x
Annonce
Skjern

Hårde tider for lakseyngel: Selv ikke fiskene er sikre i oversvømmelserne

Lakseyngel har det ikke som fisk i vandet lige nu på grund af de store mængder af regn. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Små laks i Skjern Å risikerer at blive skyllet væk fra de trygge ynglepladser, og æg risikerer at blive begravet under sammenstyrtede åbrinker.

SKJERN: Lakseynglen i Skjern Å har det ikke just som fisk i vandet, til trods for det er lige nøjagtigt, hvad de er.

For selv om man skulle tro, at mere vand er lig med gladere fisk, så er det ikke helt tilfældet. Det fortæller fiskemester hos Danmarks Center for Vildlaks i Skjern, Søren Larsen.

Mens de store, voksne laks højst sandsynligt ikke har noget imod de øgede vandmængder, så kan det se værre ud for lakseynglen.

Annonce

Strøm og vandtryk giver problemer

- Der, hvor der kan være problemer, er omkring gydepladserne, hvor de store havstrømme kan betyde mere erosion af brinken på grund af det større vandtryk. Det borstskyllede materiale kan lægge sig over gydebankerne og kvæle æg og yngel, forklarer Søren Larsen og siger videre:

- Ellers ligger ynglen godt beskyttet i grusbankerne, men hvis de er klækkede og kommer op, kan de små fisk blive revet væk fra gydepladser af strømmen.

Ødelagte gydepladser og bortskyllet yngel er dog ikke noget, Danmarks Center for Vildlaks kan undersøge den umiddelbare effekt af lige nu.

- De store vandmængder kan være en medvirkende årsag til nedgang i laksebestanden om nogle år, men vi kan endnu ikke sige noget om, hvor meget. Det er jo en del af naturen, siger Søren Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce