Annonce
Debat

Guldsjakalen truer vores natur

Læserbrev: Ulven er ikke det eneste rovdyr, vi døjer med i det danske landskab. Den lille fætter - guldsjakalen - har de seneste par år også angrebet og dræbt får i både Vest- og Sønderjylland. Senest blandt naturplejefår på Harboøre Tange, der er et vigtigt yngleområde for truede engfugle.

Med millionstøtte fra EU har Naturstyrelsen her gennem flere år forsøgt at forbedre levevilkårene for engfuglene. Blandt andet ved afgræsning med får.

Den indsats er spildt, hvis fårene fortrænges af guldsjakalen, som i lighed med ulven har spredt sig som en steppebrand over hele Europa. I flere østeuropæiske lande er guldsjakalen på vej til at blive mere udbredt end ræven, og hvis den fortsat får frit spil her i landet, vil vi i løbet af få år stå med et problem i vores natur, der er langt mere alvorligt end for eksempel mårhunden.

Der er derfor brug for, at vi både i Danmark og EU forholder os mere aktivt til guldsjakalen. En forvaltningsplan bør indeholde muligheder for erstatning til husdyrholdere og en mere fleksibel adgang til regulering af rovdyr, der er angriber husdyr. Gerne i form af en egentlig jagttid på guldsjakalen, der ikke er en truet bestand.

Ved samme lejlighed kan vi både her i landet og i EU udarbejde en lignende og mere tidssvarende plan for forvaltningen af ulven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Gør din borgerpligt - gå på restaurant

Hånden på hjertet... Hvornår har du sidst spist på en restaurant i din hjemby? Hvornår har du og din bedre halvdel sagt til hinanden: "I aften går vi ud at spise på Restaurant Xxx"? Hvornår har du og en flok venner senest sat hinanden stævne på en af byens restauranter for få en kulinarisk oplevelse? Og det tæller altså ikke, at I en fredag aften dropper madlavningen og henter en pizza eller noget andet ud af huset-mad. Vi taler om et rigtigt restaurantbesøg med menukort, opvartning og hele pibetøjet. Det er længe siden, ikke sandt? Et tilbagevendende samtaleemne blandt borgere her i kommunen er, hvorfor pokker vi ikke har ret mange gode restauranter. Ikke et ondt ord om ud af huset-spisesteder eller burger-, kylling- og pommefrites-restauranter, som vi har masser af; de kan såmænd sagtens være udmærkede. Vi taler om restauranter med kok i køkkenet, spisekort og tjener, der serverer en god middag, lavet på gode råvarer til en pris, der gør det muligt for en familie at spise ude uden at blive ruineret. De findes selvfølgelig - ingen nævnt, ingen glemt. Men når vestjyder taler med hinanden om restaurant-situationen, høres en tilbagevendende klage: Der er alt for få steder, hvor vi kan spise en ordentlig middag til rimelig penge! Vi lokale er ikke alene om beklagelserne. Den seneste tilfredshedsundersøgelse blandt turister viser, at de, der rejser til vort område, har den samme oplevelse; og den er særlig gal i Ringkøbing-Skjern Kommune på trods af, at vi har millioner af turistovernatninger hvert år. Udfordringen giver turistbranchen grå hår i hovedet. Med god grund. Et bredt udbud af spisesteder af god kvalitet øger et turistmåls tiltrækningskraft. De behøver ikke at være Michelin-klasse; men de må gerne hæve sig over fast food- og buffet-niveau. Hele turistbranchen og kommunen med har fokus på madområdet, hvor nøgleordet ikke mindst er "lokale råvarer". Desværre rykker det bare ikke rigtig. Kokkene vil åbenbart hellere arbejde østpå, tjenerne ligeså, og efterspørgslen svinger vildt, alt afhængig af årstiden. Det er ikke nemt... Der er kun en udvej. Vi må alle gøre vores borgerpligt. Vi må til at spise noget mere ude!

Portræt For abonnenter

Jiesper er både elektriker, antropolog og en klimaforsker der kigger ind i en skræmmende fremtid

Ringkøbing For abonnenter

Forfatter flyttede fra København til Velling: 'Jeg synes egentlig, at forskellen er lidt overvurderet'

Annonce