Annonce
Sport

Går efter OL-kvalifikation: Island har indlysende motivation for at give Danmark en håndsrækning

Gudjon Valur Sigurdsson garanterer, at Island vil jagte de indlysende fordele ved at slå Ungarn og hjælpe Danmark mod mellemrunden. Foto: REUTERS/Marko Djurica
Den tidligere danske landstræer, Gudmundur Gudmundsson, og den veteran-fløjen Gudjon Valur Sigurdsson garanterer, at Island selvfølgelig er topmotiveret til at slå Ungarn og hjælpe Danmark i mellemrunden.

Det er det rene vanvid at hævde, at Gudmundur Gudmundsson skulle ønske at tabe til Ungarn for at få Danmark ud af EM som en slags tak for sidst for den uskønne afsked som dansk landstræner.

Den nuværende islandske landstræner har - foruden motivationen for altid at vinde med sit hold - enorm interesse i at vinde over Ungarn. For det første får Island på den måde to point med på sin videre EM-færd, og for det andet vil det stille Island langt bedre i jagten på en billet til OL-kvalifikationen, der formentlig kræver en plads i top otte.

- Vi ser kampen som om, at vi allerede starter mellemrunden med den. Det betyder, at vi har en ny målsætning om, at vi meget gerne vil med i OL-kvalifikationen. Det er en meget høj målsætning for vores unge hold, og det betyder jo, at kampen betyder utrolig meget for os, understreger Gudmundsson.

- OL er vores store drøm, lyder det fra træneren, der vandt OL-guld med Danmark i 2016 og OL-sølv med Island i 2008.

Annonce

Fordel at få Danmark med videre

Dengang i 2008 var 40-årige Gudjon Valur Sigurdsson også med på holdet, og venstrefløjen, der har en fortid i det daværende AG København, er tilsyneladende ved at være træt af, at onsdagens kamp mod Ungarn hele tiden bliver drejet ind på at handle om Danmark.

- Vi har ikke Danmarks skæbne i vores hænder. I får det til at lyde som om, verden drejer sig om jer. Vi spiller en kamp mod Ungarn. Kampen mellem Island og Ungarn handler ikke om Danmark. Med al respekt for træneren, spillerne og Danmark som nation – jeg elskede at bo der – men dette er en kamp om to point for os, og hvis vi vinder, vil vi være virkelig, virkelig glade. Det er vores eneste mål, siger Sigurdsson, der håber at få det danske publikum på sin side i Malmø.

- Det vil være rart. De var mod os og kunne ikke lide vikingeklappet i den første kamp, griner han.

Han ser det heller ikke som en islandsk fordel at få Danmark ud af turneringen.

- Absolut ikke, for vi går efter olympisk kvalifikation, og Danmark er kvalificeret, så det er bedre at få dem med os. At gå videre med to point mere betyder, at vi har skæbnen i egne hænder, siger veteranen, der ikke vil spå om, hvorvidt det indtil nu velspillende islandske hold kan overraske og komme blandt de sidste fire hold i turneringen.

- Regn med os som et hold, der vil gå hårdt efter at vinde hver eneste kamp. Det er det eneste, jeg kan love. Vi tænker ikke på at vinde turneringen eller komme i semifinalen. Vi tænker på næste kamp, siger han.

Og det er onsdag klokken 18.15. Vinder Island kampen, kan Danmark komme i mellemrunden med en sejr over Rusland senere på aftenen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce