Erhverv

Grundfos efter rekordregnskab: Kigger på 20-40 opkøbsmuligheder

Grundfos-topchef Mads Nipper præsenterede onsdag koncernens hidtil bedste regnskab på et pressemøde i hovedsædet i Bjerringbro. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Koncernchef Mads Nipper har leveret Grundfos' hidtil bedste resultater. Ny strategi kan føre til store opkøb, der vil forandre koncernen

Nøgletallene strutter hos pumpeproducenten Grundfos, der onsdag kom ud med sit bedste regnskab nogensinde. Den organiske vækst var sidste år på 6,6 procent, selv om ambitionen kun er at vokse med cirka tre procent om året. Dermed nåede Grundfos en omsætning på 26,7 milliarder kroner.

Overskuddet endte på 1,8 milliarder kroner efter skat, hvoraf halvdelen sendes videre til ejerne, hvor Poul Due Jensens Fond er den langt største.

- Det er det højeste salg nogensinde, og den organiske vækst er den højeste i mange år, siger koncernchef Mads Nipper til avisen Danmark.

Grundfos var sidste år i vælten, da både formanden, to bestyrelsesmedlemmer og direktøren forsvandt fra Poul Due Jensens Fond. Uroen i bestyrelsen blev forklaret med uenighed om strategien. Forløbet endte med, at Estrid Due Hesselholt, datter af Grundfos-stifteren Poul Due Jensen, blev indsat som ny bestyrelsesformand.

Ud fra Mads Nippers kommentarer kunne man dengang få den opfattelse, at striden handlede om forestående opkøb af virksomheder, men det afviser han i dag.

- Jeg gav anledning til at tro, at der var et stort opkøb lige rundt om hjørnet. Det, jeg ville have sagt, var, at nu er vi klar til at købe, hvis det rigtige viser sig, siger Mads Nipper.

Med en egenkapital på 16 milliarder kroner har Grundfos musklerne til at opkøbe temmelig store konkurrenter, og det kommer sandsynligvis også til at ske.

- Vi har hele tiden 20-40 virksomheder i pipelinen, som vi kigger på. Noget af det går vi tættere på, men der er ikke noget kæmpestort i tragten lige nu, understreger Mads Nipper.

Men vil Grundfos købe noget, der er så stort, at det vil forandre hele virksomheden, eller er der tale om mindre opkøb?

- I den næste strategiperiode frem mod 2025 er jeg ikke ret meget i tvivl om, at vi kommer til at foretage opkøb, der vil skabe et Grundfos, der ser anderledes ud. Men om det bliver om et år eller om fem år, det ved jeg ikke, siger Mads Nipper og tilføjer:

- At købe er aldrig et mål i sig selv, og vi køber ikke noget bare for at blive større.

- I den næste strategiperiode frem mod 2025 er jeg ikke ret meget i tvivl om, at vi kommer til at foretage opkøb, der vil skabe et Grundfos, der ser anderledes ud, siger Mads Nipper. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Vokser på alle store markeder

Mads Nipper kom fra en topstilling i Lego til Grundfos i 2014, og dengang pegede nøgletallene i pumpevirksomheden den gale vej.

Det er nu forandret, og sidste år voksede Grundfos på alle sine syv største markeder. Kina leverede 15 procent vækst, hvilket var som forventet. USA var et svært år i 2017, men rettede sig året efter og leverede næsten ti procent vækst. I Vesteuropa steg salget med seks procent.

- Det lyder ikke af meget, men for Vesteuropa er det ret meget, fordi vi i forvejen har en rigtig høj markedsandel, siger Mads Nipper.

Hvor har Grundfos det sværest?

- Det lyder superarrogant, men det er et encifret antal lande, der er gået tilbage i salg i forhold til året før. Det største marked, der er gået tilbage, er Italien, hvor der i 2017 var et subsidieprogram, hvor cirkulationspumper blev erstattet med mere energivenlige løsninger, siger Mads Nipper.

Et enkelt hår i suppen i 2018-regnskabet er overskudsgraden, hvor man ser på driftsoverskuddets størrelse i forhold til omsætningen. Den faldt en smule sidste år fra 9,9 procent til 9,2 procent. Målet er en margin på ti procent i 2020.

- Efter omstændighederne er jeg tilfreds. Vi havde målsat os lidt højere, men da året startede, vidste vi ikke, at råvarepriserne ville stige med mellem 8 og 40 procent i 2018. Det er de materialer, vi bruger mest af, nemlig kobber, aluminium og rustfrit stål. Så er det lidt svært at holde sine omkostninger, siger Mads Nipper.

I år skal omsætningen gerne vokse hurtigere end markedet med tre-fem procent, og man skal nå tættere på de ti procent i overskud.

- Medmindre at vi får en nedsmeltning i verdensøkonomien er jeg tryg ved, at vi nok skal nå de ti procent i 2020, som vi har lovet, siger Mads Nipper.

Han har siden sin tiltræden profileret Grundfos på bæredygtighed og har forpligtet sig til at bidrage til de af FN's verdensmål, der handler om klimaforandringer og adgang til rent drikkevand.

Hvor har Grundfos særskilt gjort mest for at opfylde FN's verdensmål sidste år?

- Vi laver ca. 17 millioner pumper hvert år. Ti procent af verdens strømforbrug bruges på pumper, så det batter noget, når vi skifter 17 millioner af dem ud med mere energieffektive løsninger, siger Mads Nipper.

Grundfos, her hovedsædet i Bjerringbro, havde ved udgangen af sidste år 19.000 ansatte. Arkivfoto: Morten Dueholm
0/0
Erhverv

Lalandiahuse revet væk: Tæt på at melde alt udsolgt

Erhverv

De 22 ton stål kom flot på plads

Podcast

Vinbondepar gik fra kirsebærvin i kollektivet til biodynamisk rosé på egen vingård: - Heldigvis vidste vi ikke, hvad vi gik ind til

Erhverv

Unge virksomheder støtter hinanden i nyt netværk

Erhverv

Se video: Skumsprøjt i ansigtet, vind i håret og fuld fart hen over Ringkøbing Fjord

Erhverv

Handelslivet mangler p-skilte - og kødben

Teknologi

I Kina spiser de snart sporbare grise