Annonce
Ringkøbing

Gymnasie tester for antistoffer: - Jeg vil have så dårlig samvittighed, hvis den er positiv

Ida Jakobsen puster blodet fra sin finger ned i antistoftesten, der efter et kvarter vil vise, om den kan finde nogen antistoffer i den 16-årige gymnasieelevs blod. Foto: Søren Palmelund
Ringkjøbing Gymnasiums elever testes for antistoffer som et led i en landsdækkende undersøgelse, der skal kortlægge Covid-19's konsekvenser hos smittede. Med blodet rendende ned ad fingrene var der også tid til at tænke på konsekvenserne af en eventuel positiv test.
Annonce

Ringkøbing: - Hvis der er nogle, der bliver dårlige undervejs, så er det hovedet mellem benene.

Underviser Allan Korsholm kigger med en blanding af alvor og ironi på de godt 20 elever i 1.G-klassen, der står foran en antistoftest, der skal vise, om en coronavirus kan have efterladt spor i deres blod, uden de selv havde haft kendskab til smitten.


Jeg vil have så dårlig samvittighed, hvis den er positiv, og jeg vil frygte, at jeg har smittet nogen.

Mette Smedegaard, elev Ringkjøbing Gymnasium


De 16-årige elever på Ringkjøbing Gymnasium Mette Smedegaard og Ida Jakobsen kigger skeptisk på en søjleformet, grøn plastikfigur, der ligger ved siden af de to antistoftest på bordet foran dem.

Annonce

Eftertragtede tests

Ringkjøbing Gymnasium deltager i denne tid i Statens Serum Instituts landsdækkende projekt "Vi tester Danmark", der skal undersøge omfanget og konsekvenserne af sygdom med coronavirus hos borgerne.

Vi Tester Danmark

  1. Statens Serum Institut står sammen med regionerne og eksperter fra universiteterne bag det landsdækkende screeningsprojekt "Vi Tester Danmark".
  2. Projektet skal undersøge omfanget og konsekvenserne af at have været smittet med coronavirus. En million danskere har derfor modtaget et spørgeskema i deres e-boks, mens omkring en halv million vil modtage en hjemmetest, der skal vise, om man har antistoffer efter coronavirus i sit blod.
  3. Foruden udvalgte danskere vil også forskellige udsatte grupper, sundhedspersonale og gymnasieelever deltage i undersøgelsen.
  4. Undersøgelsen skal blandt andet bruges i den fremtidige håndtering af corona-udbruddet og i forbindelse med en fremtidig vaccinationsindsats.

Indtil videre er projektet blevet taget godt imod af eleverne på Ringkjøbing Gymnasium, der alle klarer fingerprikket og den efterfølgende blod-håndtering med oprejst pande.

- Det er meget grineren at finde ud af, om jeg har haft corona, siger Mette Smedegaard

- Jeg synes, det er spændende, men også lidt vildt at få at vide, om jeg har haft corona, siger Ida Jakobsen.

Annonce

"Kvind dig op!"

De sidder stadig og kigger på den grønne plastfigur, som, de ved, gemmer på en nål.

Ida Jakobsen ryster på sine hænder, da hun fører enden af plastikfiguren hen til sin finger, som forinden er blevet masseret grundigt for at få det testklare blod helt ud i fingerspidsen.

Selvom hun to gange for coronavirus er testet negativ for coronavirus, frygter hun, at der kommer to streger frem på antistoftesten.

Ida Jakobsen (t.v.) og Mette Smedegaard (t.h.) var lidt kede af den måde, som mange voksne og ældre har talt om de unge og deres opførsel under coronakrisen. Selv forsøger de så vidt muligt at gå sammen med de samme mennesker, så deres potentielle smittekæde begrænses. Foto: Søren Palmelund

- Jeg har astma, så jeg tænker, jeg ville have vidst, hvis jeg havde det, men jeg vil få ret dårlig samvittighed, hvis det alligevel viser sig, at jeg har haft det. Jeg arbejder med børn og på McDonald's, så jeg er i kontakt med rigtig mange mennesker, siger hun.

Håbet om en negativ test deler hun med sin testmakker.

- Jeg vil have så dårlig samvittighed, hvis den er positiv, og jeg vil frygte, at jeg har smittet nogen, siger Mette Smedegaard.

- Kvind dig op! råber en af eleverne heppende til sin klassekammerat, der med viftende hænder signalerer, at hun har mere end almindelig svært ved at få trykket på den grønne fingerprikker.

Efter et mindre tilløb lader Ida Jakobsen og Mette Smedegaard også nålen trænge ind i fingrene. Med et smalt glasrør samler de blodet, som pustes ud af røret og ned på hver sin antistoftest.

Testen er hurtig klaret. Et lille prik i fingeren, lidt let tryk på selvsamme finger, så blodet pibler frem og hældes ned i et medfølgende glasrør, som efterfølgende tømmes ved at puste blodet ud på testene. Blodet fortyndes med to dråber saltvand, og så er det ellers bare med at holde øje med uret. 15 minutter tager det at få et svar.  Foto: Søren Palmelund

Nu er det blot at vente et kvarter, inden svaret kommer i stregform.

Annonce

Gymnasieliv uden fest

Imens er der tid til at se tilbage på de seneste to måneder, hvor pigerne har været elever på Ringkjøbing Gymnasium. En start, der langt fra har været, som en gymnasiestart normalt er.

Der har ingen fredagscaféer været. Ingen introfester, ingen gymnasiefester eller klassefester.

- Vi må kun være sammen med vores egen klasse, siger Mette Smedegaard, der suppleres af Ida Jakobsen:

- Vi kender knap nok resten af årgangen. Der er mange, jeg ikke aner, hvad hedder.

De to gymnasieelever mærker ikke kun coronavirussens tag, når de tager skoletasken over skulderen. De har også måttet lægge ører til mangen snak og løftede pegefingre henvendt mod de unge og deres mange fester uden coronahensyn.

- Det er lidt træls, for sådan føler jeg jo ikke, det er, siger Ida Jakobsen.

Selv erkender hun og Mette Smedegaard, at de i sommerferien kortvarigt næsten kunne glemme, at verden var underlagt en pandemi, men sådan er det ikke mere. Nu lægger sundhedskrisen en del bånd på deres sociale liv.

Ida Jakobsen (t.v.) og Mette Smedegaard (t.h.) syntes, det var sjovt at se, om de havde antistoffer i deres blod. Begge krydsede dog fingre for, at det ikke var tilfældet, så med et positivt svar ville frygten for at have smittet medfølge. Søren Palmelund

- Jeg følte lidt, det var ovre i sommerferien, men nu går jeg ikke til fester længere. Jeg får dårlig samvittighed, når jeg tænker på, at der er nogle, der ikke kan komme med, fordi de har en forælder, der har kræft, eller de selv er i risikogruppen, siger Ida Jakobsen.

Mette Smedegaard har ikke helt droppet festerne, men derimod skåret gevaldigt ned på antallet af dem, og hvem hun mødes med.

- Det er ikke, fordi der er vanvittigt mange mennesker til private fester. Jeg tager ikke til fester, hvor der er alt for mange. Jeg vil helst ikke, at der er flere end 10, og det er mest kun, hvis det nogle, jeg går med til dagligt, siger hun.

To negative tests og en hel masse blod. Ingen af eleverne fik dog brug for at stikke hovedet mellem benene. Foto: Søren Palmelund

Der er præcist gået 15 minutter, siden blodet blev blandet op med saltvand i antistoftestene, og de to klassekammerater kan - ligesom den resterende del af deres klasse - ånde lettede op og konstatere, at der ingen antistoffer kan spores i deres blod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Overgreb og forskelsbehandling

Alarm 112

Efter flugtforsøg fra fængsel: Nu skal Peter Madsen igen for en dommer

Annonce