Ringkøbing-Skjern

Grønne spirer, friske farver og levende musik - gå ud og nyd det hele

Redaktionelle journalister på Dagbladet Ringkøbing Skjern.Anita Rahbek

1)

Vinterstøvlerne er sparket af, og den tykke trøje får lov at blive liggende i skabet. Forårsvarmen er kommet, det spirer over det hele, og det er bare dejligt, og det skal bare nydes. Allerhelst går jeg i haven og kigger på solsortene, der har en fest, og ser om pindsvinet mon er vågnet. Tankerne kredser om kommende solmodne tomater fra drivhuset og smukke blå hortensiaer. Og jeg er langt fra den eneste, der får kriller i de grønne fingre for tiden. Skjern Havekreds sender eksempelvis en hel busfuld havefolk til Hamborg på lørdag for at komme til plantemarked. Og det er fuldt forståeligt, for det giver velvære at gå i haven. Stressniveauet falder og det er bare skønt. Prøv det selv.

Varde-kunstneren Hans Tyrrestrup viser sine værker på Vestjyllands Kunstpavillion. Arkivfoto

2) Syng i vilden sky

Og hvis du er til mere velvære, så tjek ugens spændende musikalske oplevelser. Der er fælles sang på biblioteket i Ringkøbing med Dorte Nors, koncert med Signe Svendsen og band på Generator og en intimkoncert med Peter Viskinde i Lyngvig Fyr. Mennesker, der går til koncert, er nemlig sundere og scorer højere på lykkeskalaen. Det er helt enkelt og ligetil. Så køb en billet og nyd det.

3) Farverige barndomsminder

Kunst skulle også være godt for sjælen, siger mange. Nu er jeg ikke den store kender, men på lørdag kunne jeg godt finde på at lægge vejen forbi Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk. Her er der fernisering med kunstneren Hans Tyrrestrup, som har sit atelier i mit barndomsland. Jeg husker en enkelt gang, hvor jeg legede gemmeleg med hans børn, og vi fik lov at gemme os mellem glade farver og halvfærdige lærreder. Siden har jeg holdt lige øje med hans værker, som altid stråler af farve, intensitet og glæde. Så jeg tænker, at det bliver nemt at nyde, og det er lige netop planen. Gå ud og nyd det hele.

Drømmen om hortensia og sommersol. Arkivfoto
0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Annonce