Klumme

40 og fed på den fede måde: Sådan undgår du at gå i panik over alderen

Karoline Reenberg. Foto: Mads Dalegaard

Jeg har brugt sommeren på at fylde rundt. Nærmere betegnet er jeg blevet 40 somre gammel og er så småt ved at anerkende, at jeg efterhånden er blevet voksen.

Jeg har hørt utallige anekdoter omkring begyndende midtlivskriser og har fået masser af velmenende råd, så jeg kunne komme over netop denne fødselsdag uden at gå i panik. Jeg undrer mig over, at det netop er som nybagt 40-årig, at panikken burde indfinde sig, for jeg synes egentlig det er nu, man kan leve det gode liv i spændet mellem at have både energi og erfaring til at nyde nuet samtidig med, at der er masser af mulighed for at afsøge flere facetter af livet.

Hvorfor ikke bruge den runde fødselsdag til at fejre, at man er kommet igennem barndommen, ungdommen og har taget en god bid af voksenlivet, med de fordele, det nu har?

Det at fylde rundt burde ikke tangere til en livskrise, alternativet ville da meget værre!

Trioen "40, fed og færdig" bidrager ikke ligefrem til en positiv udlægning af det, at blive fyrre, og den trænger til en omskrivning. Der findes utallige positive ord med "f" og jeg præsenterer et lille udvalg af dem her - så kan de sammensættes efter behov. Man kunne jo også være fyrre og…

Fredfyldt

Fred og ro måske ikke just et ord der normalt forbindes med en person i fyrrerne, som ofte har fuld knald på familie, job og fritid. Omvendt er mange af de vanskelige valg, der hører de yngre til, overstået, og de spor der er lagt i forhold til karriere og familie giver en vis indre ro på trods af, at verden stadig ligger åben for ens fødder.

Fejlfri

Ingen mennesker bliver nogensinde fejlfri, men måske lærer man efterhånden at komme til at holde af sine fejl, idet de definerer dig på godt og ondt. Så sæt dine fejl fri og accepter at de er med til at gøre dig til den du er, om end du så er nok så fandenivoldsk, finurlig eller bare "fucking special".

Filosofisk

Når man har flere erfaringer og oplevelser med sig i bagagen og finder ud af, at verden ikke kun er sort/hvid, bringer det en vis filosoferen over tilværelsen med sig. Personligt er jeg knap så stålsat i mine holdninger og fordomme omkring andre som da jeg var yngre. Verden åbner og udfolder sig konstant, hvis man ellers giver den lov, og det er da ret så fantastisk.

Fornuftig

Fornuften vinder ofte, når man skal træffe valg, der berører andre. Det lyder frygtelig kedeligt og ansvarligt, men det er også enormt bekræftende at ens egne handlinger skaber ringe i vandet for andre, hvad enten det handler om familien, kolleger eller venner.

Feminin

Mange kvinder på 40+ er både enormt feminine og selvsikre. Der er en særlig udstråling omkring de kvinder, der har fundet deres helt egen stil ud fra den de er. Nogle af de smukkeste mennesker jeg kender har både rynker og appelsinhud men formår samtidig at vise, at skønheden ligger i det uperfekte og i det at tro på sig selv. Man kan sagtens være fyrre, fager og fashionabel, når bare man hviler i sig selv.

Fokuseret

At være fokuseret omkring det man vil, og det man laver er et privilegium man opnår med tiden. Jeg tror man efterhånden bliver bedre til at vælge det, der gør en glad og som man godt kan lide, når man nu har haft 40 år til at afprøve masser af muligheder. Verdenen er netop ikke lukket, bare fordi man nu bruger læsebriller og har fået smilerynker. Det kan til gengæld være lettere at træffe de rigtige valg, når man har lidt erfaring med sig. Når man er velfunderet i sine personlige holdninger er det samtidig lettere at være fordomsfri, fintfølende og fair overfor både sig selv, de valg man træffer og de mennesker man møder.

Jeg satser på at være fyrre og fed på den fede måde. Samtidig er jeg færdig og klar til at være festlig, fabelagtig, farverig og fænomenal i mit nye årti, så jeg kan øve mig på at fylde rundt næste gang (måske bliver jeg knap så kæphøj, når det gælder de 50 - eller 41 for den sags skyld).

Trioen "40, fed og færdig" bidrager ikke ligefrem til en positiv udlægning af det, at blive fyrre, og den trænger til en omskrivning. Der findes utallige positive ord med "f" og jeg præsenterer et lille udvalg af dem her - så kan de sammensættes efter behov.
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Annonce