Annonce
Ringkøbing-Skjern

Gamle Dage Ekstra: Dansk overtro ved juletid

I 1800-tallet fik Danmark juletræet, julemanden, julenisserne, gaverne under træet og meget mere. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Varsler i grød, morderiske nisser og afdøde slægtninge på besøg var nogle af de forestillinger, som trivedes i bedste velgående ved juletid i middelalderen.

I 1800-tallet fik Danmark juletræet, julemanden, julenisserne, gaverne under træet og meget mere. Megen af den overtro, som havde eksisteret i århundreder, mistede nu sin betydning.

Men indtil da var julen - som også var en nytårstid - en magisk tid, da overtroen trivedes i bedste velgående. I det følgende 10 eksempler på overtro ved juletid i gamle dage:

Kilder: Ruth Gunnarsen: ”Vore gamle kalenderdage”. Askholms Forlag. 2001. Iørn Piø: ”Bogen om julen”. Forlaget Sesam. 1990.

1 Julemærker

Julen var en hellig tid og derfor gunstig til at tage varsler. Bønderne forsøgte at forudse næste års høst ved hjælp af julemærker - datidens vejrprognoser.

Julemærkerne var 12 cirkler, ridset ind i loftsbjælken. De 12 cirkler svarede til de 12 juledage (25. december til 6. januar). Hvis vejret var dårligt juledag, farvede bonden cirklen hvid. Hvis det var halv godt og halv dårligt 2. juledag, farvede han den halvt hvid, og så fremdeles. De tolv julemærker ville så vise, hvordan vejret blev årets 12 måneder.

2 Grød til hunden

Sommerens høst kunne også forudsiges ved hjælp af grød.

Bonden lavede tre forskellige slags grød - én med hver af de tre kornsorter, han dyrkede mest på marken: byg, rug og havre. Derefter lagde han en klat af hver slags grød på gulvet. Og som den første blev hunden lukket ind i stuen juleaften. Den grødsort, hunden spiste først, var den slags korn, bonden skulle satse på i den kommende sæson.

3 Lys til de døde

I førkristen tid var julen en form for mindehøjtid for de døde. Og langt op i kristen tid spillede de døde en central rolle i julen. I det hele taget fyldte døden meget for datidens mennesker. Helt op til slutningen af 1800-tallet var gennemsnitsalderen i Danmark ca. 40 år, og mange nåede aldrig at blive voksne. Dette har sat sit spor i trosforestillingerne.

På landet stillede bønderne et lys i vinduet. Lyset fungerede som pejlemærke for eventuelle gæster. Men gæsterne var ikke altid af denne verden. Julenat var nemlig natten, da døde slægtninge aflagde deres kære et visit. Flere steder dækkede man sågar op til de døde. På Bornholm var det kutyme at sove på gulvet eller ude i stalden, for at gøre plads til de døde i sengen.

4 Hvis lyset dør, dør mennesket

På middagsbordet stod der også placeret to lys. Et for husbonden og et for husets frue. Hvis et af lysene gik ud, inden det nåede at brænde ud, sagde man, at personen ville dø inden året var omme.

5 Arbejde er lig døden

Når det var jul, skulle der slappes af. Alt unødvendigt arbejde blev indstillet. Kvinderne måtte end ikke spinde, da intet måtte dreje rundt i julen. Rokken blev derfor sat hen i øverstestuen, hvor ingen kom.

Men værre var det, hvis de hang vasketøj til tørre. For den, som klæder gærder i julen, skal klæde lig, før året er omme...

I stedet arrangerede man julestuer, hvor der blev leget og drukket. Vikingerne kaldte det ligefrem at "drikke jul". Kirken forsøgte at få skikken forbudt, men uden held.

6 Talende dyr

Når det var jul, skulle der festes. Det hedenske ord ”jul” betyder slet og ret fester (i flertal). Men julen var også en tid, da man skulle være god ved hinanden og ved dyrene. Neg blev hængt ud i træerne til fuglene, staldene blev gjort rent og ekstra mad blev sat ud til dyrene.

Men juledag var også speciel for dyrene på en anden måde. For på denne ene årlige dag fik de muligheden for at tale. Og hvis de ikke var tilfredse med behandlingen, gav de udtryk for det.

7 Knive i dørtærsklerne

Lige som de afdøde kom forbi juleaften, kunne andre mindre velkomne væsener, såsom trolde, helheste og ondsindede nisser, også gøre deres entré i julen. En måde at holde dårligdommene fra døren var ved hjælp af jern.

Der blev hængt jern over stalddøren, og knive blev sat i dørtærsklerne. På denne måde sørgede man for, at alt ondt blev væk fra huset.

Samtidig fjernede man alle markredskaberne, så den evigt vandrende jøde, Ahasverus, ikke havde noget sted at placere sin uønskede krop.

8 Årmanden og nissen

Nissen var en gårdbeskytter, som kendes tilbage fra før-kristen tid. Den ældste beskrivelse af et nisselignende væsen stammer fra Kristni Saga. Her fortælles i 981 om en Årmand, som boede i en sten og hjalp til på gården. Bonden kunne rådspørge Årmanden om, hvordan fremtidens vejr ville blive.

Nisser var altid hankøn og gik lige som bonden i træsko, grå bukser og trøje samt en rød tophue. Og i modsætning til den børnekære julenisse kunne datidens nisser være ondskabsfulde.

Men samtidig var nissen et vigtigt væsen for mennesket. Det var nissen, der bragte held og velstand til gården og sørgede for, at høsten ikke slog fejl. Hvis nissen forlod gården i arrigskab, protest eller simpel kedsomhed, ville det være et katastrofalt tab for bonden.

9 Hellige julekager

Også maden var særlig i julen. Normalt spiste man grød på landet, men når det var jul, blev måltidet suppleret med fint malet rugbrød, kaldet julekager, samt den største pattegris, man havde på gården.

Stykker af julekagen skulle stå på bordet igennem alle 12 juledage. På denne måde opsugede brøden julens hellighed, sagde man. Når foråret så kom, blev brødkrummerne spredt ud sammen med de korn ved såninhgen. På denne måde optog høsten del af julens hellighed.

10 Spis eller dø!

Normalt stod kvinderne op og spiste, men når det var juleaften, fik de nogle steder lov at sidde med ved bordet. Men kun denne ene dag. Alle spiste grøden af samme skål, lige som kanden med juleøl blev sendt rundt blandt både børn og voksne.

Og da der ikke var uddeling af gaver, tog man sig god tid til maden. Samtidig var det en udbredt forestilling, at den, som først holdt op med at spise, ville dø, inden året var omme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fremtiden smedes i laboratoriet på Innovest: Industri 4.0 skal løfte Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Annonce