Annonce
Skjern Håndbold

Fyrtårnet Lars Møller Madsen runder 40 år: Jeg føler stadig, jeg er en del af Skjern Håndbold

Lars Møller Madsen nåede otte sæsoner i Skjern Håndbold, og det var i den periode, at han også spillede sig ind i tv-stuerne og op på medaljeskamlen med landsholdet. Den garderhøje venstre back er hos de fleste mest af alt kendt for sin afgørende rolle, da han scorede to mål i sidste overtidsminut og dermed sikrede Danmark sejren mod Island i VM-kvartfinalen. Her jubler han efter dramaet. Arkivfoto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Tometermanden Lars Møller Madsen hev metal hjem til Danmark og bombede sig ind på topscorerlisten hos Skjern Håndbold. Imens blev han udlært elektriker, og han har også skrevet en håndboldkontrakt på en serviet. Håndboldspilleren var alt andet end en håndboldnørd, men glæden ved harpikssporten holdt han fast i.

SKJERN/ KRISTIANSTAD: Håndboldkommentator Thomas Kristensen havde gentagne gange skreget hans navn. Danmark havde slukket den islandske vulkan, som kommentatoren formulerede det i sin glædesrus. Danmark var i VM-semifinalen.

Skjern Håndbolds Lars Møller Madsen bragte Danmark på 41-41 med et minut igen, inden han i de sidste sekunder af overtiden sikrede Danmark sejren på 42-41.

På tilskuerpladserne i Hamborg sad også Carsten Thygesen. Når Skjern Håndbolds formand husker tilbage på storkampen, er det ikke kun resultatet eller Skjern-spillerens afgørende rolle, han husker. Han husker også Lars Møller Madsens lune efter opgøret.

Annonce

For efter sejren kom Skjern-spilleren med en melding, der overraskede Carsten Thygesen.

- Han sagde: ”Nu kan den der passus i kontrakten, der siger, at jeg kan komme transferfri til udlandet, godt komme på tale, for der er godt nok meget interesse”, husker Carsten Thygesen.

Tog røven på mig

Carsten Thygesen nåede at tænke, om der virkelig stod det i kontrakten. Han overvejede også, hvordan det i så fald skulle forklares til bestyrelsen. Ventetiden på en afklaring var ikke kort. For tilbage i 2007 lå kontrakterne ikke online, så Carsten Thygesen måtte tilbage til Skjern for at åbne brandskabet. Her kunne han så nærlæse kontrakten; der var ikke nogen klausul.

- Så havde han bare taget røven på mig. Jeg havde virkelig nogle dårlige timer, indtil jeg kom ned i brandskabet. Han har sådan en underfundig humor og et lune. Der er glimt i øjet og en fræk bemærkning, fortæller Carsten Thygesen.

Selv husker Lars Møller Madsen da også godt, at han kom med beskeden:

- Det skal ikke være alvor det hele. Det var da passende, at han skulle svede lidt på turen hjem fra Hamborg, siger Lars Møller Madsen med et smil i stemmen.

Dagbladet fanger ham på en telefon, fordi den tidligere håndboldspiller runder 40 år. Det sker søndag 30. maj. Karrieren bød på tre medaljer med det danske herrelandshold, to DM-medaljer med Skjern, to vundne Challenge Cups og podiepladser i både den polske og svenske liga. I otte år tørnede han ud for Skjern Håndbold, som er den eneste klub, han har præsenteret i den danske liga. I 277 kampe bankede han 1202 mål ind; det er femteflest mål i Skjern Håndbolds historie.

Den garderhøje venstre back havde det aldrig i tankerne at finde en anden dansk klub.

- Når først man har spillet i Skjern, er der ingen grund til at begynde at lede efter andre klubber, siger Lars Møller Madsen.

Annonce

Genoptog elitekarriere

At han overhovedet endte i den bedste håndboldrække og i Skjern, var lidt tilfældigt. Som ung i Ølgod var han kørt lidt træt i at pendle frem og tilbage til Esbjerg for at spille håndbold, så han ville stoppe på eliteplan og spille seriehåndbold i Tarm. Det ændrede sig, da han blev ringet op af Team Esbjergs træner og tilbudt en plads på klubbens førstehold.

I sin første seniorsæson bragede Lars Møller Madsen så mål ind i den næstbedste række. Målsnittet og en træningskamp mod Skjern Håndbold åbnede muligheden for en plads hos de grønblusede i landets bedste række.


Jeg var rent ud sagt fuldstændig uinteresseret i, hvem vi spillede mod. Der gik flere år, før jeg kendte navnene på holdene i ligaen.

Lars Møller Madsen, tidligere håndboldspiller, Skjern Håndbold


Som 20-årig blev han hentet til Skjern ud fra devisen om, at det var lettere at gøre en stor spiller god end at gøre en god spiller stor. Lars Møller Madsen havde da også fysikken med sig. Han måler 205 centimeter – skostørrelsen er 50.

Den første sæson bød mest af alt på indhop i et par minutter ad gangen, men da flere bagspillere røg ud med skader sæsonen efter, slubrede han spilletiden i sig. Så gjorde det mindre, at spilletiden især faldt på højre back.

- Jeg syntes, at det var fint. Jeg fik lov at spille håndbold, og det var det sjoveste, synes jeg. Om jeg skulle spille til højre, midt i eller til venstre var sådan set lige meget, siger han.

Annonce

Tre gange slutrunde-metal

Siden begyndte bagspillerens evner at rage så meget op i landskabet, at han frem til 2009 var en profil for Skjern og i den danske liga. Især perioden 2006 til 2008 ser han tilbage på med glæde. For det var her i Skjern, at han viste sit højeste niveau som spiller, synes han.

Han nåede også at snuppe medaljer til tre slutrunder i træk med A-landsholdet: bronze til EM i 2006, bronze til VM i 2007 og guld til EM i 2008. Da kalenderen sagde sommer og OL i 2008, var 20-årige Mikkel Hansen blevet en del af truppen, så der blev ikke plads til Lars Møller Madsen.

- Det er vel alligevel okay, at den, der skubbede mig af holdet, var en af de bedste nogensinde på den position, siger Lars Møller Madsen.

Annonce

Natarbejde med ”Gamle Ole”

Generelt er der ikke meget, han ærgrer sig over i karrieren. For han trivedes i sine otte år hos Skjern Håndbold.


Når først man har spillet i Skjern, er der ingen grund til at begynde at lede efter andre klubber.

Lars Møller Madsen, tidligere håndboldspiller, Skjern Håndbold


Det gjorde han også, selvom han i perioder arbejdede fuld tid eller mere ved siden af håndbold. I begyndelsen arbejdede han primært om natten på et mejeri. Han kunne møde ind klokken 01, have fri klokken 9, køre til formiddagstræning i Skjern, hjem at sove en times tid i Ølgod og så afsted til eftermiddagstræning igen. Herefter stod den på afslapning om aftenen, lidt søvn, og så op klokken 00. Så var han igen klar til at køre ud for at vende og at producere oste såsom ”Gamle Ole”.

- Det var nogle år, hvor der ikke var så meget overskud til andet end at træne og arbejde, siger Lars Møller Madsen.

I flere år var Lars Møller Madsen både landsholdsspiller, Skjern-spiller og elektrikerlærling. Det var han blandt andet i 2006, da han bragede sammen med Rene Toft Hansen, der har haft en lang landsholdskarriere. Arkivfoto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

I takt med at spilletiden steg hos Skjern Håndbold, og at lønnen fulgte med op, blev arbejdet på mejeriet dog mindre omfattende. Carsten Thygesen havde for vane at tilbyde ham en ny og forbedret økonomisk kontrakt, inden den gamle kontrakt var ved at løbe ud. En enkelt gang skrev Lars Møller Madsen en ny kontrakt på en serviet, da han og Carsten Thygesen sad sammen på hotel efter en europæisk kamp. Den nye årsløn blev skrevet ned, og så var udgangspunktet for en ny aftale på plads.

- Jeg havde måske kunnet tjene mere ved at spille klubber ud mod hinanden, men jeg har altid været åben og været glad for at spille i Skjern, siger Lars Møller Madsen.

Annonce

Uinteresseret i modstandere

Selvom lønnen steg, betød det ikke, at Lars Møller Madsen skruede helt ned for arbejdet ved siden af håndbold; han gik i lære som elektriker. Så mens verdensstjerner som Kasper Hvidt, Lars Jørgensen og Lars Christiansen samt de danske ligaprofiler Bo Spellerberg og Jesper Jensen hev medaljer hjem til Danmark, måtte Lars Møller Madsen som den sandsynligvis eneste sørge for at få fri fra sin læreplads til slutrunderne. I dag har han svært ved at forestille sig, at nogle af de andre holdkammerater lige gik i lære, samtidig med de spillede på landsholdet og i storklubber rundt om i Europa.

I det hele taget skilte Lars Møller Madsen sig lidt ud fra den gennemsnitlige håndboldspiller. Det var ikke kun hans statur eller hans arbejde ved siden af, som var lidt anderledes. Han var heller ikke den store håndboldnørd.

- Jeg var rent ud sagt fuldstændig uinteresseret i, hvem vi spillede mod. Der gik flere år, før jeg kendte navnene på holdene i ligaen, siger Lars Møller Madsen med et lille grin.

Annonce

Stort salg til udlandet

Tiden brugte han i stedet på andre ting. Han blev færdig som elektriker i januar 2009. Få måneder senere fik han så ønsket om et skifte til udlandet opfyldt. Forinden havde han lavet sjov med Carsten Thygesen. For klubben havde altid sagt, at den ikke ville stå i vejen for hans ønske om at komme til udlandet, så da en udenlandsk klub kontaktede Lars Møller Madsen, gav han besked om, at der nu altså var kommet interesse fra udlandet.

Det var så fra en klub på Færøerne, som gerne ville have en forstærkning til en kamp mod naboklubben i den lokale sportsuge, hvor klubben fejrede sit jubilæum. Det skifte til udlandet krævede kun en forlænget weekend, og Lars Møller Madsen var medvirkende til, at klubben, der inviterede ham op, for en sjælden gangs skyld vandt nabokampen.

Lars Lindholm Møller Madsen

Fylder 40 år søndag 30. maj

Tidligere professionel håndboldspiller i Skjern Håndbold og for landsholdet.

Har flere ligapodiepladser i Danmark og Sverige.

Vandt EM-guld, VM-bronze og EM-bronze med det danske landshold.

Født og opvokset i Ølgod.

Bor nu i Skåne i byen Kristianstad med sin forlovede, Charlotte Karlsson, med hvem han har to døtre.

Har desuden en søn fra et tidligere ægteskab.

Arbejder nu som selvstændig massør og montør af varmepumper.

Men i 2009 var udlandsplanerne så blevet alvor. Storskytten havde tilbud fra Melsungen fra verdens bedste liga, den tyske Bundesliga, og fra den polske storklub Wisla Plock. Lars Møller Madsen valgte Wisla Plock. Han fik sit udlandsophold, og Skjern Håndbold fik den på daværende tidspunkt største overgangssum i klubbens historie, da polakkerne indløste Lars Møller Madsens frikøbsklausul.

Annonce

Skadet og væk fra familien

Det, der begyndte som en succes, udviklede sig dog anderledes. En håndfuld kampe inde i sæsonen røg Lars Møller Madsen ind i en knæskade.

I samme periode blev hans første barn født, og nogle måneder senere skulle han så genoptræne fire timers kørsel fra hans søn og hustru. På genoptræningscentret havde klubben sørget for en sundhedsstab, der kunne træne med ham formiddag og eftermiddag, og han skulle bo der på et værelse. Det betød, at sønnen og hustruen rykkede til Danmark i parrets sommerhus, så Lars Møller Madsen mest af alt så sin familie i weekender og ferier.

- I Polen hed det lidt mere, ”at nu betaler vi en hel del penge for, at du spiller her, så nu ejer vi alt, hvad du gør og skal.” Så var det bare at makke ret. Det er lidt en del af det at blive professionel, at man ikke bestemmer over sin tid. Man kan få lov at melde fra til en kamp, hvis der er begravelse, men det skal så være din egen begravelse. Som professionel på det niveau får man forholdsvis mange penge, men man giver også afkald på meget, siger Lars Møller Madsen.

Han nåede at træne sig op til semfinalekampene i den polske liga, men klubben bad ham vente med at spille til sæsonen efter, fordi det var vigtigere, at han var helt klar der. Da han så kom tilbage fra sommerpause, fik han ofte end ikke lov at være med i kamptruppen, men skulle sidde bag bænken til kampene. Så ved årsskiftet fik han ophævet sin kontrakt – et halvt år før kontraktudløb.

Annonce

Skidesjovt at spille

Skiftet til Polen er noget af det eneste, han gerne ville gøre om. For han burde nok have valgt tyske Melsungen, mener han. Og selvom han ikke decideret fortryder sine karrierevalg, var tiden i Polen nok den eneste længere periode, hvor det ikke var så sjovt at være håndboldspiller. For både før og efter trivedes han i langt det meste af tiden.

- Jeg syntes, det var skidesjovt at spille håndbold, og det var min motivation, at det var sjovt. Det var ikke min motivation, at jeg ville være topscorer eller landsholdsspiller. Det drev mig, at det var sjovt. Det har aldrig være kedeligt at køre til træning, siger Lars Møller Madsen.

Efter opholdet i Polen var han og hustruen gået hver til sit, men for at være tæt på sin søn, der boede i Københavnsområdet, søgte Lars Møller Madsen efter en klub i nærheden. Derfor sagde han også nej til interessen fra Spanien, selvom han egentlig tog til Polen med et håb om, at det skulle være et trinbræt til noget i Tyskland eller Spanien. Den nye arbejdsgiver blev til den svenske storklub IFK Kristianstad, der ligger i Skåne.

Stoppede i tide

Klubben satsede på at vende tilbage til tidligere tiders storhed, og med Lars Møller Madsen som fyrtårn kom man da også tæt på det svenske mesterskab et par gange. Men ligesom i Skjern blev det ikke til ligaguld. I Polen måtte Lars Møller Madsen nøjes med en tredjeplads. Han lægger da heller ikke skjul på, at det kunne have været sjovt at vinde et mesterskab på klubplan.

Efter sæsonerne i den bedst svenske række besluttede han sig for at drosle ned. Turen i den svenske 1. division blev kortvarig; han og holdkammeraterne i HIF Karlskrona endte nemlig med at rykke op i ligaen, og så forlængede Lars Møller Madsen sin elitekarriere.

Som 37-årig sagde han dog stop, da en ny træner udtrykte, at nu skulle spillerne møde veludhvilede op til træning hver gang med målet om at blive bedre. Det harmonerede ikke rigtig med to små børn i Sverige og et barn på Sjælland fra et tidligere forhold, samtidig med Lars Møller Madsen havde et arbejde ved siden af håndbolden.

- Den dag, jeg ikke syntes, det var sjovt længere, skrev jeg til klubben, at jeg troede, jeg var nået til vejs ende, og at jeg håbede, de ville acceptere, at jeg sluttede, siger Lars Møller Madsen.

Karrierestoppet blev også et farvel til håndboldverdenen. I dag er han selvstændig som massør og som montør af varmepumper. En gang imellem har han været med som massør til kampe, men det trækker ikke i ham at binde sig fast til en klub.

- Jeg har aldrig været træt af at spille håndbold, og jeg nåede at stoppe, inden jeg blev det. Jeg kender andre, der siger, at de savner det hele tiden. Jeg kan godt savne kampene, hvor man spiller om at komme i finalen - de vigtige kampe. Jeg savner ikke en træningskamp torsdag aften i Rækker Mølle Hallen, siger Lars Møller Madsen.

Føler sig som en del af klubben

De seneste 10 år har han boet i Sverige, og med en svensk forlovet og to svenske børn er han faldet godt til i Skåne. Men selvom han altså ikke længere bor i nærheden af Skjern Hallen og ikke klistrer til håndboldsporten som en harpiksklat, er han aldrig sen til at lykønske sin tidligere klub. Da Skjern senest vandt DM i 2018, tikkede der en SMS ind hos Carsten Thygesen, nærmest før den afgørende finalekamp var slut. Lars Møller Madsen viste sig da også at have en lille finger med i DM-guldet.

Foruden DM-medaljer fik Lars Møller Madsen også lov at smage på Champions League sammen med Skjern Håndbold. Her jubler han efter kampen mod polske KS VIVE Kielce sammen med holdkammeraterne Kristian Gjessing, Henrik Sloth og Michael V. Knudsen .

Det var danskeren, der overtalte den svenske venstre back Markus Olsson til at vælge Skjern, da han skulle skifte til den danske liga. Backen spillede en hovedrolle, da han som en af Skjerns store profiler var med til at spille guldet til Vestjylland.

Carsten Thygesen synes, det fortæller en del om Lars Møller Madsen, at han på den måde blev ambassadør for Skjern og talte godt om klubben. Den tidligere Skjern-spiller har da heller ikke vinket helt farvel til klubben.

- Når vi er ved familien i Ølgod, kører vi de fleste gange til Skjern og hilser på. Jeg føler stadig, jeg er en del af Skjern Håndbold, selvom det er 12 år, siden jeg rejste derfra. Det er stadig mange af de samme folk, der er i hallen, siger Lars Møller Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Vestjylland

Sygeplejersker strejker fra på lørdag: Her er de midtjyske afdelinger, der bliver ramt

Annonce