Annonce
Skjern

Gastronomi i verdensklasse: Vestjysk spiritus skal styrke oplevelser ved spisebordet

Anders Juhl Hansen (t.v.) og Henrik Agger er med deres virksomhed, Lowlands i Stauning, kommet i fint selskab som ambassadører for udsøgt gastronomi i Region Midtjylland. Foto: Christian Baadsgaard
Region Midtjylland får som noget nyt et gastronomisk ambassadørkorps, der tæller blandt andre snapseproducenten Lowlands Denmark og Stauning Whisky.

Stauning: Siden Region Midtjylland i 2017 blev udnævnt til Europæisk Gatronomiregion, er gryden holdt i kog, og nu bliver der skruet yderligere op for blusset. Således er der netop udnævnt ti ambassadører, der skal være med til at udvikle og promovere gastronomien.

Korpset tæller blandt andre Lowlands Denmark, der producerer snaps, og Stauning Whisky, der ligger lige i nabolaget. Hos sidstnævnte siger medstifter Alex Munch om den nye ambassadørtitel:

- Stauning Whisky er med som ambassadør, fordi vi gerne vil være med til at udbrede kendskabet til alle de dygtige, midtjyske mennesker, der lever af og for at levere et godt fødevareprodukt til de danske forbrugere. Produkter, der ganske enkelt er i verdensklasse.

På listen over ambassadører er eksempelvis også Klosterhedens Vildt, Michelin-restauranten Domestic i Aarhus og Venø Seafood. Fælles for de ti udvalgte er, at de alle bidrager med events, der kan vise interesserede, hvor stærk gastronomien er i regionen.

Annonce

De ti ambassadører

Andersen Winery - frugtvin, Knebel.

Axel Månsson - økologisk landbrug, Brande.

Gothenborg - økologisk fjerkræ, Them.

Klosterhedens Vildt - vildt fra hele Jylland, Bækmarksbro.

Jesper Krabbe/Krabbe Food - tidligere souschef på Henne Kirkeby Kro, Bøvlingbjerg.

Lowlands - producent af snaps, Stauning.

Restaurant Domestic - Michelin-restaurant, Aarhus.

Restaurant Moment - vegetar-restaurant, Rønde.

Stauning Whisky - producent af whisky, Stauning.

Venø Seafood - leverandør af skaldyr, Venø.

Mad over bål ved havet

Stauning Whisky og Lowlands Denmark er begge repræsenteret, når Venø lørdag 16. maj er vært for et event med titlen 'Østers og dansk drikkelse.'

Til dette arrangement sælges der maksimalt 25 billetter til en stykpris på 395 kroner, mens en eksklusiv skare på 20 personer lørdag 15. august får mulighed for at smage på 'Mad over bål ved Vesterhavet.'

Her koster en billet 795 kroner, og ud over hummere, krabber, østers og andet godt fra havet bliver der på denne sensommerlørdag også serveret whisky fra Stauning, snaps fra Lowlands og frugtvin fra Andersen Winery, der har hjemme på Djursland.

Medejer hos Lowlands Denmark, Anders Juhl Hansen, siger om deltagelsen:

- Vi vil gerne være med til at fortælle historien om dansk gastronomi, og hvad vi kan bidrage med. Det er jo en skøn blanding af store, etablerede navne og små, nye som vores. Det er en legeplads, vi gerne vil ind at lege på sammen med de andre. Det giver noget synlighed.

Zenia Mikkelsen, projektleder for den regionale satsning på gastronomi, glæder sig over sammensætningen af det nye korps:

- De ti ambassadører er pragteksemplarer på smagen af Region Midtjylland, og vi er stolte over, at netop de kokke, producenter og landmænd har takket ja til rollen.

Medstifter af Stauning Whisky, Alex Munch, ser store perspektiver i at være med i det nye korps af gastronomiske ambassadører. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En forbistret regnefejl

Formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, er vred. Det har han god grund til at være. Når politikerne igen og igen foretager miljøindgreb i landbruget, må indgrebene i det mindste ske på et solidt videnskabeligt grundlag. Det ser bare ikke altid ud til at være tilfældet Først blev det afsløret, at Aarhus Universitet har undervurderet det areal, der i Danmark dækkes af lavbundsjorder. Universitetet regner nu med cirka 171.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark i stedet for 108.000 hektar. Senest er det kommet frem, at Aarhus Universitet har fejlberegnet og overvurderet landbrugets udledning af kvælstof med 3000 tons. Begge udregninger har direkte konsekvenser for landbruget. Tallet om lavbundsudtagning kan have store konsekvenser for klimaindsatsen, hvis Danmark skal blive klimaneutral. Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og lavere udledning af drivhusgasser; undervurderes arealet, får indsatsen ikke den forventede effekt. Med hensyn til kvælstofudledningen foretog regeringen kort før jul et lynindgreb mod landbruget, hvor der blev stillet krav om målrettede efterafgrøder på 380.000 hektar. Regnefejlen på de 3000 ton svarer til effekten af 326.000 hektar med efterafgrøder. Regeringsindgrebet betød et krav til landbruget om langt flere efterafgrøder allerede i år - men altså på et helt fejlagtigt grundlag. Ikke underligt, at Søren Christensen tordner mod "myndighedernes troværdighed". Regnefejlene er - for at sige det mildt - uheldige både for miljøet og for landbrugserhvervet. De politiske indgreb rammer et i forvejen presset erhverv, der er udsat for benhård konkurrence på verdensmarkedet, og som oven i købet i stigende grad møder uvilje fra en "klimabevidst" offentlighed. De to regnefejl kan godt foranledige skeptikere til at spørge, om andre beregninger så også er fejlbehæftede. Bygger kravene til landbrugets miljøindsats på et solidt videnskabeligt grundlag hele vejen igennem? Det lyder ærligt talt, som om hele vandmiljøområdet bør kulegraves - af hensyn til både landbruget og miljøet.

Ringkøbing-Skjern

Borgmesteren om udlignings-udspil: Jeg er forsigtig optimist

Annonce