Annonce
Hvide Sande

Gennembrud i fiskeriforhandlinger glæder og skræmmer fiskerne

Nu kan danske fiskere igen fange torsk i norsk farvand. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nu kan danske fiskere igen fange torsk i norsk farvand.

Hvide Sande: Efter tre svære måneder uden adgang til norsk farvand kan danske fiskere igen sejle mod nord for at fiske.

Norge, EU og Storbritannien har tirsdag indgået aftaler, der sikrer fiskemulighederne for resten af året.

- Det betyder virkelig meget. Nu kan fiskerne endelig komme ud og tjene penge, siger Jesper Juul Larsen, formand for Sydvestjysk Fiskeriforening i Hvide Sande.

I Danmarks Fiskeriforening er der både glæde og ærgrelse over tirsdagens aftaler. Det er ifølge direktør Kenn Skau Fischer glædeligt, at fiskerne får adgang til norske farvand, og at de igen kan planlægge for hele året.

- Men det har kostet. Desværre kan vi se, at der betales en ekstra regning som følge af brexit, siger han.

Ifølge Jesper Juul Larsen, Hvide Sande, skal den ekstra udgift i forbindelse med brexit forstås ved, at EUs fiskere i forbindelse med Brexit allerede har afgivet 25 procent af kvoterne til briterne. Ved fiskeriaftaler med Norge, har man hidtil arbejdet med det, der kaldes "balancen": når EU fik lov at fiske eksempelvis ét kilo fisk i norsk farvand, fik nordmændene lov til at fange ét kilo i EUs farvand:

- Og det har nordmændene altid fået lov at fange i britisk farvand. Det kan vi ikke sige nu, så hvor vi før "kun" skulle afgive 25 procent på grund af brexit, skal vi nu afgive yderligere 15 procent til nordmændene. Det er noget, der kan mærkes, siger Jesper Juul Larsen.

Aftalen om adgang til norske farvande gælder med det samme.

- Der er en lille trøst i, at aftalen kun gælder resten af 2021 - og så satser vi på en bedre aftale til næste år. Lige nu vil vi bare glæde os over, at fartøjerne kan komme på havet igen, siger den lokale formand.


Hvor vi før "kun" skulle afgive 25 procent på grund af brexit, skal vi nu afgive yderligere 15 procent til nordmændene. Det er noget, der kan mærkes.

Jesper Juul Larsen, formand for Sydvestjysk Fiskeriforening, Hvide Sande


Annonce

Glad minister

Fiskeriministeren er glad for, at de langvarige forhandlinger endelig har åbnet vigtige farvande for danske erhvervsfiskere.

- Det er et lettelsens suk, der kan drages her. Vi er helt med på, at for fiskerne under pres har det taget alt for lang tid. Vi må bare sige, at årsagen er noget udefrakommende, siger Rasmus Prehn (S).

De norske farvande er vigtige for de danske fiskere. Derfor har det været dyrt, at det på grund af brexit ikke har været muligt at indgå en aftale med Norge.

Problemet har været og er fortsat, at de britiske farvande er de mest attraktive for Norge. Da EU ikke længere råder over disse, har det været svært at forhandle en god aftale med nordmændene.

Det afspejles i de aftaler, der er indgået. Fiskemulighederne for nogle arter som jomfruhummer, havtaske og en række bifangster forringes markant.

- Det er godt gammeldags træls. Vi har forhandlet, så godt vi kunne inden for den ramme, siger Prehn.

Annonce

Bedre aftaler i 2022

Normalt forhandles fiskekvoter i god tid og gælder for et år. Men Storbritanniens farvel til EU har skabt uorden i systemet, og det har ifølge Danmarks Fiskeriforening været dyrt.

Problemet er, at den aftale, der er indgået tirsdag, er landet i slutningen af årets første kvartal, som er en vigtig periode for fiskeriet af de arter, som nordmændene er mest interesseret i.

Derfor håber Kenn Skau Fischer, at man kan få kvoterne forhandlet højere gældende fra 1. januar 2022.

- Hvis vi kan få forhandlinger i god tid før 2022, så har vi en klar forventning om, at vi igen kan få noget volumen ind i aftalen, for så kan vi igen give Norge nogle fisk, som skal fiskes i årets første måneder, siger han.

Aftalen i år afspejler ifølge direktøren, at man "kom skævt ind i året som følge af brexit".

Fiskeriministeren deler den ambition. Men han vil ikke garantere noget.

- Vi vil lægge os i selen for, at det bliver bedre. For vi er med på, at det er ikke godt nok, det der ligger her. Men man må også bare sige, at det er barske vilkår. Vi kommer til at kæmpe dag og nat. Men at love, at det bliver bedre, det skal vi passe på med, siger Rasmus Prehn.

Forhandlingerne med Norge har stået på hele året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterer til Skjern Håndbold efter nedtur: Fløjene var på toppen - bagkæden havde problemer

Skjern Håndbold

Nedtur i Skjerns nøglekamp: Cheftræner tror, semifinaleplads kræver mindst 8 af 10 mulige point

Annonce