Debat

Gavner kystmøller turismen og beskæftigelsen?

Læserbrev: Et argument for Vesterhav Syd har været den gavnlige beskæftigelse. Men for det første har vi landets laveste arbejdsløshed i nærheden af 2 procent. Og ikke nok med det, men de mekaniske værksteder, værfterne og håndværksvirksomhederne i Hvide Sande ser arbejdskraft som en flaskehals, og flere rekrutterer udenlandsk arbejdskraft.

Når det så vurderes, at service på de kystnære møller giver færre end 10 arbejdspladser og ikke hverken 60-70 arbejdspladser eller 6.000 årsværk, skal der jo kun en nedgang i turistbranchen på nogle få procent til for, at der er et nettotab af direkte arbejdspladser. Og heri er ikke medregnet potentielt omsætningsfald i butikshandelen, overnatninger, turistattraktioner osv. Der er altså ikke noget i beskæftigelsen ved en havmøllepark, der kan opveje blot en marginal påvirkning af turismen.

Turistbranchen er også en branche i fortsat udvikling, og som vi med massive investeringer satser på i Vestjylland med oplevelsesøkonomi, uddannelse af turistøkonomer, udbygning af ferieparker og etableringer af nye turistattraktioner osv. Disse investeringer er altså med til at skabe nye arbejdspladser. Derfor er vi også afhængige af turismen fremadrettet. Og hertil skal det bemærkes, at det, turisterne gang på gang angiver som grunden til at holde ferie hos os, er naturen og de åbne vidder. Netop det, vi markedsfører os med som Naturens Rige ...

Dernæst skal det med i regnestykket, at indtægterne fra turismen er udenlandske Euro, der klinger i kasseapparaterne. Altså reelt eksportindtægter til gavn for både handels- og betalingsbalancen. Til sammenligning giver vindmølleregnestykket ikke nogen ændret påvirkning, hvis møllerne i stedet sættes op på Horns Rev.

Så har der været talt om vindmølleturisme. Om det kan blive et hit overfor tyskere er tvivlsomt i lyset af, at der står over 25.000 møller i Tyskland, der i.ø. er det land i verden med flest vindmøller. Og var vindmølleturisme et hit, vi har overset, havde vi nok allerede set det i Tyskland, Holland, Belgien eller England .... Ved Warnemünde og øen Sild er der faktisk truffet beslutning om at fjerne de opsatte kystnære møller og flytte dem til havs. Ligesom tyskerne også ved turistøen Helgoland har holdt møllerne udenfor synsvidde. Så derfor er der reelt ikke et oplagt potentiale i at vende møllerne til en positiv turistoplevelse, for så havde tyskerne selvfølgeligt selv gjort det.

Men ser vi på udfordringerne med vejret og turbåde til havmøllerne, giver det jo også mere mening at etablere et besøgscenter ved de tre møller i Hvide Sande. Men hvad der giver endnu mere mening er faktisk at bruge besøgscentret ved mølleparken i Ølstrup for turismen. Og så kombinere det med besøg hos Vestas-fabrikkerne, som en ny mulig turistattraktion. Det lader til, at Vestas kan være tilgængelige for dette. Det vil også være med til at sprede turismen ud over kommunen. Så turister, der er her gennem flere uger, har aktiviteter og mål for besøg i kommunen. Og så opnår vi, at vindturismen ikke alene klumper sig sammen i Hvide Sande med fare for, at turisterne i stedet vælger at køre udenfor kommunen, hvis de er her igennem længere tid.

Så alt i alt er beskæftigelsen i turismen altså mere relevant at fokusere på, end de 8-10 arbejdspladser en havmøllepark med 20 møller kaster af sig. Så det er helt rimeligt, at turistbranchen har været på barrikaderne overfor kystmøllerne i Vesterhav Syd.

0/0
Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Flere penge end ord til uddannelser, tak

Det er et sympatisk forslag, Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen bragte frem under en debat med statsminister Lars Løkke Rasmussen i denne uge. Forslaget går på, at der skal flyttes en større andel af de såkaldte velfærdsuddannelser til de byer i provinsen, der senere skal beskæftige de færdiguddannede mennesker. Realiteten er nemlig, at de videregående uddannelsesinstitutioner i dag i overvejende grad ligger i landets store byer Odense, Aarhus, Aalborg og København. Derfor er det også en realitet, at landets unge er tvunget til at flytte til en storby, hvis de skal uddanne sig - og konsekvensen er meget ofte, at de samme unge mennesker stifter familie og bliver boende i storbyen efter endt uddannelse. Det er selvfølgelig godt for de store uddannelsesbyer, men det er samtidig skidt for de byer og kommuner, som i de senere år har fået sværere og sværere ved at tiltrække den nødvendige arbejdskraft. Derfor kan det være fornuftigt, som Mette Frederiksen foreslår, at flytte flere uddannelser derud, hvor mange af os bor - blandt andet i Vestjylland. Det er også lige så fornuftigt, at Dansk Folkepartis "lokale folketingsmedlem" Dennis Flydtkjær har meldt ud, at DF er med på, at der skal gang i en "udflytningsbølge". Ifølge Dennis Flydtkjær er DF klar til frem mod 2025 at sætte 600 millioner kroner af til at flytte uddannelser ud fra de større byer, og han sagde følgende her i spalterne: "Der blev taget hul på uddannelsesudflytning, da man fik en afdeling for markedsføringsøkonomer i Skjern, men der skal meget mere til. Jeg synes, det vil være oplagt at etablere turistuddannelser i Ringkøbing-Skjern, hvor turismen buldrer derudaf, og uddannelser, der understøtter områdets mange produktionsarbejdspladser, som skriger efter kvalificeret arbejdskraft". Sådan. Det er da klar tale, og når der med 120 procent sikkerhed bliver klippet snore i forbindelse med åbningen af blandt andet Naturkraft uden for Ringkøbing og Lalandia Søndervig i løbet af de næste tre, fire eller fem år, er der vel ingen, der kan være uenig med Dennis Flydtkjær i, at der bliver behov for folk med en uddannelse, der har fokus på netop turisme og turister. Når det er sagt, er sagen jo - desværre - at forslag ikke fører noget positivt med sig, hvis man ikke for alvor prioriterer forslagene. Heller ikke, selv om de er nok så sympatiske. Derfor er det mega vigtigt, at regeringen - uanset hvilken farve den har efter valget - vil tilføre flere penge til uddannelsesområdet. Og Dennis Flydtkjær … Hvis du igen får en plads i Folketinget, kan du være helt sikker på, at Dagbladet vil holde dig fast på den der med en turistuddannelse her i kommunen. Og tag så lige at konvertere det der med at "synes det vil være oplagt med en turistuddannelse" til en realitet.

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!