Hvide Sande

Godkendt udkast til lovændring kan betyde færre paraffiner på stranden

Paraffiner som disse kan blive et sjældent syn i fremtiden. Et netop godkendt udkast til en lovændring kan betyde, kravene til udledningen af spildevand med paraffiner fra skibe skal mindskes. Arkivfoto

Netop godkendt udkast skal stramme op på lovgivning, der i øjeblikket tillader skibe at udlede såkaldte paraffiner i havet.

Holmsland Klit: Det er gult, klistret og hører ikke hjemme på stranden. Alligevel skyller det med jævne mellemrum op på stranden flere gange årligt.

Synderen hedder paraffin og er et olieprodukt, der bruges til flere produkter i industrien, heriblandt i kosmetik, lægemidler og stearinlys.

Materialet, der regnes for ugiftigt, finder sin vej til havet, når de store skibe renser sine tanke til havs og sender paraffinbefængt spildevand ud i bølgerne.

Det medfører normalt et oprydningsarbejde for kommuner med Vesterhavet som nabo, heriblandt Ringkøbing-Skjern, Fanø og Varde.

Derfor henvendte Kommunernes Internationale Miljøorganisation (KIMO) sig til Den Internationale Søfartsorganisation (IMO), der netop har godkendt et udkast til lovændringer, som skærper kravene for spildevand, der indeholder paraffin, der stammer fra skibe, lyder det i en pressemeddelelse.

- Det er svært at sige, om det vil have nogen effekt. Jeg ved ikke, hvordan det vil blive håndteret, og hvor striks lovgivningen er. Men det er godt, at der bliver sat fokus på det, siger Lars Lyngvig Sørensen fra Vej og Park ved Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han fortæller, at Ringkøbing-Skjern Kommune har været så heldig at gå ram forbi paraffinerne på stranden i løbet af 2018. Men historiebøgerne vidner om problemer med olieproduktet.

- I år har vi ikke haft nogen problemer med paraffiner, men hvis man ser tilbage på historien, så har der været mellem én og fire forureninger om året, siger Lars Lyngvig Sørensen og fortsætter:

- Det er jo ikke lige som olie. Det sviner ikke sådan, som hvis du træder i olie. Paraffiner er ligesom små stearinklumper, der ligger udover stranden. Det ser ikke pænt ud, og en del af det vil blive liggende på stranden, hvis ikke vi samler det op. I sidste ende er det et olieprodukt. Det bliver optaget ganske stille i naturens system ligesom alt andet, der ligger der. Det er noget skidt på sigt.

Oprydningsarbejdet foregår med en såkaldt "beach-cleaner", der med nogle små børster fejer stranden ren for det meste af paraffinerne.

Selvom udgifterne ifølge Lars Lyngvig Sørensen bliver dækket af Miljøstyrelsen, så har han alligevel bidt mærke i, at der let kan blive tale om store pengesummer.

- Det koster mange penge, når der er de her oprydninger. Man får jo mere med op end paraffinerne, der kun er en lille del. Der er også sten og sand med op, og det er klart, at det er dyrt at komme af med til dem, der kan aftage det. Det koster hurtigt penge, siger han.

Sidste gang Ringkøbing-Skjern Kommune fjernede paraffiner på stranden, kostede det omkring 300.000 kroner, fortæller Lars Lyngvig Sørensen.

0/0
Hvide Sande

Festival, frivillige og fed musik: Og festen forsætter hele lørdagen

Hvide Sande

Waterz lægger fra land med ny hjemmeside

Hvide Sande

Klar til strandrace på fede cykler: 120 deltagere kan få en vild oplevelse

Hvide Sande

En sørgelig og fantastisk verden udstilles i kunstnerboligen

Kultur

Danmarks største havefest opgraderer oplevelsen: Det ser lovende ud

Hvide Sande

Skibsværft bygger ny hal til større fartøjer: Ansatte slipper for kulde og regn

112

Mobiltelefon stjålet fra bord

Erhverv

Borgmesteren: Vi er helt bevidste om de trafikale udfordringer - og vi gør noget ved dem!