Annonce
Kultur

Hæder til husejere: Bevaringsforeningen søger kandidater til pris

Vestergade 3 fik sidste års bevaringspris i Ringkøbing By. Akrivfoto.
Uddelingen af årets bevaringspris i Ringkøbing og omegn finder sted onsdag den 26. februar. Foreningen beder nu offentligheden indsende kandidater til prisen.

RINGKØBING: Har du bemærket, om et hus - i byen eller på landet - er blevet sat flot i stand? Så skynd dig at skrive til Ringkøbing Bevaringsforening; foreningen samler nemlig kandidater til Bevaringsprisen 2019.

Prisen uddeles traditionen tro onsdag den 26. februar 2020 klokken 19.00 i Medborgerhuset, Herningvej 7A.

Der uddeles en pris til en bygning i Ringkøbing By og en i den øvrige del af den gamle Ringkøbing Kommune.

I byen skal bevaringsarbejdet være afsluttet i 2018, mens det på landet godt må være et arbejde, der har stået på over en længere periode eller et løbende bevaringsarbejde.

For begge priser gælder det, at de er en påskønnelse for godt bevaringsarbejde, og det kan være restaurering, tilbageføring eller vedligeholdelse.

Der må gerne foreslås flere bygninger. Bevaringsforeningen skal blot have bygningens adresse, ejerens navn, en kort begrundelse samt indsenderens navn og adresse. Blandt indsenderne trækkes der lod om to flasker vin.

Forslag skal sendes til næstformand Søren Damgaard Jensen på 21 39 53 05, enten pr. sms eller telefonisk. Man kan også sende en mail til post@bevaringsforeningen.dk. Sidste frist er den 14. februar.

Annonce
Prisen for flottet restaurerede hus på landet gik sidste år til Kronhedens Lejrskole. Foto Bevaringsforeningen.

Tre indstillede

Prisen uddeles kun, hvis der rent faktisk er tale om bygninger, der lever op til kravene. Sidste år var der tre kandidater og prisen tilfaldt både en bygning i byen og én på landet.

Vestergade 3 fik bevaringsprisen for mange års løbende vedligeholdelse med udskiftning af vinduerne til det originale format og ny farvesætning af port og indgangsdør som de seneste eksempler. "Bevaringsindsatsen er måske ikke så markant, som når et hus får en gennemgående renovering, men den omhyggelige, løbende vedligeholdelse fortjener i lige så høj grad anerkendelse", hed det i begrundelsen.

På landet tilfaldt prisen Kronhedens Forsamlingshus, der fik denne begrundelse med på vejen fra forslagsstilleren: "Mange ville sige "at det gamle lort var ikke bedre værd end at rive ned" – men heldigvis har de i Torsted fået lov til at beholde en perle".

Ringkøbings rige

Uddelingen af bevaringsprisen er dog ikke det eneste, der sker på generalforsamlingen, understreger formanden for Bevaringsforeningen, Lars Hansson.

Der bliver således et foredrag ved museumsinspektør Christian Ringskou om "Huse og mennesker i Ringkøbing 1880-1920".

- Det er delt op, så i første halvdel af foredraget er der henvisning til forskellig forskning, der etablerer forventning om, at den lille gamle bys rigeste flytter fra centrum til nye kvarterer i periferi i årtierne omkring 1900. Derefter undersøges det, om en sådan udvikling ses i Ringkøbing, fortæller Lars Hansson.

I anden del af foredraget tages en række eksempler i form af karakteristiske huse, for eksempel Agent Christensens /Glistrups hus, "Villa Toga", Holst villa og Rahbek Smith, og der vises billeder af huse og billeder af mennesker og data om beboere 1880,1901 og 1921.

Efter foredraget sker så uddelingen af årets bevaringspris - hvis altså det lykkes at finde egnede kandidater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce