Annonce
Debat

Fup og fakta om Lem Kær: Vi har tålt nok nu

Stauning testmøller. Foto: Johan Gadegaard

Læserbrev: Lige om lidt skal byrådet tage stilling til, om en ansøgt udvidelse af Lem Kær skal i planlægningsfase eller forkastes. Der er søgt om op til 270 meter høje testmøller, et stort solcelleanlæg, Power-to-X og anden industri. Her forklarer vi, hvorfor projektet er en rigtig skidt idé, og hvorfor byrådet må tage projektet af bordet med det samme.

Ringkøbing-Skjern Kommune vil gerne være forrest i den grønne omstilling. Skal vi så ikke bare bukke, sige tak og tillade projektet? - Nej. Omkostningerne for borgere og natur er alt for store. Kæmpemøller hører til på havet og skal testes i de nationale testcentre. Power-to-X skal ligge i industrizone.

Placeringen er vel perfekt – midt i blæsevejret og i et område, der allerede er udlagt til testmøller? – Nej. Placeringen er helt hen i vejret. Midt mellem tre velfungerende bysamfund, i kystnærhedszone og tæt på beskyttet natur.

Er der stor lokal modstand mod projektet? – Ja. I foroffentlighedfasen blev der indsamlet 833 underskrifter mod projektet, og der indkom over 100 detaljerede indsigelser og bemærkninger. Borgerne organiserer sig.

Men projektet skaber vel arbejdspladser i kommunen? – Nej. Der ville være lidt anlægsarbejder, men ikke noget, der ville opveje det stop for byggeri og forbedringer, som vi allerede nu ser. Kæmpemøller og solceller produceres ikke i Ringkøbing-Skjern.

Vil projektet så bidrage til affolkningen af kommunen? – Ja. Endda sådan, at dem, der har bedst råd, og som vi ellers gerne vil holde på, flytter først. Tilflyttere skræmmes væk.

Så økonomi da – bringer projektet ikke penge til kommunen? – Nej. Dem, der tjener på projektet, er ikke fra kommunen. Der falder lidt håndører af til de berørte samfund, men det opvejer langt fra faldet i boligmassens værdi og det tab, kommunen vil lide, fordi de bedst stillede flytter.

Men alle regler bliver jo overholdt, siger borgmesteren. Er vi så ikke på den sikre side? – Nej. Selv hvis alle regler overholdes, har projektet alt for store konsekvenser for borgere og natur.


Politikerne skal varetage borgernes, kommunens og naturens interesser. De skal ikke lade sig påvirke af ansøgernes risikable og usympatiske forretningsmetoder.


Ansøgerne har opkøbt jord og betalt naboer store summer for ikke at modsætte sig projektet. Er vi så ikke forpligtede til at sørge for, at ansøgernes penge ikke er tabt? – Nej, bestemt ikke. Politikerne skal varetage borgernes, kommunens og naturens interesser. De skal ikke lade sig påvirke af ansøgernes risikable og usympatiske forretningsmetoder.

Borgmesteren taler om at finde et ”kompromis”, altså et mindre projekt. Giver det mening? – Nej. Der står 11 meget store møller i området allerede. Og der står to nye, endnu større møller i Tændpibe, som generer dag og nat. Det er mere end rigeligt. Områdets borgere og natur har tålt nok nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce