Annonce
Debat

Hæderligheden og de forkerte mink-historier: Lad os komme falske nyheder til livs sammen

Gudrun Pedersen, chefredaktør på Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Fake news. For en journalist er én af de værste ting, man kan blive beskyldt for, nok at sprede falske nyheder. Det, man brænder og knokler for, er jo netop at afdække sandheden og belyse så mange af dens facetter som muligt.

Bliver vores hæderlighed beklikket, bliver de fleste af os fortørnede. Således også minkavlerne, da de af Statens Serum Institut blev hængt ud for ikke at have svaret på en mail.

926 breve var sendt til minkavlernes e-bokse, men kun én havde svaret, lød det forleden i dagbladet Information. Avisen nævnte, at det var usikkert, om beskeden var nået ud til alle, fordi tre minkavlere, som de havde talt med, nægtede at have fået den - men en læge fra SSI slog tvivlen til side. Artiklen røg sent fredag aften ud på Ritzau og ind på hjemmesiderne hos landets aviser. Også denne. Og så kogte Facebook: 'Fake News'. 'Så røg Dagbladets faglighed'...

Dagbladet fulgte op på Ritzau-historien og fortalte ved middagstid lørdag, at de lokale avlere tilsyneladende ikke kendte til nogen spørgsmål fra SSI i deres e-boks. Instituttet selv var derimod ikke til at få fat i. "De relevante medarbejdere holder weekendfri", lød det fra SSI's presseafdeling.

Heller ikke efter weekendens fridage kunne vi få hul igennem. Men sent onsdag eftermiddag erkendte SSI på sin hjemmeside, at brevet faktisk ikke var nået frem til minkavlerne. Urimeligt sent, kan man vist godt mene, set i forhold til det pres, som styrelsen med de ukorrekte oplysninger har været med til at lægge på en branche, der i forvejen er presset til det yderste.


Jeg håber, læserne vil blive ved med at råbe op, hvis I synes, noget er skævt i formidlingen.


Var der forkerte oplysninger fra SSI i den Ritzau-artikel, DBRS.dk bragte fredag aften? Ja. Var tvivlen om SSI's oplysninger også beskrevet i artiklen? Ja. Synes jeg, at Dagbladet nu har bragt  Fake News? Nej.

Vores journalister rapporterer med kildekritisk sans fra den lokale virkelighed. Dagbladet giver læserne både nationale og internationale nyheder i Ritzaus nyhedsrulle og Danmarks-sektionen. Det bliver vi ved med.

Jeg håber, læserne også vil blive ved med at råbe op, hvis I synes, noget er skævt i formidlingen. Lad os komme falske nyheder til livs sammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce