Annonce
Ringkøbing

Gymnasieelev vil hellere diskutere kønsopdelte sportsgrene end trafiklys

Mathias Wesley Andersen undrer sig over, at piger må dyrke "drengesport", mens drenge bliver drillet, når de går til "pigesport. Foto: Jørgen Kirk
Hvorfor er ridning en pigesport, som drenge skal drilles med, spørger ung gymnasieelev, der selv mærkede fordommene, da han gik til ridning.

RINGKØBING: Når piger går til ”drengesport”, er de seje, men når drenge går til ”pigesport”, bliver de drillet og kaldt tøsedrenge eller bøsser.

Det oplevede Mathias Wesley Andersen selv, da han gik til ridning i 4. og 5. klasse.

- Jeg prøvede forskellige sportsgrene af, og jeg kunne godt lide at ride. Men fordi jeg blev mobbet med det, holdt jeg op, fortæller Mathias Wesley Andersen, der kommer fra Sdr. Felding og i dag går på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing.

Han skrev derfor et læserbrev til Dagbladet om sine ubehagelige barndomsminder om ridningen, efter han valgte at skrive en opgave om netop dette emne, han virkelig brændte for, i faget Retorik.

Spørgsmålet om, hvorfor køn har en betydning for hvilken sport, der er accepteret at dyrke, lå ham på sinde, fordi den effekt, som mobning, der fulgte med interessen for hestesport, har fulgt ham siden.

Annonce

Vigtigere ting

- Jeg kan stadig huske de kommentarer, jeg fik. Der var hele tiden en tanke, der snurrede inde i hovedet om de trælse og dårlige bemærkninger. I mange år bagefter var jeg usikker, og selvom jeg er blevet mere moden, bearbejder jeg det stadig, fortæller Mathias Wesley Andersen.

Han begyndte at ride igen efter et par år. Men i al hemmelighed. Et efterskoleophold og nu gymnasiet har dog sat ridningen på pause igen. Han vil gerne begynde igen, når der er bedre tid. Denne gang uden at blive dømt på det.

- I Danmark er der snak om, at ting som trafiklys skal være kønsneutrale. Det kan være ligegyldigt, siger han og mener, at debatten hellere burde handle om mere vigtige ting, så som hvorfor sport er kønsopdelt.

Hvorfor den opdeling

- Vi talte om det på klassen, og vi kunne ikke finde en eneste sportsgren, hvor piger bliver drillet. Men hvis en dreng går eksempelvis til ballet, hvor man faktisk er enormt muskuløs, eller til ridning, bliver der set ned på det. Hvorfor har vi egentlig den opdeling, siger han.

- Jeg vil gerne have, at folk får øjnene op for, hvordan det kan gøre nogle usikre på, om de vil gå til en sport, når de ved, de bliver drillet med det, samt hvilke konsekvenser og følger mobning har, understreger gymnasieeleven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce