Annonce
Læserbrev

Gøgeungen København

Kim Ruberg, formand for Balance Danmark. Foto: Morten Pape

Debat: I Den Danske Ordbog står der om en gøgeunge: ”person, institution eller fænomen, der snylter på eller dominerer sine omgivelser.”

Når jeg siger, at det helt præcist beskriver København og hovedstadsområdet, er der ikke tale om københavnerbashing men om faktum. Hovedstadsområdet lever allerede fedt og godt af, at resten af Danmark hvert år overfører mere end 30 milliarder kroner til området, mens resten af landet og især resten af Sjælland og Lolland-Falster med god grund føler sig som de ægtefødte unger i reden, der bliver skubbet ud af gøgeungen.

Projekterne med ni kunstige øer ved Avedøre og Lynetteholm-projektet længere nordpå er de nyeste og måske værste eksempler på den omsiggribende gøgeungeadfærd, der karakteriserer hovedstadsområdet.

Annonce


Tanken om at gøre det endnu værre ved at skabe tusinder af arbejdspladser på kunstige øer er helt igennem tåbelig.


Jeg tror ikke, der er et eneste tænkende menneske uden for København, der kan se fornuften i at bygge kunstige øer ud for Avedøre, når der er så rigeligt både plads og behov for at tilføre de arbejdspladser til andre dele af Sjælland, hvor de ville kunne placeres uden de enorme negative miljø- og trafikmæssige katastrofer, projekterne vil medføre med Avedøre placeringen. Og andre placeringer på Sjælland vil samtidig gavne områder af Danmark, der virkelig har brug for arbejdspladser, fordi de ikke som hovedstadsområdet svømmer i administrations- og servicejobs, der i sidste ende er finansieret af den overflod af statslige institutioner og interesseorganisationer, der betales af alle danskere, men udelukkende er til økonomisk og jobmæssig fordel for hovedstadsområdet.

Der er hverken metro, S-tog eller anden fornuftig kollektiv trafik til Avedøre Holme. Og i forvejen er motorvejen ved Avedøre en af de mest trafikerede og køskabende strækninger i Danmark. Tanken om at gøre det endnu værre ved at skabe tusinder af arbejdspladser på kunstige øer er helt igennem tåbelig.

Og dertil kommer, at både danske og internationale eksperter ser både de kunstige øer og Lynetteholm-opfyldningen som sandsynlige miljøkatastrofer for Øresund.

Men selvfølgelig vil det være bekvemt for hovedstadsområdet at få resten af Danmark til at betale yderligere nogle milliarder til at udvide motorvejsnettet ind til København og yderligere milliarder til den havnetunnel, københavnerne har ønsket sig i mange år men ikke selv vil betale for.

Alt dette er helt unødvendigt. Arbejdspladserne er der god plads til og god brug for andre steder på Sjælland, og boliger langs jernbanelinjerne på Sjælland vil være både meget billigere og mere miljøvenlige end at ødelægge Øresund med kunstige øer og opfyldninger.

I naturen kan fuglene ikke forhindre en gøg i at besætte naboers reder og ødelægge deres fremtid. Det kan vi i det danske demokrati. Og det bør vi gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Videbæk For abonnenter

Mangel på medarbejdere: Hvis Center Bakkehuset var et hotel ville belægningen være nede på 79 procent

Annonce