge politikere til europaparlamentet. I den forbindelse har Dejbjerglund-eleverne arbejdet indædt med EU.

Lærer Sigurd Have siger: - Eleverne gik på vinterferie med en klar fornemmelse af en af vores tids helt store udfordringer. Vi håber, de forstår, at alle deres beslutninger har betydning - både ved valgurnen og ved skraldespanden. Pressefoto.
Timingen for EU-dagen var ikke tilfældig. I maj skal hele unionen til stemmeurnerne. Pressefoto.
0/0
Annonce
Skjern For abonnenter

Kære morfar. Jeg håber at du har et got liv nedenånor jorn i kisten. Hilsen Julie

Annonce
Annonce
Skjern For abonnenter

37-årige Anders svømmer i klistermærker: Det gør mig ikke noget, at andre synes, det er for børn

Skjern

Stauning vil have dagligvarebutik tilbage: Nu udbydes anparter i projektet

Skjern

Staunings brugsbygning blev opført som mejeri, men var alt for solid

Skjern

Kom til informationsmøde om bredbåndspuljen på efterskolen

Skjern

Storken er landet - set omkring Borris

112

Vildfaren pony er indfanget i Skjern Enge: Mangler en ejer

Skjern Å

Martin vandt konkurrence med sin første laks: Jeg har stadig kriller i kroppen

Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost