Annonce
Videbæk

Gratis underholdning koster: Fire vestjyder tiltalt for at se pirat-tv

Fire personer fra Videbæk er en del af et større sagskompleks, der onsdag bliver belyst ved byretten i Sønderborg, hvor i alt 28 personer er tiltalt for at have set pirat-tv. Arkivfoto: Henrik Reintoft
I alt 28 personer er tiltalt, når byretten i Sønderborg onsdag afgør en omfattende sag om pirat-tv. Fire af de tiltalte er fra Videbæk.

Videbæk: Fire personer fra Videbæk er en del af et større sagskompleks, når der onsdag ved byretten i Sønderborg bliver blændet op for en omfattende sag om at have snydt sig til et tv-signal fra Canal Digital.

Ifølge nyhedsbureauet Ritzau er i alt 28 personer anklaget for at have brugt pirat-tv-bokse til at omgå det krypterede tv-signal, som de tiltalte har haft mulighed for at modtage via parabolantenner.

Hos Bagmandspolitiet forklarer senioranklager Kaare Linde til Ritzau, at sagen begyndte med en anmeldelse fra en rettighedshaver om, at tv-signalerne blev delt ulovligt. På den baggrund indledte Bagmandspolitiet en efterforskning, og i midten af april 2018 blev der slået til.

Der blev foretaget ransagninger og beslaglæggelser flere steder - primært i Sønderjylland - og 6. maj 2019 blev hovedmanden idømt 30 dages betinget fængsel og pligt til at betale omkring 450.000 kroner i erstatning til tv-udbyderne. Han blev dømt for - via en server - at have delt de dekrypterede tv-signaler med en række andre personer, hvoraf de fire altså bor i Videbæk.

Annonce

Ti minutter til hver sag

Ifølge Ritzau bliver der ved retssagen fremsat bødekrav på mellem 15.000 og 20.000 kroner. Beløbet for den enkelte tv-pirat afhænger af, hvor længe vedkommende har gjort brug af det ulovligt kopierede signal fra Canal Digital.

Bagmandspolitiet vil tilmed kræve beslaglæggelse af de piratbokse, som er blevet brugt til af afkode de krypterede signaler.

Yderligere bliver sortseerne mødt af et erstatningskrav fra tv-udbyderen, der kræver mellem cirka 5500 og 34.000 kroner fra hver af de tiltalte.

Senioranklager Kaare Linde oplyser til Ritzau, at flere af de tiltalte har indrømmet deres respektive overtrædelse af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, og de møder derfor ikke op i retten i Sønderborg.

Af retslisten fremgår det, at der er afsat ti minutter til gennemgang af hver enkelt af de 28 sager.

Interesseorganisationen Nordic Content Protection, der i sin tid kom på sporet af den ulovlige kopiering, anslår, at omkring 50.000 personer ser pirat-tv i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Panda-diplomatiet og det sort-hvide verdensbillede

Panda-diplomati. Et ord, som har flere hundrede år bag sig, men som først blev alment kendt her i landet, da to kinesiske eksemplarer af Ailuropoda melanoleuca sidste år flyttede ind i Københavns Zoo. De sort-hvide bjørne er hverken købt eller skænket til os som gave; Danmark har bare lånt dem af Kina. Ud over en årlig leje på én million dollar er udlånet også et på andre måder værdifuldt redskab: 40 handelsaftaler blev underskrevet samtidig med aftalen om flytningen af Mao Sun og Xing Er, som de to bamser hedder. De sjældne bjørne kan desuden bruges som et sanktionsmiddel fra kinesisk hold: Ligesom en anden menneske-ambassadør, der er udsendt til et besværligt land, kan pandaerne kaldes hjem, hvis en nation ikke makker ret overfor Riget i Midten. Verdens mest nuttede form for magt, som Dagbladet Information skrev ved bjørnenes stærkt pressedækkede ankomst til København. Om Xing Er og Mao Sun skulle være på vej tilbage til de hjemlige bambusmarker, efter at Jyllands-Posten tirsdag dristede sig til at bringe en tegning af det kinesiske flag som illustration af den farlige coronavirus, der er udsprunget i Kina, er nok tvivlsomt. Men reaktionen fra deres fødeland er ganske voldsom: Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten for den set med danske øjne helt uproblematiske tegning. På de såkaldt sociale medier bringer historien tydeligvis Muhammed-tegningerne frem i erindringen hos mange. Det er endda den samme avis, som nu igen bringer anstødelige tegninger, peger en del af meningsmagerne på. Må vi herfra pege på ordlyden af Grundlovens paragraf 77? Den paragraf, der slår fast, at enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Uanset panda-diplomati og handelsaftaler skal vi aldrig finde os i, at et andet land prøver at lægge pres på den frie danske presse. Et sort-hvidt verdensbillede som det kinesiske må ikke vinde indpas her hos os. Vi skal holde ytringsfrihedens kulørte fane højt - hvad enten den bærer Tibets, Danmarks eller Jyllands-Postens farver.

Annonce