Annonce
Tarm

Grønlandske og danske gymnasieelever satte fingeren på klimapulsen

Den grønlandske elev Hans Jensen tager sig af opgaven med at give krabberne et resolut hammerslag, inden de skal i krabbesuppen. Foto: VGT
2.a på Vestjysk Gymnasium Tarm har i denne uge besøg af 19 grønlandske gymnasieelever fra GUX-gymnasiet i Aasiaat. Sammen undersøger de klimaets påvirkning af livet i Ringkøbing Fjord.

Tarm: Klimaforandringer kan være en fjern størrelse i hverdagen, men i disse dage får gymnasieeleverne i 2.a på Vestjysk Gymnasium Tarm en mere personlig vinkel på netop klimaforandringer. De har besøg af 19 gymnasieelever fra GUX-gymnasiet i grønlandske Aasiaat. Sammen har de danske og grønlandske elever indhentet vandprøver fra Ringkøbing Fjord, som de skal bruge til at undersøge, hvordan livet i fjorden er påvirket af klimaforandringerne. Undersøgelserne er et led i udvekslingsprojektet "Biodiversitet og miljøDNA", som de to gymnasier med økonomiske støtte fra Nordisk Ministerråds program Nord Plus Junior har startet op. Til marts tager de danske elever på studietur til Grønland, hvor de blandt andet skal undersøge, hvordan klimaforandringerne påvirker livet i Diskobugten.

- For os er det rigtig fedt at få besøg af en Grønlands klasse og selv at komme til Grønland på besøg. Det er spændende at lære grønlændere at kende, så klimaforandringerne pludselig gør et mere personligt indtryk. Og så er det også spændende at kunne arbejde sammen om et fælles fagligt projekt, siger Kristine Holm Kjær i en pressemeddelelse.

Hun underviser i kemi og biologi på Vestjysk Gymnasium Tarm og har været med til at planlægge udvekslingen.

Rasmus Evald Kristensen (tv) og Hans Jensen arbejder med vandanalyser i laboratoriet på Vestjysk Gymnasium Tarm. Foto: VGT

Hvad er fakta?

Klimaforandringer har stor mediebevågenhed, og der er hele tiden nye fakta og analyser, der handler om menneskers påvirkning af klimaet. Alligevel er det ikke et tema, der fylder stort i hverdagen hos hverken Rasmus Evald Kristensen, elev på VGT, eller Hans Jensen, elev fra GUX-gymnasiet i Aasiaat. - Helt ærlig så tænker jeg ikke vildt meget over det i hverdagen. Men hvis store lande som Kina, Brasilien og de afrikanske lande skal op på samme levestandard, som vi er her i Danmark, er vi nødt til at finde en helt anden måde at leve på. Så skal vi revolutionere det hele, siger Rasmus Evald Kristensen, der generelt synes, det er svært at navigere i de modsatrettede fakta, han hører om klimaforandringerne. - Det er svært præcist at finde ud af, hvad der er rigtigt – om klimaforandringerne er en del af jordens egen cyklus, eller om det udelukkende er menneskets påvirkning, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Over tusind kroner for en tur på sygehuset: Ældre frygter kæmperegninger for flexture til Gødstrup

Annonce