Kultur

Gertrud Højlund overtager stafetten fra sin far og byder indenfor i forsamlingshuset

Hvad er det, vi er fælles om? Det var en af de ting, som Niels Højlund til stadighed var nysgerrig efter at undersøge, og nu genåbner hans datter forsamlingshuet for endnu en gang at forsøge at styrke den demokratiske samtale. Foto: Søren Branick Juhl/TV 2

At ytre sig er den mindste kunst. Det er langt sværere at lytte, men det er først, når vi gør det, en samtale for alvor kan folde sig ud. I forbindelse med valgkampen genopliver Gertrud Højlund sin fars legendariske debatprogram ”Højlunds Forsamlingshus” med et håb om at styrke den demokratiske samtale.

Forsamlingshus: Gertrud Højlunds far var ikke bare en respekteret højskoleforstander, en engageret samfundsdebattør og en populær bestyrer af tv-programmet ”Højlunds forsamlingshus”. Niels Højlund kunne også noget med ord.

Ved at lægge trykket et andet sted end normalt formåede han på forunderlig vis at føje nye nuancer til sproget, husker hans datter. Som nu for eksempel med ordet mellemværende.

- Det var et ord, han enormt godt kunne lide, og han udtalte det som ”mellem værende”. Altså, som det, der er imellem os, fortæller Gertrud Højlund og uddyber, hvorfor lige præcis det ord havde en særlig betydning for ham.

- Han var meget optaget af, hvordan vi bedst kan tale om vores mellemværende, når vi står over for hinanden. Vi har jo ligesom vores egen butik, som vi skal passe, men imellem os er der et brydningsfelt og et fællesområde, som vi skal blive enige om, hvordan skal administreres. Vi kan ikke have en fornuftig samtale, hvis jeg insisterer ufravigeligt på mit og du på dit. I det ”mellem værende” må vi være bøjelige over for hinanden. Det er her, vi kan fortælle om vores respektive holdninger og finde ud af, hvad vi hver især kan leve med.

Ønsket om at skabe et rum for en samtale, hvor man ikke talte sig væk fra hinanden, men måske tværtimod tættere på hinanden var det fundament, afdøde Niels Højlund byggede sit tv-forsamlingshus på, da det havde premiere i 1988. Og ønsket er i virkeligheden stadig det samme her tre årtier senere, når datteren byder indenfor i en version 2.0, der bliver sendt under valgkampen.

- Når jeg ser de gamle udsendelser med min far, falder det i øjnene, at der er en intimitet i rummet. Man mærker, at uanset om det er borgere eller politikere, så deler de den samme virkelighed. De er en del at det samme fællesskab. Og det kan jeg godt lide, at man kan mærke. Jeg håber, at jeg i programmerne kan genskabe det rum, hvor det ikke er nogen mod nogen, men hvor vi er fælles om noget, der er vigtigt for os, også selvom vi har forskellige svar på tidens udfordringer.

Enige om fællesskabet

Da ”Højlunds Forsamlingshus” første gang bød indenfor til debat, var det i en tid, hvor de færreste danskere endnu var kommet på internettet. Flertallet havde knap nok hørt om mobiltelefoner, og Facebook-stifter Mark Zuckerberg var bare fire år gammel og dermed mange år fra at revolutionere den offentlige samtale. Debatten har altså i dag helt andre vækstbetingelser end dengang. På godt og på ondt, mener Gertrud Højlund.

- De sociale medier har givet os muligheden for at være i en konstant, stor og ufaciliteret samtale. Det betyder, at bølgerne en gang imellem går meget højt i en samtale og også, at en stor del af den foregår i de såkaldte ekkokamre, hvor vi taler med dem, vi er enige med. Derfor har vi måske fået sværere ved at forstå, hvor de, der mener noget andet end os, kommer fra, og vi har fået nemmere ved at glemme, at man faktisk godt kan være et hæderligt og ordentligt menneske, selv om man ser anderledes på nogle spørgsmål.

- På den måde synes jeg jo, at den demokratiske samtale er en kunstform, der ikke nødvendigvis ligger i os som en fast og vedvarende størrelse, men er noget, som skal vedligeholdes eller ligefrem genoptrænes, siger Gertrud Højlund, der mener, at vi alle sammen kan blive bedre til at lytte til hinanden og ikke mindst til at lytte til dem, der har andre bud på, hvordan samfundet og livet kan og skal indrettes.

- En ting er at ytre sin egen holdning. Det er i virkeligheden den mindste kunst. Den større kunst, der ligger flere svært for, er at lytte til andre og have respekt for, hvad andre kommer fra, og hvordan deres holdninger er skruet sammen. Men hvis man bliver bedre til at lytte, kan man måske også bedre leve med, at alle ikke det synes det samme som en selv. At det, der er det gode liv for dig, ikke nødvendigvis er det for alle andre. Så den demokratiske samtale handler om kunsten at være uenige på en civiliseret og respektfuld måde, hvor man bliver ved med at have et fællesskab på tværs af uenighederne.

Befriende bare at synes noget

Gertrud Højlund har gennem årene set sin fars tv-programmer mange gange. Senest er en del af dem blevet fundet frem til forberedelsen af det nye forsamlingshus. Og flere ting har slået hende under gensynet. For det første at mange af de temaer, der optager os i dag, også blev debatteret ivrigt dengang. Som for eksempel EU, aktiv dødshjælp, integration og fri hash.

- Det er meget de samme ting, vi taler om, og sådan må enhver generation have lov til at tage fat i de samme problemer. Måske fordi det at have et mellemværende og skabe et samfund har nogle tilbagevendende knuder, som vi hele tiden må tage op og finde ud af, hvad vi nu mener om. Så i den forstand er der ting, der ikke har ændret sig, og det er også fint, konstaterer tv-værten.

Til gengæld er hun faldet over noget andet, der på sin vis har ændret hendes egne tanker om, hvordan vi griber debatten an. Vi lever i en tid, hvor vi diskuterer ”det postfaktuelle samfund” og argumenterer for, at debatten skal funderes på tal og fakta, men Gertrud Højland har under gensynet med sin fars programmer opdaget, at det sådan set også kan have værdi, når vi giver hinanden plads til ”bare” at mene noget.

- Min fars programmer blevet til i en prefaktuel virkelighed, så folk sidder ikke og henviser til 20 rapporter, de har læst. De klæder ikke deres holdninger ud som fakta. Holdninger får lov til at være holdninger. Dét synes jeg er behageligt, for det skaber faktisk en anden lydhørhed. Samtidig er det jo sådan, at det at skabe et samfund sammen ikke er en eksakt videnskab. Man kan ikke bare putte en masse informationer ind i et excelark, og så kommer der én konkret sandhed ud i den anden ende. For samfundet og mennesket er komplekst.

- Vi er andet end rationelle væsener. Vi har følelser, der driver os, og det skal vi ikke skamme os over. Det er tværtimod fantastisk og kilde til en stor rigdom.

I fodsporet på far

Nyheden om, at ”Højlunds Forsamlingshus” ville vende tilbage som en del af TV2’s dækning op til folketingsvalget, kom i marts. Da fortalte Gertrud Højlund selv på Instagram, at hun havde ”100 forskellige følelser i den anledning”. Ét er som journalist at genoplive et historisk program, som så mange danskere husker som noget helt særligt. Noget andet er som datter at forsøge at løfte arven efter sin far. Og det føles på én gang som et ansvar og en gave at være bevidst om den sti, han allerede har trådt.

- Noget, der for eksempel fungerer fantastisk, er hans nærvær. Han er til stede og nærværende med hele sin person. Han diskuterer med og er oprigtig i sine spørgsmål til folk, og samtidige er han der også med sin humor og varme. Det håber jeg, at jeg på en god dag også kan være, siger Gertrud Højlund, der nok kan lade sig inspirere af sin far, men også godt er klar over, at alt ikke kan planlægges på forhånd.

- Det, jeg håber virkelig meget på, er, at mine intentioner er nok til at bære det igennem. At de kan smelte sammen med politikernes og borgernes. Men en ting er de gode intentioner. Noget andet er at føre dem ud i livet. Det ville jo ikke være første gang nogensinde, at der var diskrepans mellem de to størrelser. Så måske kan jeg ikke.

- Måske falder jeg i nogle fælder som vært, fordi jeg også er præget af Facebook og måder at tale om tingene på. Så jeg er da også super nervøs, og hvad nu hvis jeg kommer til at tilsøle min fars arv? Det vil jeg da være helt vildt ked af og skuffet over. Men håbet er lysegrønt, og hvis det lykkes, vil jeg ikke bare være stolt, men også glad, fordi jeg tror, at den måde at tale om tingene på vil være et gode for os.

Foto: Søren Branick Juhl/TV 2
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

OK til udvidede åbningstider i studenterugerne

Hvide Sande

Søndervig festede: Vi fik vist sat flueben ved det hele

Læserbrev

Defensiv taktik, hvis man vil være den bedste fritidskommune

Læserbrev: ”Hvordan bliver Ringkøbing – Skjern Kommune den bedste fritidskommune i Danmark?”. Dette var titlen på en invitation til alle foreninger fra Kultur- og Fritidsudvalget til et møde i Videbæk den 27. marts. Efterfølgende ønskede fodbold- og håndboldklubberne i RKSK et møde, der blev afholdt ultimo juni, med formanden for Kultur- og Fritidsudvalget for at bidrage med deres synspunkter til emnet ”den bedste fritidskommune”, men også for at komme i dialog omkring de berammede besparelser på fritidsområdet. Fodboldklubberne undrer sig stadig over, at de som den eneste idrætsgren direkte skal bidrage med 194.000 kroner (jvf. besparelseskataloget) ”i tilskud til fodboldklubberne til aflønning af deres kridtbander”. Alle ved sikkert, hvilket stort arbejde disse ulønnede frivillige bandemedlemmer gør, for at børn og unge kan få motion og spille fodbold. De slår for eksempel kanter, rydder op, kridter baner, omlægger baner, vander, laver reparationer med mere. Men nej – de får ikke løn, men et beskedent årligt opstarts- og afslutningsarrangement som tak. Ordene "aflønning af deres kridtbander" er derfor dårlig valgt og bliver ikke bedre af, at konsekvensen for spareforslaget kan udlignes ved ”at hæve medlemskontingentet pr. medlem med 43,62 kroner.” Det viser sig kun alt for tydeligt, at nogle går med den opfattelse, at det er gratis for fodboldklubberne at passe fodboldbanerne. Herfra skal lyde en opfordring til, at kommunen laver en undersøgelse af, hvad det reelt koster fodboldklubberne i drift til for eksempel el- og vandforbrug, elattest, elpærer, traktor, kridtbander, mindre nyanskaffelser, vandingsmaskine, vedligeholdelse af rullegræs og afskrivninger på lysmaster, vandingsanlæg, traktor, græsslåmaskiner m.v. I øvrigt får klubberne kun delvis tilskud til mål, net og kridtmaskiner. Fodboldspillet er i dag en idrætsgren, der dyrkes udendørs hele året. Det bliver nu forstærket af, at indefodbold ikke er en aktivitet, der længere udløser aktivitetstilskud. Det vil også ramme hallerne på timeudlejningen. Disse ting gør næppe kommunen til den bedste fritidskommune, og det er en defensiv taktik. Vi kan jo spare os ihjel og tage gejsten fra de mange frivillige ledere og trænere i samtlige kommunens idrætsforeninger. Vi skal i stedet være offensive og følge befolkningsudviklingen med, at flere og flere dyrker idræt. Vi skal afskaffe 25 års reglen for de foreninger, der benytter vore idrætshaller. Det kan faktisk gøres gratis og dermed uden ekstra omkostninger for Kommunen. Vi skal forhøje lokaletilskuddet fra de nuværende 68 procent (= nettoudgift for foreninger p.t. 191 kroner pr. time) til f.eks. 78 procent (= nettoudgift for foreninger 131 kroner pr. time), hvilket vil animere idrætsforeningerne til at leje yderligere haltimer. Håndboldklubberne og deres frivillige får så mere tid til at tænke på andet end økonomi. Det vil – ud fra mine oplysninger – betyde en merudgift for kommunen på cirka 2.500.000 kroner, men er en god investering og er tillidsskabende for idrætshallernes daglige brugere, som dermed giver bedre økonomi forfor eksempel håndbold uden at skade hallernes økonomi, snarere tværtimod.

112

Brand hos Nordsø Fisk: Flammerne brændte hul i taget

Danmark For abonnenter

At være læge, eller ikke at være læge: Stig Gerdes og Styrelsen for Patientsikkerhed mødes i retten

Ringkøbing-Skjern

Markant udvikling: Færre kommer hjem til knuste ruder og gennemrodede skuffer

Ringkøbing IF

Endelig scorede RIF: Alligevel blev det til nul point på kontoen

Annonce