Annonce
Ringkøbing-Skjern

Gensynsglæde: Botilbud og ældrecentre har åbnet dørene for besøg på udearealer

Nu kan flere komme på besøg på plejehjem og botilbud. Man skal dog aftale sit besøg med personalet. Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune
Beboere på kommunens botilbud og ældrecentre kan nu igen få besøg af en til to pårørende. Forudsætningen er selvfølgelig, at de besøgende overholder de retningslinjer, der stadig eksisterer for at hindre smittespredning blandt sårbare borgere.

Ringkøbing-Skjern: Siden nedlukningen af Danmark den 12. marts har der været lukket ned for så godt som alle besøg på botilbud og ældrecentre pånær besøg til kritisk syge og døende. Men nu åbnes der igen for muligheden for besøg på udearealer.

- Det er sårbare borgere, der bor på botilbud og ældrecentre, så selvfølgelig blev der lukket ned for alt andet end kritiske besøg, da resten af Danmark også lukkede ned. Men selv om personalet har forsøgt at kompensere, har det været nogle meget lange og svære uger for mange af beboerne, Når man ikke må se sine kære, skaber det et savn hos mange. Det har været mærkbart, og har også påvirket personalet på institutionerne, siger Lennart Qvist, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, i en pressemeddelelse.

Annonce

Hvem må komme på besøg?

Besøgende på botilbud skal ifølge de nye retningslinjer udpeges blandt en beboers nærmeste pårørende. En person, som beboeren er nært knyttet til, vil efter en konkret vurdering også kunne anses for nærmeste pårørende.

Ifølge retningslinjerne er det ledelsen på de enkelte botilbud der - med inddragelse af borgeren - beslutter, hvem der skal udpeges som besøgspersoner. Beslutningen kan basere sig på:

Tilbuddets kendskab til beboeren

Tilbuddets hidtidige erfaringer om besøg hos den pågældende beboer

Beboerens egne ønsker

Tilkendegivelser fra personer, der ønsker at være besøgspersoner

Afvikling af besøg skal som hovedregel ske på tilbuddets udearealer. På botilbud kan der dog undtages fra denne regel, når der er tale om besøg i boliger med egen indgang. Her kan tilbuddets ledelse beslutte, at en beboer kan få besøg af sine besøgspersoner indendørs i den del af tilbuddet, som beboeren selv råder over.

På ældrecentrene kan besøg kun foregå udendørs. Dog kan besøg hos kritisk syge, døende og beboere med en svær kognitiv funktionsnedsættelse, som indebærer, at beboeren mangler evnen til at forstå og acceptere formålet med besøgsrestriktionerne og dermed har et helt særligt behov, få besøg i beboerens bolig. /exp

Også botilbud åbner for besøg

Han er derfor glad for, at der nu igen åbnes for besøg, men understreger, at han er bevidst om, at andre udsatte og sårbare borgere, som hverken bor på botilbud eller ældrecenter også kan være påvirket af corona-nedlukningen og de restriktioner, den har ført med sig.

Egentlig har ældrecentrene allerede haft åbent for besøg af pårørende på udearealer siden 16. april. Men med nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen åbnes der nu for muligheden for, at en beboer på kommunernes sociale tilbud også kan få besøg af en-to faste besøgspersoner.

Husk at aftale besøget

Ifølge retningslinjerne er det ledelsen på de enkelte botilbud der - med inddragelse af borgeren - beslutter, hvem der skal udpeges som faste besøgspersoner.

Generelt er det nødvendigt, at man i god tid ringer til personalet for at aftale tid for besøget, fortæller Vibeke Drachmann, områdeleder for ældrecentrene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Beboere, der ikke venter besøg, skal også have mulighed for at gå en tur ud i haven, så tilrettelæggelsen af besøgene vigtigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Ringkøbing-Skjern

Benjamin og Christian jubler over studenterkørsel: Men vi skal huske at holde afstand bagefter

Annonce