x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

14 millioner skyder grønt guld-eventyr i gang: Vestjyllands Andel omdanner græsprotein til dyrefoder og menneskemad

Direktør Steen Bitsch, Vestjyllands Andel, tror, at græsprotein har en stor fremtid for sig. Arkivfoto: Chresten Bergh
14 millioner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram sætter skub i etableringen af landets første gårdanlæg til bioraffinering af græs; Vestsjyllands Andel har nøglerolle i den videre udvikling af råstoffet til dyrefod og menneskemad.

RINGKØBING/STRUER: 14 millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram sætter nu skub i et spændende projekt, hvori Vestjyllands Andel spiller en nøglerolle.

GUDP har netop bevilget det store beløb til etablering af landets første gårdanlæg til bioraffinering af græs. Projektet skal styrke dansk produktion af planteprotein som alternativ til importeret soja og fremme en miljø- og klimavenlig omlægning af kornmarker til græs.

Direktør Steen Bitsch, Vestjyllands Andel, er begejstret for støtten fra GUDP, der netop er en erhvervsstøtteordning, som skal skabe mere sammenhæng mellem forskning, udvikling og demonstration af viden på fødevare-, jordbrugs-, fiskeri- og akvakulturområdet herunder også på økologiområdet.

- Det betyder uvægerligt, at det bliver lidt nemmere at gennemføre projektet, end det ellers ville have været, siger han.

Projektet - der har fået navnet "TailorGrass" - skal opbygge et prototypeanlæg til bioraffinering af græs på herregården Ausumgaard ved Struer. Bioraffinaderiet skal fungere som demonstrationsanlæg og inspiration for andre landbrug og investorer, der vil arbejde med bioraffinering.

Annonce
Græsproteinet vil blive forarbejdet her på VA's søstjernefabrik i Skive, som Steen Bitsch her viser frem for daværende finansminister Kristian Jensen. Privatfoto.

Spændende perspektiver

TailorGrass er et samarbejde mellem Ausumgaard, R&D Engineering & Automation, der står for det tekniske udviklingsarbejde og projektledelsen og Vestjyllands Andel, der skal forarbejde det raffinerede græs til et håndterbart foderprodukt og markedsføre det; SEGES - Landbrug & Fødevarer - bidrager med faglig rådgivning.

Det raffinerede græs leveres til VA' søstjernefabrik i Skive, der blev indviet sidste år, og som omdanner søstjerner fra Limfjorden til proteinfoder; her tørres det, og bearbejdes til for eksempel svinefoder, fortæller Steen Bitsch.

Det raffinerede græs har et proteinindhold på 50 procent og en god aminosyreprofil; på nogle punkter er det bedre egnet til dyrefoder eller menneskemad end soya.

Han understreger, at VA ikke starter på bar bund.

- Vi har længe kunnet se potentialet i græsprotein, og har kørt forsøg med det her i fem-seks år. Nu skal vi selvfølgelig øve os på at lave det, så skal vi blive gode til at lave det, vi skal blive gode til at lave det i store mængder, og når vi kan levere det i store mængder til konkurrencedygtige priser, så jubler vi. I mellemtiden arbejder vi, fastslår Steen Bitsch.

Ideen skal udbredes

Målet med TailorGrass er ikke kun at bygge ét gårdanlæg. Projektet skal også etablere et konsortium, der planlægger, bygger og servicerer skræddersyede græsproteinanlæg på andre ejendomme, efterhånden som efterspørgslen på græsprotein udvikler sig.

Projektet kan udnytte den fordel, at Ausumgaard ahr eget biogasanlæg, som i forvejen anvender græs til energiproduktion. I stedet for frisk græs bliver det i fremtiden restprodukter fra bioraffineringen, der skal bruges til biogas.

Daniel Schou Jensen fra R&D Engineering & Automation spår, at når det nye foder bliver sat i produktion, og kommer på markedet, bliver det mere rentabelt at omlægge kornmarker til græs, og det er godt for miljø og klima.

- Ved at bruge græs til proteinproduktion kan vi både undgå den store import af soja, opnå miljø- og klimafordele ved at de bliver dyrket langt mere græs og gøre det lettere at omstille planteproduktion til økologi, siger han.

Steen Bitsch er enig.

- Der er faktisk mere protein i en græsmark end i en sojamark, så potentialet til noget stort er der, siger han.

Annonce
Annonce
Hvide Sande

God plads til lystfiskere: Vi plejer at stå som sild i en tønde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nødråb fra genbrugscontaineren: Nej tak til mugne bøger og hullede kufferter

Læserbrev: Hver eneste dag året rundt bliver den blå ”genbrugscontainer” på Genbrugspladsen i Ringkøbing tømt på skift af fire forskellige, velgørende organisationer her fra lokalområdet. Ringkøbinggarden er en af de fire, og vi har retten til at tømme containeren hver dag i april, august og december. Det betyder, at det i disse uger er os, det vil sige vores frivillige hjælpere, som hver eneste dag kommer forbi med en trailer for at tømme genbrugscontaineren og fragte alle de gode ting ud til vores loppe- og genbrugsbutik på Klostervej 110 i Kloster. Allerførst TAK. Vi er meget taknemmelige for alle de ting, I donerer, og som vi efterfølgende i genbrugsbutikken får konverteret til gode penge, der finansierer en stor del af driften af Ringkøbinggarden; herunder musikskoleundervisning, instrumenter, uniformer, rejser og andre gode oplevelser for vores børn og unge. Men nu kommer hjertesukket og nødråbet: Vi oplever her under Coronakrisen, hvor genbrugspladsen lige er genåbnet for private, at rigtig mange mennesker desværre også bruger den blå genbrugscontainer som en nem og hurtig måde at komme af med deres affald i stedet for selv at køre rundt i den lange kø på pladsen… I ”gamle dage” (før Covid-19) tog det os hver dag cirka halvanden time at tømme containeren og køre tingene væk. Men i denne uge og i sidste uge har vores frivillige hjælpere hver dag brugt minimum tre timer på først at sortere, og derefter køre rundt i den lange kø på pladsen for at aflevere alt det blandede affald de rigtige steder, inden vi kan begynde at håndtere de gode varer, som er egnede til at komme ind i vores loppe- og genbrugsbutik. Vi tager rigtigt gerne imod alle jeres GODE genbrugsting, men vi vil altså helst slippe for alt det, der er tydeligt usælgeligt; eksempelvis skæve cykler, skåret porcelæn, gennemblødte lænestole, knækkede grydeskeer, defekte legesager, ildelugtende tøj, hullede kufferter og mugne bøger. På gensyn derude på Genbrugspladsen - vi glæder os til at tømme containeren i resten af april måned.

Annonce