Vestjylland

Genvalgt HK-formand: Det er gået den helt forkerte vej med arbejdsmiljøet

- Det er vigtigt, at vi ikke stempler dem, som for eksempel er gået ned med stress, og siger, at de ikke er robuste nok, og måske derfor lader dem stå først i rækken, hvis der skal fyres medarbejdere, sagde Inger Stranddorf. Pressefoto

Holstebro: Formanden for HK Privat MidtVest vil de næste to år stadig hedde Inger Stranddorf. Hun blev nemlig genvalgt til posten, da 55 medlemmer lørdag aften var samlet til generalforsamling i kantinen hos ATP - Udbetaling Danmark - i Holstebro. Der var også genvalg af bestyrelsesmedlemmerne Karina Korshøj, John Mikkelsen, Edith Nielsen og Bente Mentz. Suppleant Else Vestergaard blev også genvalgt, mens der var nyvalg af Birgit Guldbjerg.

I sin beretning tog Inger Stranddorf udgangspunkt i arbejdsmiljøet på arbejdspladserne og opfordrede til at få skabt en kultur, hvor det er legalt at sige, at der er for mange opgaver.

- Det er vigtigt, at vi ikke stempler dem, som for eksempel er gået ned med stress, og siger, at de ikke er robuste nok, og måske derfor lader dem stå først i rækken, hvis der skal fyres medarbejdere, sagde Inger Stranddorf.

Hun redegjorde blandt andet for en analyse af danskernes arbejdsmiljø, der sidste forår kom fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Det er gået den helt forkerte vej. Langt flere danskere har de seneste år fået fysiske eller psykiske overbelastninger på arbejdet. Hver 9. dansker har nu fysiske skader, og hver 6. har psykiske skader. Det fik beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til at vågne derovre på Christiansborg, fortalte Inger Stranddorf.

Hun kunne med tilfredshed se tilbage på nedsættelsen af et ekspertudvalg, der skulle komme med anbefalinger. Da ministeren bad danskerne om at komme med forslag til en bedre arbejdsmiljø-indsats, tog HK Privat Troels Lund på ordet og udviklede en kampagne på hk.dk kaldet ”Kære Troels”. Den resulterede i 1.650 forslag til ministeren, hvoraf 1.441 var fra HK. Der kan nævnes behandlingsgaranti, hvis du går ned med stress, flere arbejdsmiljørepræsentanter, flere besøg af arbejdstilsynet og mere tid til arbejdsmiljøarbejdet.

Senere på året kom ekspertudvalget med en række anbefalinger: Indsatsen skal i højere grad tage udgangspunkt i de enkelte arbejdspladser og deres udfordringer med arbejdsmiljøet. Og Arbejdstilsynet skal kunne tilbyde mere vejledning og kunne lave forpligtende aftaler med virksomheder, der vil arbejde for et bedre arbejdsmiljø. Det skal ikke kun være påbud.

Inger Stranddorf kaldte den forbedrede indsats på området for kærkommen.

- Mange af de opkald, vores faglige medarbejdere får fra medlemmer, handler om, at arbejdsmiljøet er presset. Der er for mange opgaver og for lidt tid til at løse dem. Det er i mine øjne et stort problem. Ikke kun fordi et stort pres kan føre til flere fejl. Værre er det, at man kan blive alvorligt syg af stress. Vores faglige medarbejdere, der sidder med arbejdsskadesager, har talrige eksempler på, at stress i yderste konsekvens kan betyde et farvel til arbejdslivet for altid, sagde hun.

Og når en medarbejder bliver meldt syg, må de øvrige på kontoret løbe hurtigere for at klare opgaverne.

- Derfor er det meget vigtigt at forebygge, at medarbejderne bliver syge, i stedet for at helbrede, sagde Inger Stranddorf.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Annonce