Annonce
Klumme

40 og fed på den fede måde: Sådan undgår du at gå i panik over alderen

Karoline Reenberg. Foto: Mads Dalegaard

Jeg har brugt sommeren på at fylde rundt. Nærmere betegnet er jeg blevet 40 somre gammel og er så småt ved at anerkende, at jeg efterhånden er blevet voksen.

Jeg har hørt utallige anekdoter omkring begyndende midtlivskriser og har fået masser af velmenende råd, så jeg kunne komme over netop denne fødselsdag uden at gå i panik. Jeg undrer mig over, at det netop er som nybagt 40-årig, at panikken burde indfinde sig, for jeg synes egentlig det er nu, man kan leve det gode liv i spændet mellem at have både energi og erfaring til at nyde nuet samtidig med, at der er masser af mulighed for at afsøge flere facetter af livet.

Hvorfor ikke bruge den runde fødselsdag til at fejre, at man er kommet igennem barndommen, ungdommen og har taget en god bid af voksenlivet, med de fordele, det nu har?

Det at fylde rundt burde ikke tangere til en livskrise, alternativet ville da meget værre!

Trioen "40, fed og færdig" bidrager ikke ligefrem til en positiv udlægning af det, at blive fyrre, og den trænger til en omskrivning. Der findes utallige positive ord med "f" og jeg præsenterer et lille udvalg af dem her - så kan de sammensættes efter behov. Man kunne jo også være fyrre og…

Fredfyldt

Fred og ro måske ikke just et ord der normalt forbindes med en person i fyrrerne, som ofte har fuld knald på familie, job og fritid. Omvendt er mange af de vanskelige valg, der hører de yngre til, overstået, og de spor der er lagt i forhold til karriere og familie giver en vis indre ro på trods af, at verden stadig ligger åben for ens fødder.

Fejlfri

Ingen mennesker bliver nogensinde fejlfri, men måske lærer man efterhånden at komme til at holde af sine fejl, idet de definerer dig på godt og ondt. Så sæt dine fejl fri og accepter at de er med til at gøre dig til den du er, om end du så er nok så fandenivoldsk, finurlig eller bare "fucking special".

Filosofisk

Når man har flere erfaringer og oplevelser med sig i bagagen og finder ud af, at verden ikke kun er sort/hvid, bringer det en vis filosoferen over tilværelsen med sig. Personligt er jeg knap så stålsat i mine holdninger og fordomme omkring andre som da jeg var yngre. Verden åbner og udfolder sig konstant, hvis man ellers giver den lov, og det er da ret så fantastisk.

Fornuftig

Fornuften vinder ofte, når man skal træffe valg, der berører andre. Det lyder frygtelig kedeligt og ansvarligt, men det er også enormt bekræftende at ens egne handlinger skaber ringe i vandet for andre, hvad enten det handler om familien, kolleger eller venner.

Feminin

Mange kvinder på 40+ er både enormt feminine og selvsikre. Der er en særlig udstråling omkring de kvinder, der har fundet deres helt egen stil ud fra den de er. Nogle af de smukkeste mennesker jeg kender har både rynker og appelsinhud men formår samtidig at vise, at skønheden ligger i det uperfekte og i det at tro på sig selv. Man kan sagtens være fyrre, fager og fashionabel, når bare man hviler i sig selv.

Fokuseret

At være fokuseret omkring det man vil, og det man laver er et privilegium man opnår med tiden. Jeg tror man efterhånden bliver bedre til at vælge det, der gør en glad og som man godt kan lide, når man nu har haft 40 år til at afprøve masser af muligheder. Verdenen er netop ikke lukket, bare fordi man nu bruger læsebriller og har fået smilerynker. Det kan til gengæld være lettere at træffe de rigtige valg, når man har lidt erfaring med sig. Når man er velfunderet i sine personlige holdninger er det samtidig lettere at være fordomsfri, fintfølende og fair overfor både sig selv, de valg man træffer og de mennesker man møder.

Jeg satser på at være fyrre og fed på den fede måde. Samtidig er jeg færdig og klar til at være festlig, fabelagtig, farverig og fænomenal i mit nye årti, så jeg kan øve mig på at fylde rundt næste gang (måske bliver jeg knap så kæphøj, når det gælder de 50 - eller 41 for den sags skyld).

Annonce
Trioen "40, fed og færdig" bidrager ikke ligefrem til en positiv udlægning af det, at blive fyrre, og den trænger til en omskrivning. Der findes utallige positive ord med "f" og jeg præsenterer et lille udvalg af dem her - så kan de sammensættes efter behov.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Frækt indbrud i Hvide Sande: Tyve stjal designermøbler for 110.000 kroner

Leder For abonnenter

Det er æ' så ring' endda

Vi har hørt om de sorte skyer over virksomheder, der uafbrudt er på jagt efter kvalificeret arbejdskraft. Vi har hørt om fremtidens store problemer med, at Vestjylland bliver affolket, og alt kommer til at ligge øde hen, fordi ingen gider flytte til området. Vi har hørt om, at et af de få områder, der vil opleve fremgang, er sprogskoler, fordi alle nye medarbejdere bliver hentet i udlandet og skal lære dansk, før de kan løse arbejdsopgaverne. Nogle af de triste forudsigelser og negative fremtidsudsigter har måske en smule på sig, men inden vi alle sammen falder ned i et sort beskæftigelseshul, er det værd at give de positive historier et par ekstra pæne ord med på vejen. Lige nøjagtig i den positive afdeling var der hele to eksempler i den forgangne weekend. Tiden nærmer sig nemlig, hvor oplevelsescentret Naturkraft åbner dørene for første gang, og med en forventning om godt 200.000 besøgende om året skal der selvfølgelig ansættes mange. I runde tal skal der være 100 sæsonarbejdere og 25 fastansatte i sving, og det kan lyde som noget af en udfordring at finde det antal medarbejdere, hvis det sorte beskæftigelseshul virkelig er så stort, som nogen mener. Om Naturkraft-direktør Peter Sand aldrig har hørt om de negative meldinger om den fremtidige jobsituation, skal stå hen i det uvisse, men uanset hvad ser han - heldigvis - ingen sorte skyer. Heller ikke efter, at oplevelsescentret havde åbent hus, hvor interesserede var inviteret til at kigge forbi til en snak om jobmulighederne. Han vurderer ikke, det bliver et problem at rekruttere - det bliver mere et spørgsmål om at finde de rigtige. Den med, at ingen gider flytte til "sidste stop før Vesterhavet", kender han åbenbart heller ikke noget til, for der bliver vist interesse fra store dele af landet: "Jeg kan godt tilbagevise det dér med, at folk ikke vil til Vestjylland. Når vi har noget, der er interessant nok, så kommer de". Det er også på sin plads at nævne, at i weekenden deltog fire vestjyder ved DM i Skills - en konkurrence for unge på en erhvervsuddannelse. To af de fire, en bager og en anlægsstruktør, gik helt til tops. Så det ser ud til, at der også i 2020 er andet end turistbranchen at byde på her i det vestjyske, når de unge mennesker skal tage skridtet ind på arbejdsmarkedet. Så det er vel æ' så ring' endda.

Annonce