Annonce
Ringkøbing

Giftgrunden i Videbæk: Lys for enden af tunnellen

Retssagen, der skal sikre ejerne af Guldregnallé 9 kompensation, skrider fremad. Foto: lk

Handelsforringelsen af Guldregnallé 9 skal nu fastslås som led i retssagen mod kommunen og sælger.

Videbæk: Efter et årelangt mareridt er der lys for enden af tunnelen for ejerne af parcelhuset på Guldregnallé 9 i Videbæk. Retssagen, som i bedste fald skal sikre dem erstatning fra kommunen eller en ophævelse af hushandelen, kører langsomt men sikkert gennem retssystemet, styret af advokat Paul Johansen.

Sagen begyndte i 2015, da regionen meddelte parret, at deres grund, i lighed med tre andre grunde på villavejen, var forurenet med kræftfremkaldende opløsningsmidler.

Siden fulgte undersøgelser og installeringen af et apparat til at holde de giftige dampe væk fra indeklimaet i parcelhuset. Snart måtte parret se i øjnene, at deres drøm om at blive boende og stifte familie ikke kunne realiseres på Guldregnallé 9, som med prædikatet giftgrund var umulig at optage kreditforeningslån i og dermed videresælge.

I november 2017 skrev Dagbladet historien om den ulykkelige situation, efter at parret havde henvendt sig til politikerne og bedt Ringkøbing-Skjern Kommune tage ansvar for, at gamle Videbæk Kommune havde udstykket Guldregnallé-grundene ovenpå en tidligere losseplads - og siden solgt grundene til intetanende borgere.

Økonomiudvalget gav i august 2017 afslag på at hjælpe parret, men det nytiltrådte udvalg havde en anden holdning og vedgik sig i januar 2018 et ansvar og lovede husejerne erstatning.

Da havde parret i mellemtiden engageret advokat Paul Johansen, som havde stævnet kommunen med krav om erstatning, og stævnet sælgerne af huset med krav om ophævelse af handelen eller afslag. Retssagen skulle gå sin gang, inden der kunne blive tale om realitetsforhandlinger.

- Og foreløbig er der afholdt syn og skøn over, hvad det vil koste at oprense grunden. Det vil koste flere millioner kroner, og så er der endda ikke sikkerhed for, at der ikke vil komme mere forurening ind på grunden fra nabogrundene, fortæller advokat Paul Johansen.

Oprensning af Guldregnallé 9 er dermed ikke nogen farbar vej at gå. Derfor er næste trin af få foretaget et syn og skøn på handelsforringelsen, hvilket skal foretages af to handelskyndige fra mæglerforeningen.

- Jeg håber, vi kan have det syn og skøn i løbet af relativt kort tid, og så tror jeg, at sælger og kommune kommer til fadet, siger Paul Johansen.

Fordi han både har stævnet kommune og sælger på én gang og forventer at få dom over dem begge, skal han bagefter vælge den optimale løsning for sine klienter.

Det kan være at få erstatning fra kommunen, at få handelen ophævet af sælger, eller som den tredje og mindst attraktive løsning at få et afslag i købsprisen på Guldregnallé 9. Hus og grund kostede i 2010 godt 800.000 kroner.

Når sagen er bragt til ende, skal kommunen tage stilling til nabohusene på Guldregnallé 11, 15 og 17, der ligeledes er forurenede.

Borgmester Hans Østergaard også lovet dem en kompensation.

"Økonomiudvalget er enig i, at når den sag er kørt til ende, er vi positive over for at genoptage drøftelserne om en eventuel kompensation. Det er jo i første omgang til det unge par, men der er jo lighedsprincippet, så når vi kommer dertil, kan det meget vel gælde alle på vejen", udtalte borgmester Hans Østergaard (V) i januar til Dagbladet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce