Annonce
Erhverv

Håndværkerlærlinge: Danmark kommer til at mangle sådan nogle som os

Henrik Kirk (tv) og Gustav Nørskov er "stud. håndværker" på Herningsholm. De kan se frem til at blive meget ombejlede af en installatørbranche, som desperat sukker efter faglærte. Foto: Thomas Maxe
Gustav Nørskov og Henrik Kirk er håndværker-lærlinge og kan se frem til fast arbejde og gode muligheder for videreuddannelse.

HERNING: Installatørbrancheforeningen Tekniq har sommeren igennem appelleret til de unge og deres forældre: Vi mangler arbejdskraft, så vælg en erhvervsuddannelse.

Det samme budskab har politikerne messet igen og igen, og det ser da også ud til, at erhvervsskolerne begynder at opleve større søgning.

21-årige Gustav Nørskov fra Silkeborg og 26-årige Henrik Kirk fra Holstebro har lyttet til kaldet. De er henholdsvis elektriker- og vvs-lærlinge og er begge i gang med skoleforløb på Herningsholm.

Men faktisk tog de begge lidt af en ”omvej” først. Henrik har altid gerne villet været håndværker, men det gik ikke helt som forventet.

- Jeg ville være enten maskinmester eller mekaniker, men jeg kunne ikke finde en læreplads, så jeg begyndte at læse HTX, men jeg endte med at hoppe fra uddannelsen. Så arbejdede jeg som handicaphjælper i en periode, indtil min svoger kontaktede mig. Han var projektleder hos Bravida og fortalte, at de manglede en arbejdsmand, fortæller Henrik.

Den nye dagligdag på byggepladser åbnede hans øjne for nye muligheder.

- Jeg vidste, at jeg gerne ville være håndværker, så jeg kunne se, hvad de andre lavede, og jeg gik også og snakkede med de andre lærlinge. For eksempel fandt jeg ud af, at det nok ikke var noget for mig at blive tømrer, men vvs så spændende ud, når de gik og arbejdede med ventilation og den slags, siger Henrik.

Det endte med en kontrakt om læreplads hos Bravida, så nu er han på vej til at blive vvs-energispecialist og har allerede været med til at gennemføre store renoveringsopgaver på sygehuset i Viborg.

Først hue, så læreplads

Gustav tog heller ikke den snorlige vej til lærepladsen.

- Jeg startede med at tage studentereksamen, fordi jeg ville være sikker på at have noget at falde tilbage på. Og så gik jeg direkte videre til elektrikeruddannelsen bagefter, fortæller Gustav, som mener, at det kun har været en fordel for ham.

- Jeg har i hvert fald ingen problemer med at følge med i matematik, siger han.

Nu har Gustav læreplads hos Virklund Installationsforretning og har blandt andet udført renoveringsopgaver i et stort boligselskab i Skanderborg.

- Det har været spændende, for det var skrællet helt ned til de rå mure, så vi har trukket helt nye kabler og sat nye dåser op. Alt er bygget op helt fra bunden, fortæller Gustav.

Udsigt til fast job

Begge lærlinge er glade for de afvekslende opgaver som håndværkere og – ikke mindst – de rigtig gode beskæftigelsesmuligheder. Og så kan man jo læse videre, hvis man har lyst.

Men burde Gustav egentlig ikke have valgt EUX i stedet og spare et par år ved at kombinere studentereksamen med en erhvervsfaglig uddannelse?

- Åh, dét spørgsmål har jeg fået mange gange, svarer Gustav, som ikke har fortrudt sit valg.

- EUX’erne har cirka 2/3 af den tid, jeg havde, til opgaverne, fordi det er et komprimeret forløb, så jeg synes, jeg havde bedre tid til at fordybe mig. På gymnasiet kunne jeg koncentrere mig om at være dér, og her kan jeg koncentrere mig fuldt ud om det håndværksmæssige i uddannelsen til elektriker. Det har været det rigtige for mig, siger han.

De to lærlinge har knap tre år tilbage af deres uddannelse og kan med stor sandsynlighed se frem til fast job bagefter. Seneste arbejdskraftundersøgelse fra Tekniq viser, at hver tredje arbejdsgiver i installationsbranchen gerne vil ansætte flere faglærte medarbejdere.

Samtidig viser undersøgelsen, at hver fjerde virksomhed forgæves har opslået ledige stillinger, så der er – som Niels Hausgaard synger – ”arbejde nok til dem, der vil arbejde”…

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dansk gymnastiktøj er et eksport-hit

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Læserbrev

Læserbrev fra fire lokale rektorer: De unge er pressede - pas på dem

Ringkøbing For abonnenter

Økonom bakker rektorer op: Skolearbejdet er hovedbeskæftigelsen

Annonce