Annonce
Skjern

Godt nyt til lystfiskere: Havørreden får bedre betingelser i Skjern Å

Projektet er lavet i et godt samarbejde mellem alle parter. Fra venstre er det terrænansvarlig i Borris-lejren Ole Pedersen, lodsejer Gunnar Kruchov Iversen, lodsejer Villy Lundsgaard og entreprenør Torben Eriksen. Privatfoto: Per Søby Jensen
Annonce

BORRIS: For fiskene i Kærbækken nær Borris må det have været som at vinde en rejse i det store lotteri, da kommunen kort før jul afsluttede første etape af et vandløbsprojekt omkring Odderskjær nær Borrislejren.

En ny faunapassage har nemlig åbnet op til mange kilometer vandløb, som hidtil ikke har været tilgængelige. Hidtil er de optrækkende fisk blevet mødt af en mur få kilometer inde i Kærbækken, der gjorde, at de ikke kunne komme videre mod deres gyder og yngelvækstområder.

I flere år har projektet været i støbeskeen, for den spærring har været udpeget i Statens Vandplansområde med krav om, at der skulle gøres noget. Det er så blevet realiseret nu, og kommunens ingeniør på området, Per Søby Jensen, kan konstatere, at særligt havørreden kan få det bedre, da Kærbækken er et fint sidetilløb til Skjern Å.

- Kærbækken vil give et godt bidrag til den samlede havørredproduktion i Skjern Å. Vi håber på, at ørreden får mere fodfæste i å-systemet, forklarer Per Søby Jensen.

Der er nu etableret et cirka 100 meter langt omløb rundt om Odderskjær-søen, så fiskene kan svømme udenom opstemningen. Den er konstrueret på baggrund af de erfaringer, man har med omløb fra andre steder i kommunen.

I gamle dage ville man blot have etableret en fisketrappe, men den løsning er passé nu, da en fisketrappe kun tilgodeser de stærkeste fiskearter. Det nye omløb er lavet, så der både er opstrøms- og nedstrømspassage.

Nu er kommunen klar til næste etape i Kærbækken, og det er okkeren, som i løbet af vinteren skal måles og registreres. Herefter skal der laves okkerrensning i form af bassiner i Borrislejren, som er der, hvor okkeren kommer fra.

- Det er fint at lave fiskepassager, men det nytter ikke, hvis vandkvaliteten er dårlig, forklarer Per Søby Jensen.

Projektet har kostet 300.000 kroner, som staten har betalt, og det er lavet i samarbejde med de berørte lodsejere, Gunnar Kruchov Iversen, der har lagt jord til omløbet, og Villy Lundsgaard, der er ejer af Odderskjær-søen.

Villy Lundsgaard betegner det som et rigtig godt tiltag, som er utrolig flot lavet. Han glæder sig over udsigten til renere vand i sin sø.

- Før havde vi aflejringer i søen, som skulle renses hvert syvende år. Det slipper vi for nu, forklarer Villy Lundsgaard.

Omløbet er cirka 100 meter langt, og forbedrer forholdene for fiskene i Kærbækken. Privatfoto: Per Søby Jensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Udsigt til coronabenspænd: Fjelstervang vil overvære det sidste slag om skolerne

Annonce