Videbæk

Grunde på Guldregnallé rummer klorerede opløsningsmidler

Således figurerer den pågældende del af Guldregnallé på kortet over forurenede grunde hos Region Midtjylland.

Klorerede opløsningsmidler udgør en trussel mod indeklimaet i fire huse på Guldregnallé - regionen har derfor etableret afskærmning under husene.

Videbæk: Det er ikke kun Guldregnallé 9, som er ramt af forurening. Fem andre grunde er også kortlagt som forurenede af Region Midtjylland, hvorunder området sorterer.

- Der var oprindeligt en sandgrav, og i 1960'erne begyndte byen at bruge den som såkaldt fyldplads. Her smed man affald, murbrokker, olie og opløsningsmidler, uden at tænke på konsekvenserne for miljøet. I 1974 har man så udstykket området til boliger, fortæller kontorchef Morten Bondgaard, Region Midtjylland.

Regionen undersøgte en tidligere losseplads på et grønt areal øst for Guldregnallé for at vurdere, om en eventuel forurening kunne udgøre en risiko for grundvandet. Ved denne lejlighed fandt regionen forurening tæt på Guldregnalle og blev opmærksom på den gamle fyldplads, hvor Guldregnallé nu ligger. Så begyndte undersøgelserne også dér.

- Hverken på det grønne areal eller på Guldregnallé udgør forureningen nogen fare for grundvandet. Men på Guldregnallé er der fire grunde, hvor klorerede opløsningsmidler er en trussel mod indeklimaet i husene. Det drejer sig om nummer 9, 11, 15 og 17.

I husene har regionen etableret ventilation under gulvene, så dampene fra de klorerede opløsningsmidler forhindres i at trænge ind i husene.

Også nummer 7 er kortlagt som forurenet grund, men her rækker de klorerede opløsningsmidler kun en smule ind over grunden og udgør derfor ikke nogen påvirkning af huset.

Nummer 13 er også kortlagt som forurenet grund. Her er der fundet stoffer fra lossepladsen såsom olieprodukter og tungmetaller, men det ligger ikke i topjorden, men er så langt nede, at det ikke udgør nogen risiko for anvendelse af boligen eller haven, oplyser Morten Bondgaard.

Klorerede opløsningsmidler er brugt mange steder, primært i renserier til rensning af tøj og i metalindustrien til affedtning af metalemner.

- Miljøstyrelsen har fastsat kriterier for, hvor meget afdampning af opløsningsmidler, man vil tillade i indklimaet. Disse værdier er overskredet i de fire huse på Guldregnallé, og derfor skal regionen gøre noget for at fjerne den risiko. Det har vi gjort ved at etablere ventilationen under gulvet, som afskærmer dampene fra at trænge ind, siger Morten Bondgaard.

Dagbladet: Ville det være sundhedsskadeligt at opholde sig i huset uden ventilationen?

- Ja, det er derfor, vi har sat ventilationen ind. Vi ønsker ikke, at borgeren bliver udsat for det, siger Morten Bondgaard.

Dagbladet: Kan man lade sine børn lege i haven?

- Ja det kan de sagtens. De klorerede opløsningsmidler udgør ikke nogen fare udendørs.

Dagbladet: Kan man dyrke gulerødder i haven og spise dem?

- Ja, beboerne kan bruge haven som alle mulige andre. Der er fundet lettere forurening af top-jorden nogle steder, og her rådgiver vi boligejerne om fornuftig anvendelse af haverne. Men det er indeklimaet, der er problemet, siger Morten Bondgaard.

Niels Olesen - hvis datter og svigersøn ejer Guldregnallé 9 - fortæller, at når der bliver fjernet jord eller fliser fra matriklen, skal det deponeres som særligt forurenet.

I Region Midtjylland findes cirka 3.000 registrerede forurenede grunde - og dertil cirka 4.800 grunde, som mistænkes for at være forurenede.

- Vi prioriterer vores indsats i forhold til de penge, staten afsætter til formålet, og i tilfælde som Guldregnallé vurderer vi, at der skal ske en sikring af indeklimaet, men det vil ikke være muligt at fjerne jorden fra den gamle losseplads, da arealet er bebygget, siger Morten Bondgaard.

0/0
Forsiden netop nu
Erhverv

Nu kan man snart få kinesisk mad i Borris igen

Skjern

Kjærgaard er færdig som kommunaldirektør

Danmark For abonnenter

Far, mor og søn blev dræbt i flystyrt på Island: Svært at fatte, hvad der er sket

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

112

Vold: 15-årig knallertkører slået ned med teleskopstang

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tvinds Fælleseje øger sit millionoverskud

Ringkøbing-Skjern

Ikke i min baghave: Det er for let at slippe for upopulære vindmøller og biogasanlæg

Ringkøbing-Skjern

Rød alarm: Pluk-selv jordbærrene er på vej