Annonce
Hvide Sande

God plads til lystfiskere: Vi plejer at stå som sild i en tønde

På en god dag i sildesæsonen plejer der at være op mod 500 mennesker på havnen i løbet af en dag. I coronatider er det langt færre. Foto: Søren Palmelund
Uden tyske turister er der god plads til lystfiskerne på havnen i Hvide Sande, hvor man lige nu kan fange en spandfuld sild på tre timer. I højsæsonen er der 500 fiskere på en dag. I coronatider kun en brøkdel.

Hvide Sande: Der findes ikke noget bedre end stegte sild. Det skulle da lige være stegte sild i lage.

Det mener den 72-årige pensionist Leif Korterman fra Faaborg. Efter ugers isolation derhjemme hørte han rygter om, at sildesæsonen var gået i gang. Han stod derfor op klokken fire, pakkede sit fiskegrej og satte kursen mod Hvide Sande.

- Jeg har jo nærmest været i fængsel. Jeg havde virkelig brug for at komme ud, få noget frisk luft og få ro i sjælen. Jeg hører til dem, der skal passe ekstra godt på. Jeg er i dialyse tre gange om ugen og har for nylig ligget på hospitalet med dobbeltsiddet lungebetændelse. Jeg blev testet for corona og fejler heldigvis ikke noget, smiler Korterman.

- Vi plejer at stå som sild i en tønde. Men i dag er der god plads. Vi står med god afstand til hinanden, så jeg er ikke bange for at blive smittet, siger han, inden han triller sin rollator ind for at rense de 50 sild, han har fået på krogen.

Annonce
Jeg er vokset op i det tidligere Østtyskland, så jeg kender alt til lukkede grænser og butikker uden varer på hylderne. Vi skal nok klare den her krise. Vi må glæde os over de positive ting, vi kan finde. For eksempel, at der er god plads til at fiske sild i Hvide Sande, og at der er fisk nok.

Michael Hausa, Sandormekiosken Kott Fritid

Politiet tjekker

Faaborg-fiskeren er ikke den eneste, som er kommet langvejs fra. Mogens Aamand har taget turen fra Egtved. Heller ikke kan mener, at lystfiskeriet udgør nogen smittefare.

- Jeg er i større fare for at blive ramt derhjemme. Min kone er sygeplejerske, griner han.

Mogens Aamand trækker mod pontonen ved Hvide Sande Sportsfisker Center, men bliver råbt an af vagten.

- Der må kun være ti ad gangen. Vi må sprede os mere ud, lyder beskeden.

Det står også tydeligt på et skilt ved molen. Myndighedernes retningslinjer skal overholdes. Det sørger vagten for, og politiet vender forbi en gang om dagen for at tjekke.

fra 500 til 50

Syv-årige Mads og hans far Tommy Steffensen fra Vojens, der er i sommerhus i Vejers med familien, har fået en god plads på pontonen. De trængte til en fisketur og er meget tilfredse med premieren på sildesæsonen i Hvide Sande. Junior viser stolt en del af fangsten frem. Planen er at få ti sild mere på krogen, inden de forlader det gode fiskespot.

Der bliver næsten udelukkende talt dansk på havnen. Kun nogle få udlændinge, der arbejder i det vestjyske, sørger for et internationalt pust. Tyskere er der ingen af - og de er savnede, fortæller Michael Hausa fra Sandormekiosken Kott Fritid.

- På en god dag plejer der at være mindst 500 lystfiskere, flest tyskere, når sildesæsonen begynder. I dag kommer der måske 25 eller 50 personer, der køber fiskekort. Det gør ikke bare ondt her hos os, men på hele turistbranchen, når grænserne er lukket og tyskerne bliver hjemme, siger han.

Leif Korterman fra Faaborg stod tidligt op for at komme ud af sit "corona-fængsel" for at fange sild i Hvide Sande. Foto: Søren Palmelund

Økonomisk øretæve

I byen snakker man om, at de færreste nok helt har fattet, hvor store de økonomiske udfordringer bliver som følge af coronakrisen. Det er lagt op til en øretæve af dimensioner, når 30 procent af turistomsætningen på godt fire milliarder kroner i Ringkøbing-Skjern ligger i påskesæsonen. Og ingen ved, hvor længe restriktionerne varer.

Feriehusudlejere, butikker og restauranter kommer til at mangle omsætning fra de tyskere, der ellers trofast er vendt tilbage til vestkysten år efter år.

- Jeg tror, at sæsonen nærmest er slut for i år. Desværre. Og jeg er spændt på, hvornår folk igen begynder at rejse på ferie hertil, når grænserne igen bliver åbnet. Men vi er nødt til at holde humøret oppe. Det hjælper ikke at græde over det, siger Michael Hausa.

Mads Steffensen fra Vojens elsker af være på fisketur - særligt når der kommer sild på krogen. Foto: Søren Palmelund

God fangst

Selv savner ekspedienten fra Sandormekiosken sin tyske familie, som det for tiden ikke er muligt at se.

- Men jeg er vokset op i det tidligere Østtyskland, så jeg kender alt til lukkede grænser og butikker uden varer på hylderne. Vi skal nok klare den her krise. Vi må glæde os over de positive ting, vi kan finde. For eksempel, at der er god plads til at fiske sild i Hvide Sande, og at der er fisk nok. Jeg tror, man kan fange en spandfuld på tre timer. Det er da dejligt, smiler Michael Hausa fra Sandormekiosken.

Der var ikke plads til Mogens Aamand fra Egtved på pontonbroen, hvor der på grund af afstandskrav kun være være ti fiskere for tiden. Foto: Søren Palmelund
Michael Hausa fra Sandormekiosken Kott Fritid savner de tyske turister, men håber på, at de vender tilbage, når grænserne bliver genåbnet. Foto: Søren Palmelund
Der er godt med sild, men ikke ret mange til at fange dem. Foto: Søren Palmelund
Coronarestriktioner på broen. Hver dag kommer politiet forbi for at tjekke, at reglerne bliver overholdt. Foto: Søren Palmelund
Indendøre i fiskecentret bliver der renset fisk - med og uden mundbind. Foto: Søren Palmelund
Foto: Søren Palmelund
Foto: Søren Palmelund
Foto: Søren Palmelund
Foto: Søren Palmelund
Foto: Søren Palmelund
Foto: Søren Palmelund
Foto: Søren Palmelund
Foto: Søren Palmelund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Narkokøb endte med en på låget

112

Mand gik amok med økse i privat have

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Pludselig kunne der alligevel udstykkes: Sælger føler sig snydt for halvanden million i sommerhushandel

Ringkøbing For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Erhverv For abonnenter

130 år og klar til at gå i graven: Billederne viser, hvorfor gammelt mejeri skal miste livet

Annonce