Annonce
Ringkøbing

Gør døds-zonen til en overvågnings-zone: Vestjysk dyrlæge kritiserer corona-strategien for Covid-19-ramte mink

Minkavler Mads Ørstergaard i Ølstrup har fået konstateret Corona på sin minkfarm, og mandag formiddag begyndte fødevarestyrelsen at aflive hans dyr. Men der er ingen grund til at aflive raske dyr, mener dyrlæge Bjarne Petersen. Foto: Morten Stricker
Vestjysk dyrlæge finder den nuværende strategi mod corona-smitte i mink fejlagtig og uforståelig; han foreslår at lukke ramte besætninger helt ned, enten aflive minkene eller isolere dem, til de er raske og helt undlade at slå raske dyr ned.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Dyrlæge Bjarne Petersen, Vet-Team, der har kontor i Holstebro, er helt uforstående over for den strategi, myndighederne har valgt for at få styr på Covid-19-smitten blandt danske mink.

- Jeg har især ufatteligt svært ved at forstå, hvorfor man har indført en "døds-zone" på 7,8 kilometer, inden for hvilken man vil slå alle mink ned - også de raske, siger han.

- Hvorfor lige 7,8 kilometer? Og hvorfor overhovedet slå raske dyr ned? Efter min mening burde man ændre praksis: Når man har konstateret smitte i en besætning, skal den - og de folk, der passer minkene - isoleres fra omverdenen. Så kan man vælge at slå de smittede dyr ned - men det skal ske straks, mens de smitter, ellers giver det ingen mening.

Bjarne Petersen peger på, at det Beredskabsstyrelsen, der skal aflive minkene, og der kan nemt gå både to og tre uger, før de har kapacitet til at slå dyrene i en smittet besætning ned.

- Til den tid er minkene raske igen, og har dannet antistoffer. Så vil det da være helt tosset at slå dem ned, siger han.

- Og hvad angår de raske besætninger inden for "døds-zonen", så mener jeg, at den skal gøres til en "observations-zone", hvor man nøje holder øje med minkene, og selvfølgelig tager alle nødvendige forholdsregler, men ikke hovedløst slår dem ned.

Annonce

Ingen mening

Bjarne Petersen er skeptisk over virkningen af den valgte strategi.

- Da vi så de første tilfælde i Nordjylland, var vi interesseret i at få sygdommen udryddet så hurtigt som muligt, og aflivede dyrene på smittede farme. Smitten spredte sig alligevel. Kåre Mølbak (Statens Serum Institut, red.) siger, at han ikke kan se andre smitteveje end fra mennesker til mink eller mink til mennesker. Derfor har jeg svært ved at forstå størrelsen af den sikkerhedszone, man har valgt. De tilfælde af smitte, vi nu ser i Midt- og Vestjylland, er jo langt fra Nordjylland, så smitten kan kun være kommet ind i besætningerne gennem smittede mennesker.

Derfor er der ikke nogen mening i at etablere en "døds-zone", som den man har valgt, mener Bjarne Petersen.

Annonce

River tæppet væk

Efter hans mening er man med den førte politik ved helt at rive tæppet væk under den danske minkbranche.

- Der er lagt op til, at alt fra to millioner til tre-fire millioner mink skal aflives; sker det, er grundlaget for dansk minkavl væk på to-tre måneder. Som fagpersoner, som dyrlæger, er vi vante til at skulle aflive dyr, men dette er i en helt anden målestok, og det gøres på et usagligt grundlag, grebet ud af den blå luft, siger Bjarne Petersen.


Vi må også tænke på vores stakkels kunder. Man tager deres livsværk fra dem. Lige nu har vi minkavlere, der ikke sover om natten af frygt for, hvad der skal ske. Nogen af dem, der får ryddet deres besætning, kommer ikke ud af det som hele mennesker igen.

Bjarne Petersen, dyrlæge, Vet-Team.


- Vi må også tænke på vores stakkels kunder. Man tager deres livsværk fra dem. Lige nu har vi minkavlere, der ikke sover om natten af frygt for, hvad der skal ske. Nogen af dem, der får ryddet deres besætning, kommer ikke ud af det som hele mennesker igen.

Bjarne Petersen mener ikke, at den frygt for mutationer af Covid-19-virusset i mink, der vil kunne smitte mennesker, som fødevareminister Mogens Jensen tirsdag gav udtryk for i Dagbladet, kan begrunde aflivningen af så mange mink.

- Hvis det var en trussel, ville vi ikke have råd til at have mink i hele verden, og så skulle vi aflive dem alle for at få sygdommen under kontrol, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavler føler sig hængt ud: Vi skjuler ikke vores ansatte for myndighederne

Ringkøbing-Skjern

Coronasmittede mink lukker samtlige plejehjem i Ringkøbing-Skjern

CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Ringkøbing

Udbruddene fortsætter: Femte minkfarm ramt af corona i Ringkøbing-Skjern

Skjern Håndbold For abonnenter

Har det svært når modstanderne spiller syv mod seks - det ødelægger Skjern Håndbolds kontrafase

Annonce