Annonce
Ringkøbing-Skjern

14 millioner skyder grønt guld-eventyr i gang: Vestjyllands Andel omdanner græsprotein til dyrefoder og menneskemad

Direktør Steen Bitsch, Vestjyllands Andel, tror, at græsprotein har en stor fremtid for sig. Arkivfoto: Chresten Bergh
14 millioner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram sætter skub i etableringen af landets første gårdanlæg til bioraffinering af græs; Vestsjyllands Andel har nøglerolle i den videre udvikling af råstoffet til dyrefod og menneskemad.

RINGKØBING/STRUER: 14 millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram sætter nu skub i et spændende projekt, hvori Vestjyllands Andel spiller en nøglerolle.

GUDP har netop bevilget det store beløb til etablering af landets første gårdanlæg til bioraffinering af græs. Projektet skal styrke dansk produktion af planteprotein som alternativ til importeret soja og fremme en miljø- og klimavenlig omlægning af kornmarker til græs.

Direktør Steen Bitsch, Vestjyllands Andel, er begejstret for støtten fra GUDP, der netop er en erhvervsstøtteordning, som skal skabe mere sammenhæng mellem forskning, udvikling og demonstration af viden på fødevare-, jordbrugs-, fiskeri- og akvakulturområdet herunder også på økologiområdet.

- Det betyder uvægerligt, at det bliver lidt nemmere at gennemføre projektet, end det ellers ville have været, siger han.

Projektet - der har fået navnet "TailorGrass" - skal opbygge et prototypeanlæg til bioraffinering af græs på herregården Ausumgaard ved Struer. Bioraffinaderiet skal fungere som demonstrationsanlæg og inspiration for andre landbrug og investorer, der vil arbejde med bioraffinering.

Annonce
Græsproteinet vil blive forarbejdet her på VA's søstjernefabrik i Skive, som Steen Bitsch her viser frem for daværende finansminister Kristian Jensen. Privatfoto.

Spændende perspektiver

TailorGrass er et samarbejde mellem Ausumgaard, R&D Engineering & Automation, der står for det tekniske udviklingsarbejde og projektledelsen og Vestjyllands Andel, der skal forarbejde det raffinerede græs til et håndterbart foderprodukt og markedsføre det; SEGES - Landbrug & Fødevarer - bidrager med faglig rådgivning.

Det raffinerede græs leveres til VA' søstjernefabrik i Skive, der blev indviet sidste år, og som omdanner søstjerner fra Limfjorden til proteinfoder; her tørres det, og bearbejdes til for eksempel svinefoder, fortæller Steen Bitsch.

Det raffinerede græs har et proteinindhold på 50 procent og en god aminosyreprofil; på nogle punkter er det bedre egnet til dyrefoder eller menneskemad end soya.

Han understreger, at VA ikke starter på bar bund.

- Vi har længe kunnet se potentialet i græsprotein, og har kørt forsøg med det her i fem-seks år. Nu skal vi selvfølgelig øve os på at lave det, så skal vi blive gode til at lave det, vi skal blive gode til at lave det i store mængder, og når vi kan levere det i store mængder til konkurrencedygtige priser, så jubler vi. I mellemtiden arbejder vi, fastslår Steen Bitsch.

Ideen skal udbredes

Målet med TailorGrass er ikke kun at bygge ét gårdanlæg. Projektet skal også etablere et konsortium, der planlægger, bygger og servicerer skræddersyede græsproteinanlæg på andre ejendomme, efterhånden som efterspørgslen på græsprotein udvikler sig.

Projektet kan udnytte den fordel, at Ausumgaard ahr eget biogasanlæg, som i forvejen anvender græs til energiproduktion. I stedet for frisk græs bliver det i fremtiden restprodukter fra bioraffineringen, der skal bruges til biogas.

Daniel Schou Jensen fra R&D Engineering & Automation spår, at når det nye foder bliver sat i produktion, og kommer på markedet, bliver det mere rentabelt at omlægge kornmarker til græs, og det er godt for miljø og klima.

- Ved at bruge græs til proteinproduktion kan vi både undgå den store import af soja, opnå miljø- og klimafordele ved at de bliver dyrket langt mere græs og gøre det lettere at omstille planteproduktion til økologi, siger han.

Steen Bitsch er enig.

- Der er faktisk mere protein i en græsmark end i en sojamark, så potentialet til noget stort er der, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce