Ringkøbing

Giftgrunden i Videbæk: Lys for enden af tunnellen

Retssagen, der skal sikre ejerne af Guldregnallé 9 kompensation, skrider fremad. Foto: lk

Handelsforringelsen af Guldregnallé 9 skal nu fastslås som led i retssagen mod kommunen og sælger.

Videbæk: Efter et årelangt mareridt er der lys for enden af tunnelen for ejerne af parcelhuset på Guldregnallé 9 i Videbæk. Retssagen, som i bedste fald skal sikre dem erstatning fra kommunen eller en ophævelse af hushandelen, kører langsomt men sikkert gennem retssystemet, styret af advokat Paul Johansen.

Sagen begyndte i 2015, da regionen meddelte parret, at deres grund, i lighed med tre andre grunde på villavejen, var forurenet med kræftfremkaldende opløsningsmidler.

Siden fulgte undersøgelser og installeringen af et apparat til at holde de giftige dampe væk fra indeklimaet i parcelhuset. Snart måtte parret se i øjnene, at deres drøm om at blive boende og stifte familie ikke kunne realiseres på Guldregnallé 9, som med prædikatet giftgrund var umulig at optage kreditforeningslån i og dermed videresælge.

I november 2017 skrev Dagbladet historien om den ulykkelige situation, efter at parret havde henvendt sig til politikerne og bedt Ringkøbing-Skjern Kommune tage ansvar for, at gamle Videbæk Kommune havde udstykket Guldregnallé-grundene ovenpå en tidligere losseplads - og siden solgt grundene til intetanende borgere.

Økonomiudvalget gav i august 2017 afslag på at hjælpe parret, men det nytiltrådte udvalg havde en anden holdning og vedgik sig i januar 2018 et ansvar og lovede husejerne erstatning.

Da havde parret i mellemtiden engageret advokat Paul Johansen, som havde stævnet kommunen med krav om erstatning, og stævnet sælgerne af huset med krav om ophævelse af handelen eller afslag. Retssagen skulle gå sin gang, inden der kunne blive tale om realitetsforhandlinger.

- Og foreløbig er der afholdt syn og skøn over, hvad det vil koste at oprense grunden. Det vil koste flere millioner kroner, og så er der endda ikke sikkerhed for, at der ikke vil komme mere forurening ind på grunden fra nabogrundene, fortæller advokat Paul Johansen.

Oprensning af Guldregnallé 9 er dermed ikke nogen farbar vej at gå. Derfor er næste trin af få foretaget et syn og skøn på handelsforringelsen, hvilket skal foretages af to handelskyndige fra mæglerforeningen.

- Jeg håber, vi kan have det syn og skøn i løbet af relativt kort tid, og så tror jeg, at sælger og kommune kommer til fadet, siger Paul Johansen.

Fordi han både har stævnet kommune og sælger på én gang og forventer at få dom over dem begge, skal han bagefter vælge den optimale løsning for sine klienter.

Det kan være at få erstatning fra kommunen, at få handelen ophævet af sælger, eller som den tredje og mindst attraktive løsning at få et afslag i købsprisen på Guldregnallé 9. Hus og grund kostede i 2010 godt 800.000 kroner.

Når sagen er bragt til ende, skal kommunen tage stilling til nabohusene på Guldregnallé 11, 15 og 17, der ligeledes er forurenede.

Borgmester Hans Østergaard også lovet dem en kompensation.

"Økonomiudvalget er enig i, at når den sag er kørt til ende, er vi positive over for at genoptage drøftelserne om en eventuel kompensation. Det er jo i første omgang til det unge par, men der er jo lighedsprincippet, så når vi kommer dertil, kan det meget vel gælde alle på vejen", udtalte borgmester Hans Østergaard (V) i januar til Dagbladet.

0/0
Annonce
Erhverv For abonnenter

Høhotel, laks og islændere: Skjern BnB går nye veje

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Stafet for Livet: Over 200.000 kroner til kampen mod kræften

Erhverv

Et paradis for islændere: Landi-Askja på opdagelse omkring Skjern Å

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Skjern For abonnenter

Galleri: 581 deltog i stafet for livet

Annonce