Annonce
Kultur

Hæder til husejere: Bevaringsforeningen søger kandidater til pris

Vestergade 3 fik sidste års bevaringspris i Ringkøbing By. Akrivfoto.
Uddelingen af årets bevaringspris i Ringkøbing og omegn finder sted onsdag den 26. februar. Foreningen beder nu offentligheden indsende kandidater til prisen.
Annonce

RINGKØBING: Har du bemærket, om et hus - i byen eller på landet - er blevet sat flot i stand? Så skynd dig at skrive til Ringkøbing Bevaringsforening; foreningen samler nemlig kandidater til Bevaringsprisen 2019.

Prisen uddeles traditionen tro onsdag den 26. februar 2020 klokken 19.00 i Medborgerhuset, Herningvej 7A.

Der uddeles en pris til en bygning i Ringkøbing By og en i den øvrige del af den gamle Ringkøbing Kommune.

I byen skal bevaringsarbejdet være afsluttet i 2018, mens det på landet godt må være et arbejde, der har stået på over en længere periode eller et løbende bevaringsarbejde.

For begge priser gælder det, at de er en påskønnelse for godt bevaringsarbejde, og det kan være restaurering, tilbageføring eller vedligeholdelse.

Der må gerne foreslås flere bygninger. Bevaringsforeningen skal blot have bygningens adresse, ejerens navn, en kort begrundelse samt indsenderens navn og adresse. Blandt indsenderne trækkes der lod om to flasker vin.

Forslag skal sendes til næstformand Søren Damgaard Jensen på 21 39 53 05, enten pr. sms eller telefonisk. Man kan også sende en mail til post@bevaringsforeningen.dk. Sidste frist er den 14. februar.

Prisen for flottet restaurerede hus på landet gik sidste år til Kronhedens Lejrskole. Foto Bevaringsforeningen.
Annonce

Tre indstillede

Prisen uddeles kun, hvis der rent faktisk er tale om bygninger, der lever op til kravene. Sidste år var der tre kandidater og prisen tilfaldt både en bygning i byen og én på landet.

Vestergade 3 fik bevaringsprisen for mange års løbende vedligeholdelse med udskiftning af vinduerne til det originale format og ny farvesætning af port og indgangsdør som de seneste eksempler. "Bevaringsindsatsen er måske ikke så markant, som når et hus får en gennemgående renovering, men den omhyggelige, løbende vedligeholdelse fortjener i lige så høj grad anerkendelse", hed det i begrundelsen.

På landet tilfaldt prisen Kronhedens Forsamlingshus, der fik denne begrundelse med på vejen fra forslagsstilleren: "Mange ville sige "at det gamle lort var ikke bedre værd end at rive ned" – men heldigvis har de i Torsted fået lov til at beholde en perle".

Annonce

Ringkøbings rige

Uddelingen af bevaringsprisen er dog ikke det eneste, der sker på generalforsamlingen, understreger formanden for Bevaringsforeningen, Lars Hansson.

Der bliver således et foredrag ved museumsinspektør Christian Ringskou om "Huse og mennesker i Ringkøbing 1880-1920".

- Det er delt op, så i første halvdel af foredraget er der henvisning til forskellig forskning, der etablerer forventning om, at den lille gamle bys rigeste flytter fra centrum til nye kvarterer i periferi i årtierne omkring 1900. Derefter undersøges det, om en sådan udvikling ses i Ringkøbing, fortæller Lars Hansson.

I anden del af foredraget tages en række eksempler i form af karakteristiske huse, for eksempel Agent Christensens /Glistrups hus, "Villa Toga", Holst villa og Rahbek Smith, og der vises billeder af huse og billeder af mennesker og data om beboere 1880,1901 og 1921.

Efter foredraget sker så uddelingen af årets bevaringspris - hvis altså det lykkes at finde egnede kandidater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Annonce