Annonce
Danmark

Hård træning er vejen: The Back to Life Project har lavet genoptræningscenter i Hou

Mikkel Salling Holmgaard står bag The Back to Life Project, som er flyttet ind på Egmont Højskolen. Foto: Søren E. Alwan
Trænede sig selv op til at fungere, efter han blev stukket i halsen. Nu har Mikkel Salling Holmgaard lejet sig ind på Egmont Højskolen, hvor han vil hjælpe andre.

Hou: Efter at have holdt til i Nordjylland, er The Back to Life Project rykket ind på Egmont Højskolen.

- Vi er Danmarks første og eneste genoptræningscenter med ubegrænset genoptræning. Og vi har nok landets bedste faciliteter, siger Mikkel Salling Holmgaard.

Han har været lam i den ene side, men trænede sig selv op til at blive velfungerende.

- Da jeg sad helt alene i et genoptræningscenter, følte jeg to ting. Hvor er alle andre henne? Og at det her kan vi gøre anderledes. Lige pludselig begyndte min arm at virke. Eksperterne sagde, det ikke kunne lade sig gøre. At det var et mirakel, forklarer Mikkel Salling Holmgaard.

Han følte, at andre også kunne komme længere med en anden og mere intensiv genoptræning end den, der hidtil er blevet tilbudt. Han tog til USA og Tyskland for at kigge på genoptræning uden dog at få en åbenbaring. Men lige pludselig var han booket til at holde foredrag halvandet år frem i tiden.

Annonce

Mikkel Salling Holmgaard

Mikkel Salling Holmgaard er nordjyde og blev i 2006 som 19-årig stukket i halsen med en kniv under en gymnasiefest. Han blev erklæret lam i venstre arm og dele af skulderen, nakke og bryst.

Det lykkedes dog for Mikkel Salling Holmgaard via en personlig indsats at få gang i sin arm. Han har siden stiftet The Back To Life Project, der i dag holder til på Egmont Højskolen.

Han vandt i 2017 prisen Årets Nordjyde.

Rådgav andre om genoptræning

- Og jeg rejste rundt og rådgav folk, jeg kunne få dem til at blive mere motiverede, overskue forløb, træne mere selv, og deres træningsindsats blev sat op. Desuden talte jeg med deres bank og forsikringsselskaber, fortæller Mikkel Salling Holmgaard.

Ifølge ham bør man fokusere på genoptræningen.

- Mange gør det omvendt, løser det praktiske først, og så ser de, hvor meget energi, de har til at træne. Men først og fremmest skal man træne, siger han.

VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, evaluerede i 2017 projektet, som fik meget ros af de deltagere, der var en del af undersøgelsen. Efter VIVE's undersøgelse var næste trin at lave det genoptræningscenter i Aalborg.

Men da Mikkel Salling Holmgaard holdt et foredrag på Egmont Højskolen, fik han øjnene op for stedets faciliteter. Samtidig knirkede samarbejdet med Aalborg Kommune, og derfor er centeret rykket til Hou.

The Back To Life Project arbejder for eksempel med volds- og trafikofre og er organiseret som et privat firma med fire ansatte og en virksomhedspraktikant. Forsikringsselskaber mv. kan købe en plads i Hou, og deltagerne kan bo i et hus, som firmaet har lejet på Bøgevej ved siden af højskolen.

Der er 15 genoptræningspladser, og der er stadig nogle ledige.

Ekstraordinær indsats

- Vi vil fylde pladserne med folk, der virkelig vil det her. For vi stiller krav. Man skal lave en ekstraordinær indsats, siger Mikkel Salling Holmgaard.

Deltagerne får støtte til at snakke med deres kommune, region, bank og forsikring, så de kan bruge kræfterne på at træne.

Desuden arbejder The Back to Life Project med peer-support. Det betyder, at brugerne får hjælp fra én, der selv har været i samme situation.

Projektet har fået støtte fra Den obelske Familiefond, Smukfonden og senest 300.000 kroner fra Lions Aarhus Kræmmermarked, og manden bag projektet vil gerne blive på højskolen.

- Vi har lejet os ind resten af året, og vi er i dialog om at sikre os plads herude i 2020 og 2021, fortæller Mikkel Salling Holmgaard.

En af dem, der er i gang med genoptræning, er Mikkel Brink Nørgaard, der var involveret i en alvorlig trafikulykke i påsken. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

12 atletikmedaljer ved landsmesterskaber

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce