Annonce
Ringkøbing

Generator fejrer Beatles: Spillested gør klar til koncert oppe på taget

Anton Bjerg, daglig leder af Generator i Ringkøbing, kommer på scenen som bassist, når spillestedet 19. august markerer 50 året for en legendarisk koncert i London med The Beatles. Arkivfoto: Morten Stricker
Spillestedet Generator i Ringkøbing er ved at have styr på efterårets program, der byder på flere end 25 begivenheder. Den daglige leder, Anton Bjerg, er godt tilfreds med udbyttet.

Ringkøbing: Det kræver en vis portion jubeloptimisme, hvis man som koncertarrangør tør binde an med en udendørs koncert i Danmark i slutningen af januar.

Humøret fejler ikke noget hos Anton Bjerg, der er daglig leder af spillestedet Generator i Ringkøbing - og stor fan af The Beatles, der i 1969 gav en legendarisk koncert fra toppen af en bygning i centrum af London.

Dette 50-års jubilæum vil Anton Bjerg gerne være med til at markere, men fremfor den præcise dato - 30. januar - har han i stedet sat stort kryds i kalenderen 19. august:

- Så er der i hvert fald mulighed for ordentligt vejr. Og hvis det viser sig at regne, kan vi flytte koncerten en dag eller to, siger Anton Bjerg om Generators 'Rooftop Concert', der kommer til at finde sted på det flade tag over spillestedets køkken:

- Vi vil simpelthen lave det udendørs. Ellers giver det ikke mening, tilføjer den daglige leder, der har sikret sig grønt lys fra tømreren til at opbygge en scene i højden.

Beatles-koncerten er lagt i hænderne på fire musikskolelærere, mens Skjern-bandet Dan von Dan Dan, sørger for, at publikum bliver varmet godt op.

Annonce

Vi kommer måske til at høre for, at der er for lidt blues i efteråret, men det kommer igen til foråret

Anton Bjerg, daglig leder, spillestedet Generator i Ringkøbing

Måske for lidt blues

Når Anton Bjerg ellers kigger ned over det lange program, der breder sig ud over Generator frem mod jul, er han godt tilfreds:

- Vi er rundt i alle genrer og aldersgrupper. Det kan godt ske, der mangler et navn, der kan sælge alle billetter på to timer, men jeg synes, programmet ser godt ud. Og jeg er sikker på, at der bliver udsolgt til flere af koncerterne, siger han.

Musikalsk spænder repertoiret fra pop og jazz til rock, rap og reggae, og ind i mellem popper der så også en promenadekoncert, et sangforedrag og en juletræsfest op:

- Vi kommer måske til at høre for, at der er for lidt blues i efteråret, men det kommer igen til foråret, garanterer Anton Bjerg.

Han sætter en ære i, at Generator fremstår som hele kommunens spillested, der også gerne lægger scene til kunstnere fra nærområdet.

I efteråret gælder det blandt andet Videbæk Amatør Musikforening og Eirene, der i 2014 nød godt af Generators øvelokaler, inden kursen blev sat mod Aarhus. Det er på de tre bandmedlemmers eget initiativ, at Eirene i slutningen af august trykker den af i Vestjylland.

Islændinge gav underskud

2018-regnskabet for spillestedet viser et overskud på godt 75.000 kroner.

- Som udgangspunkt kigger vi på, om det er muligt at sælge det antal billetter, der skal til, så koncerten ikke giver underskud. Til de økonomisk set mindre rentable koncerter får vi en håndsrækning fra Statens Kunstråd, som gør, at vi også tør satse på disse arrangementer. På den måde er vi med til at støtte den rytmiske musiks vækstlag, siger Anton Bjerg, der er fuldtidsansat på Generator.

I slutningen af 2018 måtte spillestedet for en sjælden gangs skyld notere et underskud på et enkelt arrangement, da det islandske orkester Mezzoforte kiggede forbi:

- Det var vores egen skyld. Vi fik forhandlet os frem til en god pris, men vi var ikke gode nok til at få koncerten solgt. Geografisk skulle vi have været længere ud med budskabet. Befolkningsmæssigt var Ringkøbing ikke stor nok, forklarer den daglige leder.

Generator har plads til 250 siddende koncertgæster, og ifølge Anton Bjerg bør prisen på en billet generelt ikke overstige 300 kroner. Et godt beløb at lande på er 275 kroner for et godt navn, og dermed er det noget nær utopi at få eksempelvis tv-2 eller Nephew på plakaten:

- Jeg tror bestemt ikke, det kan lade sig gøre. Så skal de i hvert fald selv være interesseret i at komme med et realistisk set-up, siger Anton Bjerg.

Men det kan sagtens lade sig gøre at arrangere en koncert oppe på taget, hvor chefen på Generator kommer til at spille bas i bedste Beatles-stil.

På programmet

Spillestedet Generator i Ringkøbing har flere end 25 arrangementer plottet ind i kalenderen fra midten af august og året ud - her er et udvalg af koncerter:

19. august: Rooftop Concert (Beatles-hyldest)

30. august: Eirene (Pop)

1. september: 5 x Vuust (Jazz)

2. september: Pub-quiz

12. september: River Jazz & Blues Band

21. september: Shu-bi or Not Shu-bi (Lyden af Shu-bi-dua)

28. september: Gasoline (Fem kvinder spiller Gasolin)

3. oktober: Woodstock '69 (En hyldestkoncert)

6. oktober: Promenadekoncert (Lokale solister, ensembler og orkestre)

12. oktober: Søn (Indiepop)

18. oktober: Bro (Pop)

20. oktober: Hipsomhap (børnevenligt rap-musik)

28. oktober: Fra Grundtvig til Mads Langer (Sangforedrag med fællessang)

10. november: Six City Stompers (Jazz)

15. november: John Mogensen Live (Kopi-band)

21. november: Klaus Handsome & Gadens Løse Fugle (Pop og rock)

23. november: Kristian Lilholt Trio (Pop og viser)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Politisk opbakning til Sommerfuglen skyldes stedets kvaliteter

Læserbrev: Sommerfuglen er kommunes nye fritidstilbud til børn og unge med psykiske og fysiske funktionsnedsættelser. Kongstanken er at have ét lokalt fritidstilbud af høj pædagogisk kvalitet i stedet for at benytte aflastningspladser på forskellige institutioner i egen og andre kommuner. Jeg er citeret i Dagbladet søndag for at sige, at den politiske opbakning til Sommerfuglen skyldes behovet for at få stedet fyldt op. Det er en udtalelse, der taget ud af en sammenhæng. Den politiske opbakning til Sommerfuglen hænger helt og aldeles sammen med tilbuddets kvaliteter. Børn med funktionsnedsættelser har svært ved at finde fritidsaktiviteter, der kan rumme deres udfordringer, og det begrænser muligheden for at knytte venskaber. Børnene på Sommerfuglen går typisk på specialskole, og det betyder, at de fleste går i skole og skaber relationer uden for deres nærmiljø. Med Sommerfuglen prioriterer vi, helt i tråd med børne- og familiepolitikken, at give børn og unge med særlige behov mulighed for at dyrke fritidsinteresser og danne trygge og nære relationer med andre børn i kommunen. Relationer de kan bygge videre på gennem deres opvækst, så Sommerfuglen bidrager til ambitionen om at skabe gode overgange fra børneområdet til voksenområdet. Politisk har vi besluttet, at Sommerfuglen som udgangspunkt er kommunens tilbud, med mindre der er faglige begrundelser for noget andet. Det har vi, fordi det er et godt tilbud, og fordi målsætningen om at skabe relationer mellem børn og unge på tværs af kommunen fordrer, at de er sammen. Jeg forstår godt, at det kan være en stor mundfuld for børn, unge og forældre at skulle flytte fra et sted, de kender og er glade for. Men jeg ved også, at de børn og unge, der er begyndt i Sommerfuglen, er glade for og trygge ved det. Der er foretaget en faglig vurdering af, hvorvidt hvert enkelt barns behov kan rummes i Sommerfuglen. I de tilfælde hvor det modsatte er konklusionen, er der fortsat et alternativt tilbud. Jeg forstår også godt, at de institutioner, kommunen hidtil har købt pladser hos, er kede af at miste børn. Men i denne sammenhæng er vores opgave som kommune først og fremmest at give børn og unge med særlige behov de samme muligheder, som andre børn og unge i kommunen. Det er klart, at dialogen med de berørte familier og institutioner skal foregå på en god og respektfuld måde. Når vi hører, at det ikke er oplevelsen alle steder, er der naturligvis grund til at vurdere, om vi kunne have gjort det anderledes. Det er i øvrigt helt almindelig praksis.

Annonce