Annonce
Debat

Gavner kystmøller turismen og beskæftigelsen?

Læserbrev: Et argument for Vesterhav Syd har været den gavnlige beskæftigelse. Men for det første har vi landets laveste arbejdsløshed i nærheden af 2 procent. Og ikke nok med det, men de mekaniske værksteder, værfterne og håndværksvirksomhederne i Hvide Sande ser arbejdskraft som en flaskehals, og flere rekrutterer udenlandsk arbejdskraft.

Når det så vurderes, at service på de kystnære møller giver færre end 10 arbejdspladser og ikke hverken 60-70 arbejdspladser eller 6.000 årsværk, skal der jo kun en nedgang i turistbranchen på nogle få procent til for, at der er et nettotab af direkte arbejdspladser. Og heri er ikke medregnet potentielt omsætningsfald i butikshandelen, overnatninger, turistattraktioner osv. Der er altså ikke noget i beskæftigelsen ved en havmøllepark, der kan opveje blot en marginal påvirkning af turismen.

Turistbranchen er også en branche i fortsat udvikling, og som vi med massive investeringer satser på i Vestjylland med oplevelsesøkonomi, uddannelse af turistøkonomer, udbygning af ferieparker og etableringer af nye turistattraktioner osv. Disse investeringer er altså med til at skabe nye arbejdspladser. Derfor er vi også afhængige af turismen fremadrettet. Og hertil skal det bemærkes, at det, turisterne gang på gang angiver som grunden til at holde ferie hos os, er naturen og de åbne vidder. Netop det, vi markedsfører os med som Naturens Rige ...

Dernæst skal det med i regnestykket, at indtægterne fra turismen er udenlandske Euro, der klinger i kasseapparaterne. Altså reelt eksportindtægter til gavn for både handels- og betalingsbalancen. Til sammenligning giver vindmølleregnestykket ikke nogen ændret påvirkning, hvis møllerne i stedet sættes op på Horns Rev.

Så har der været talt om vindmølleturisme. Om det kan blive et hit overfor tyskere er tvivlsomt i lyset af, at der står over 25.000 møller i Tyskland, der i.ø. er det land i verden med flest vindmøller. Og var vindmølleturisme et hit, vi har overset, havde vi nok allerede set det i Tyskland, Holland, Belgien eller England .... Ved Warnemünde og øen Sild er der faktisk truffet beslutning om at fjerne de opsatte kystnære møller og flytte dem til havs. Ligesom tyskerne også ved turistøen Helgoland har holdt møllerne udenfor synsvidde. Så derfor er der reelt ikke et oplagt potentiale i at vende møllerne til en positiv turistoplevelse, for så havde tyskerne selvfølgeligt selv gjort det.

Men ser vi på udfordringerne med vejret og turbåde til havmøllerne, giver det jo også mere mening at etablere et besøgscenter ved de tre møller i Hvide Sande. Men hvad der giver endnu mere mening er faktisk at bruge besøgscentret ved mølleparken i Ølstrup for turismen. Og så kombinere det med besøg hos Vestas-fabrikkerne, som en ny mulig turistattraktion. Det lader til, at Vestas kan være tilgængelige for dette. Det vil også være med til at sprede turismen ud over kommunen. Så turister, der er her gennem flere uger, har aktiviteter og mål for besøg i kommunen. Og så opnår vi, at vindturismen ikke alene klumper sig sammen i Hvide Sande med fare for, at turisterne i stedet vælger at køre udenfor kommunen, hvis de er her igennem længere tid.

Så alt i alt er beskæftigelsen i turismen altså mere relevant at fokusere på, end de 8-10 arbejdspladser en havmøllepark med 20 møller kaster af sig. Så det er helt rimeligt, at turistbranchen har været på barrikaderne overfor kystmøllerne i Vesterhav Syd.

Annonce
Navne For abonnenter

Efterskoleforstander gennem 34 år springer ud som forfatter: - Om 50 år er bogen fuld af gode historier for mine oldebørn

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sofus fra 5. klasse på Højmark Skole: - Det er meget vigtigere for mig at komme til håndbold igen end at komme tilbage i skolen

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce