Ringkøbing

Gymnasieelev vil hellere diskutere kønsopdelte sportsgrene end trafiklys

Mathias Wesley Andersen undrer sig over, at piger må dyrke "drengesport", mens drenge bliver drillet, når de går til "pigesport. Foto: Jørgen Kirk
Hvorfor er ridning en pigesport, som drenge skal drilles med, spørger ung gymnasieelev, der selv mærkede fordommene, da han gik til ridning.

RINGKØBING: Når piger går til ”drengesport”, er de seje, men når drenge går til ”pigesport”, bliver de drillet og kaldt tøsedrenge eller bøsser.

Det oplevede Mathias Wesley Andersen selv, da han gik til ridning i 4. og 5. klasse.

- Jeg prøvede forskellige sportsgrene af, og jeg kunne godt lide at ride. Men fordi jeg blev mobbet med det, holdt jeg op, fortæller Mathias Wesley Andersen, der kommer fra Sdr. Felding og i dag går på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing.

Han skrev derfor et læserbrev til Dagbladet om sine ubehagelige barndomsminder om ridningen, efter han valgte at skrive en opgave om netop dette emne, han virkelig brændte for, i faget Retorik.

Spørgsmålet om, hvorfor køn har en betydning for hvilken sport, der er accepteret at dyrke, lå ham på sinde, fordi den effekt, som mobning, der fulgte med interessen for hestesport, har fulgt ham siden.

Vigtigere ting

- Jeg kan stadig huske de kommentarer, jeg fik. Der var hele tiden en tanke, der snurrede inde i hovedet om de trælse og dårlige bemærkninger. I mange år bagefter var jeg usikker, og selvom jeg er blevet mere moden, bearbejder jeg det stadig, fortæller Mathias Wesley Andersen.

Han begyndte at ride igen efter et par år. Men i al hemmelighed. Et efterskoleophold og nu gymnasiet har dog sat ridningen på pause igen. Han vil gerne begynde igen, når der er bedre tid. Denne gang uden at blive dømt på det.

- I Danmark er der snak om, at ting som trafiklys skal være kønsneutrale. Det kan være ligegyldigt, siger han og mener, at debatten hellere burde handle om mere vigtige ting, så som hvorfor sport er kønsopdelt.

Hvorfor den opdeling

- Vi talte om det på klassen, og vi kunne ikke finde en eneste sportsgren, hvor piger bliver drillet. Men hvis en dreng går eksempelvis til ballet, hvor man faktisk er enormt muskuløs, eller til ridning, bliver der set ned på det. Hvorfor har vi egentlig den opdeling, siger han.

- Jeg vil gerne have, at folk får øjnene op for, hvordan det kan gøre nogle usikre på, om de vil gå til en sport, når de ved, de bliver drillet med det, samt hvilke konsekvenser og følger mobning har, understreger gymnasieeleven.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112

Knivstikkeri i Ådum: Fuld mand stak sin kammerat

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

112

Udrykning i nat til genbrugsplads: Småt brændbart futtede af

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Erhverv

Udsigt til at blive servicehavn: Horns Rev 3 bliver indviet i Hvide Sande

Annonce