Annonce
Klumme

Guide til overlevelse i november

Per Høgh er ny klummeskribent på Dagbladet. Foto: Jørgen Kirk

"Året har 16 måneder: november, december, januar, februar, marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november, november, november, november".

Absolut enig med forfatteren Henrik Nordbrandt, som er en sand mester i melankoli og en sortseer af Guds nåde - og som rammer november måned spot on. Det er bare en laaang måned. Mentalt sker der noget sidste weekend i oktober, hvor vi skipper sommertiden (hvor alt jo kunne lade sig gøre) og sender solen i seng en time tidligere, og kun sporadisk mærker, at den så også står tidligere op. Skyerne er solidariske, og gi’r den en ekstra tand på gråtonen.

Det er endegyldigt slut med de korte bukser og grill på terrassen. Haven er i forfald (nogle vil måske insinuere, at det har min sådan set været siden juni) og den sidste squash viser sig, at være hul indeni af råddenskab. Hvor tungt kan det blive?

Hvordan dælen kommer man igennem sådan en måned uden varige mén på optimismen og livsglæden. Svaret er - kulturelle vitaminer. Og ved du hvad - du er heldig at bo et sted, hvor de er lige til at samle op.

Her er fem staldtips til overlevelse i november:

Tip nr. 1: Nyd søndagsfrokosten derhjemme med en lokal pils og tag så til det kommende regionale spillested Generator i Ringkøbing og hør Six City Stompers, som tager traditionel jazz til nye højder. Top prof og hamrende festligt. Gang i den for hele familien.

Tip nr. 2: Ud i naturen og saml ind til en mad-kulturel oplevelse. Det er ved at være sidste udkald for at finde svampe, men det kan stadig lade sig gøre i Hoverdal. Smørstegte på ristet brød og et godt glas hvidvin. Og lykkes det ikke, så er Hoverdal i sig selv jo bare healende for krop og sjæl.

Tip nr. 3: Tag en tur til kunstens lokale hovedstad - Videbæk, og besøg Vestjyllands Kunstpavillon. Stedet i sig selv er fantastisk og lige i øjeblikket skal du nyde Ove Ødegaards vidunderlige lyse og farverige billeder. Med ét skiftes vintermørke ud med farver og sommerdrømme. Det er svært at opretholde melankolien efter at have set de malerier. Tag dig god tid og nyd en kop kaffe og stykke kage i cafeen, og tag dig tid til at snakke med de frivillige ildsjæle, der driver stedet.

Tip nr. 4: Du skal på biblioteket og låne en bog, du kan svømme helt væk i. Et godt bud kunne være Audur Ava Olafsdottirs alvorlige, sjove og underfundige roman "Ar", om en mand, der er fast besluttet på at tage sit eget liv, og derfor rejser til et krigshærget land med sin værktøjskasse. Men, men, men. Det går naturligvis anderledes - hans projekt udsættes gang på gang, kærligheden dukker op og så kan alting jo ske. Selv på en novemberdag.

Tip nr. 5: Slut dagen af med en tåreperser af en film. Filmstriben er bibliotekernes gratis streamingtjeneste, og her finder du "Mine aftener i Paradis". Du skal ikke lade dig skræmme af, at det er en italiener. Den har alt det gode og er både hjertevarm og lækkersørgelig.

Så der er absolut ingen grund til at hænge med næbbet - der er masser af måder at komme helskindet gennem måneden på. Man kan jo også bare tage det roligt og geare ned. Spille spil med børnene, kysse med konen eller bage kager fra Den store Bagedyst. Og så blot nyde, at det gode ved at bo i Danmark netop er årstidernes skiften. Det er jo det vi elsker og efter mørket og kulden kommer lyset og varmen.

Nyd mørket, nyd regnen og nyd hinanden. God november til alle.

Annonce
Hvordan dælen kommer man igennem sådan en måned uden varige mén på optimismen og livsglæden. Svaret er - kulturelle vitaminer. Og ved du hvad - du er heldig at bo et sted, hvor de er lige til at samle op.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce