Annonce
Kultur

Glæde på Gyldendal: Dorthe Nors' succesroman er nu også på hylderne i Kina

49-årige Dorthe Nors debuterede i 2001 som forfatter med udgivelsen af romanen 'Soul.' I dag er hendes forfatterskab tilgængelig i 20 lande. Arkivfoto: Agnete Schlichtkrull
Dorthe Nors' forfatterskab, der omfatter romaner og novellesamlinger, er nu solgt til udgivelse i 20 lande - senest er Kina plottet ind på den 49-årige vestjydes verdenskort.
Annonce

Vedersø: Jìngzi, jiânbâng og zhâyân.

Det er de ord, der popper op, når man beder Google om at oversætte spejl, skulder og blink til kinesisk. Tre simple ord, der nu indgår i udvalget af tilgængelig litteratur i Kina, da Dorthe Nors' succesroman med denne titel netop er udgivet i verdens fjerdestørste land.

- Vi er utrolig glade for og stolte over, at Dorthe Nors' forfatterskab udkommer i Kina. Hermed er hendes bøger solgt til udgivelse i 20 lande. Det er imponerende, siger forfatterens redaktør på forlaget Gyldendal, Julie Paludan-Müller.

'Spejl, skulder, blink' blev udgivet i 2016, og siden har romanen skridt for skridt satte sine aftryk på verdenskortet, hvor lande som Kroatien, Tyskland, Ungarn, Grækenland, Italien, Serbien, Polen, USA og England også er plottet ind:

- Kina er et voksende marked for dansk litteratur. Vi har i lang tid solgt børnebøger til Kina, og så kom interessen for danske klassikere som eksempelvis Tove Ditlevsen og Thorkild Hansen. Udgivelsen af Dorthe Nors tyder på, at den kinesiske forlagsbranche nu kigger mod skønlitteraturen. De er i hvert fald faldet for hendes forfatterskab og har lavet en utrolig smuk udgave af 'Spejl, skulder, blink', tilføjer redaktør Julie Paludan-Müller.

Dorthe Nors

Dorthe Nors er 49 år - født i Herning og opvokset i det lille landsogn Sinding-Ørre.

Cand.mag fra Aarhus Universitet i nordisk litteratur og kunsthistorie.

Debut som forfatter i 2001 med romanen 'Soul.' Siden har Dorthe Nors udgivet romanerne 'Stormesteren' (2003), 'Ann Lie' (2005), 'Minna mangler et øvelokale' (2013) og 'Spejl, skulder, blink' (2016) samt novellesamlingen 'Kantslag' (2008) og kortromanen "Dage" (2010) - senest udgav hun i august 2018 novellesamlingen 'Kort over Canada.'

Modtog i 2011 Statens Kunstfonds tre-årige arbejdsstipendium - året efter modtog den vestjyske forfatter Per Olov Enquist-prisen.

I foråret 2017 nomineret til The Man Booker International Prize for 'Spejl, skulder, blink' - i november 2018 blev romanen nomineret til The Dublin Literary Award.

Dorthe Nors er i dag bosat i Vedersø tæt ved Vesterhavet.

Annonce

En begrænset målgruppe

Lanceringen i Kina vækker også begejstring i Sverige, hvor Ahlander Agency varetager salget af Dorthe Nors' værker i udlandet.

- Dorthe Nors står bag et vigtigt forfatterskab, som med hvert nyt sprogområde gøres tilgængeligt for nye læsere. Derfor glæder det os meget, at 'Spejl, skulder, blink' nu er på markedet i Kina, siger den administrerende direktør hos Ahlander Agency, Astri von Arbin Ahlander, og tilføjer:

- Markedet for oversat skønlitteratur i Kina er meget niche-præget. Så selv om, befolkningen i Kina er stor, er målgruppen for oversat litteratur begrænset.

Astri von Arbin Ahlander opdagede ved et tilfælde Dorthe Nors i efteråret 2013, da den svenske kvinde læste en novelle i det amerikanske tidsskrift The New Yorker. Astri von Arbin Ahlander faldt pladask for novellen og satte sig for at komme i kontakt med den danske forfatter, der bor i Vedersø.

Annonce

Sonja bakser med livet

Siden januar 2014 har Ahlander Agency repræsenteret Dorthe Nors i udlandet. For direktøren på agenturet har læsningen af 'Spejl, skulder, blink' ofte budt på grin:

- Men bag humoren gemmer der sig en trykkende uro. Man kan sige, at humoren er dér for delvist at beskytte læseren fra det ubønhørlige mørke. Dorthe Nors er en kontrasternes kunstner, siger Astri von Arbin Ahlander.

'Spejl, skulder, blink' handler kort fortalt om Sonja, der bøvler med livet og det at skifte gear. I Danmark er den knap 200 sider lange succesroman i dag ude i sjette oplag.

Dorthe Nors udgav i sensommeren sidste år novellesamlingen 'Kort over Canada', der er solgt til udgivelse i lande som England, Sverige, Norge, Italien, Holland og Tyskland.

Det kører for forfatter Dorthe Nors, som - med denne forside - nu er på markedet i Kina med sin succesroman 'Spejl, skulder, blink', der i 2016 udkom i Danmark. Illustration: Ahlander Agency
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce