Annonce
Kultur

Guldsøjlerne blænder atter i Østergade: Henrik Have-kunstværk i Ringkøbing snart færdig-restaureret

Flotte ser de ud, de nyrestaurerede guldsøjler. Foto Poul Osmundsen.
Renoveringen af Ringkøbings største kunstværk er ved at være slut; og et nyt lag guld får indgangen til hovedbygningen i Østergade 41 til at ligne en million. Bevaringsforeningen begejstret for, at staten har bekostet bevarelsen af Henrik Haves store værk.
Annonce

RINGKØBING: Hvis du i disse solskinsdage bliver blændet, når du kører ned ad Østergade, er det ikke nødvendigvis solens stråler, der rammer dit øje - i alt fald kun indirekte.

Det kan også være søjlerne foran hovedindgangen til den tidligere amtsadministration i Østergade 41, der skinner dig i øjnene; de har nemlig fået et nyt lag guld.

De gyldne søjler har været et af de mest markante træk ved den nu afdøde kunstner Henrik Haves store værk. Gennem årene er deres tilstand blevet stadig ringere; søjlerne blev matte, guldet begyndte at skalle af.

Men nu skinner de atter, så det er en fornøjelse. I forbindelse med renoveringen af Henrik Haves store kunstværk - i bogstaveligste forstand byens største - har søjlerne nemlig fået et friskt lag guld, og tager sig ud som nye.

Det er noget, der glæder formanden for Ringkøbing Bevaringsforening, Lars Hansson. Både som formand for foreningen og rent personligt, da han selv i næsten seks år sad inde bag de gyldne søjle som amtsdirektør.

Her kunne han hver dag glæde sig over Henrik Haves kunst, der havde en helt special baggrund som udgangspunkt:

I modsætning til alle øvrige amter byggede Ringkjøbing Amt ikke ny amtsgård, da amtskommunerne blev til ved kommunalreformen i 1970. I stedet bestod amtet fysisk af flere administrationsbygninger, placeret i tre gader på fire adresser i Ringkøbing by.

I 1993 besluttede amtsrådet, at de forskellige bygningskomplekser skulle knyttes sammen ved hjælp af kunstnerisk udsmykning, og kunstneren Henrik Have, No, blev udpeget til opgaven. Udsmykningen blev afsluttet i september 2003.

Det ærgrede i høj grad Lars Hansson og en tidligere kollega, daværende kontorchef Erik Holm at se, hvordan kunstværket ad åre forfaldt, og sammen med Ringkøbing Kunstsforening kontaktede foreningen Bygningsstyrelsen for at få den til at gøre noget for at redde værket.

- Det tog sin tid, men til sidst tog staten heldigvis ansvaret på sig, og det glæder mig meget - både som formand for Bevaringsforeningen og rent personligt - at værket nu er ved at være færdig-restaureret, siger Lars Hansson.

Endnu mangler et par enkelte detaljer som bogstaverne på den store sten ved springvandet, men så står det også nærmest som nyt. Blot mangler lige gitteret omkring "den eksploderede kvinde" - "Vindens Labyrint" - på St. Blichers Vej, men det ikke statens opgave, da værket er i privat eje.

Foran det flotte indgangsparti, kan man se toppen af det springvand, der også er en del af kunstværket. Foto Poul Osmundsen.
Også bogstaverne, der kanter "tekstkanalen" er blevet malet op, og tager sig ud som nye. Foto Poul Osmundsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce