Annonce
Erhverv

Grønnest i Danmark: Lokal virksomhed slår industrigiganter i kampen om at være mest bæredygtig

Troldtekts nye produktionslinje i Troldhede har reduceret virksomhedens energiforbrug. Nu har virksomheden så vundet DI Prisen 2020 for sit fokus på bæredygtighed. Pressefoto: Troldtekt
Eksperter og de danske industrivirksomheder har kåret vestjysk fabrik til at være den med bedst styr på at være grønne. Prisen skal øge mulighederne for eksport.
Annonce

TROLDHEDE/KØBENHAVN: Bæredygtig, grøn, klimavenlig, cirkulær. Man kan sætte mange ord på virksomheden i Troldhede.

Nu kan man så også kalde den prisvindende. Igen. Troldtekt blev tirsdag hyldet af de danske kollegaer og konkurrenter under Dansk Industri.

For som vindere af DI Prisen 2020 kan Troldhede-virksomheden nu sætte et flueben ud for at være landets mest grønne industrivirksomhed. DI Prisen sætter i år fokus på bæredygtighed, og her har et ekspertpanel og DI’s medlemsvirksomheder altså peget som Troldtekt som nummer 1. Giganterne Berendsen og FL Smidth var de to andre finalister.

- Det betyder nok allermest, at en mellemstor virksomhed kan spille op med store internationale virksomheder. Vi har 130 medarbejdere, som har taget den grønne omstilling og den udfordring til sig. Når man gør det målrettet og tænker det ind i sin forretningsmodel, kan man gøre det til en god forretning og fastholde produktion i det vestjyske, siger Troldtekts administrerende direktør, Peer Leth.

Annonce

Grøn energi og genbrugt cement

85 af de omtrent 130 medarbejdere i Troldtekt arbejder i produktionen i Troldhede. Her skaber medarbejderne de akustikplader, som virksomheden har taget navn efter. I maj kunne Troldtekt fortælle, at de over de seneste par år havde nedbragt CO2-forbruget per produceret kvadratmeter med 20 procent.


Vi har generelt arbejdet med, at produktionsaffald kan blive til råvarer for andre virksomheder. Det behøver ikke at være en omkostning at tænke bæredygtighed ind.

Peer Leth, administrerende direktør, Troldtekt


Elektriciteten, man bruger i produktionen, stammer fra vindmøller, og når man varmer produktionshallerne op, sker det på baggrund af CO2-neutral biomasse. Sammen med Aalborg Portland har man også fundet på en måde at genanvende noget af den beton, som for Troldtekt ellers bare var et restprodukt, fordi der ryger rester af, når kanterne på akustikpladerne af beton og træ, skal skæres til.

- Vi er Danmarks største forbruger af hvid cement, så vi er en betydelig kunde hos Aalborg Portland. Det bliver til mange tusind tons produktionsaffald. Vi har generelt arbejdet med, at produktionsaffald kan blive til råvarer for andre virksomheder. Det behøver ikke at være en omkostning at tænke bæredygtighed ind; det kan være en god forretning. Det skal gå hånd i hånd, siger Peer Leth.

Annonce

Byggebranchen skal bidrage

Det er ikke første gang, Troldtekt vinder en pris for sin klima- og miljøindsats. I 2010 vandt virksomheden Byggeriets Miljøpris, fordi man systematiserede arbejdet med bæredygtighed. Her 10 år senere understreger DI Prisen, at indsatsen batter noget.

- Det giver da en stolthed med det lange, seje træk i 10 år. Jeg tror, at flere nu får øjnene op for vores produkt, og vi vil bruge prisen som et rygstød til at komme ud på langt flere eksportmarkeder med blåstemplingen af det arbejde, vi har gjort, siger Peer Leth.

Troldtekt har egen salgsorganisation i Sverige og Tyskland, og det er især på de markeder, at prisen kan gavne, mener han. Og så tror han på, at arbejdet med bæredygtighed også kan inspirere andre. For det er vigtigt, at byggebranchen ligesom andre brancher generelt kan nedbringe sit CO2-aftryk:

- Byggebranchen udgør op mod 40 procent af den samlede CO2-udledning i Danmark. Vi skal være med til at gå foran og at inspirere andre mindre og mellemstore virksomheder, så vi som branche selv tager ansvar. Gør vi ikke det, kommer der firkantet lovning ned over hovedet på os, og det gør det sjældent lettere. Vi skal som branche gå forrest og være en del af løsningen, ikke udfordringen, siger Peer Leth.

Kronprinsesse Mary stod tirsdag eftermiddag for at overrække DI Prisen 2020 til Troldtekt. Med prisen følger et diplom og et kunstværk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavler føler sig hængt ud: Vi skjuler ikke vores ansatte for myndighederne

Ringkøbing-Skjern

Coronasmittede mink lukker samtlige plejehjem i Ringkøbing-Skjern

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Annonce