Danmark

Funding: Valget virker afgjort, men det er stadig spændende

Foto: Michael Nørgaard
Der er efterhånden større spænding i femdøgnsprognosen end om det overordnede valgresultat. Rød blok står til at give de blå partier bøllebank i en grad, hvor selv valgeksperter begynder at afskrive Lars Løkke Rasmussens comeback-chancer. Men det betyder ikke, at valget ikke er spændende. Spændingen ligger bare efter valgdagen.

Lad os starte med alle forbeholdene. Bolden er rund, alting kan ske, og man skal aldrig dømme Lars Løkke Rasmussen ude, før gong gongen har lydt.

Men selv de største borgerlige jubeloptimister må indrømme, at det ser svært ud for blå blok, og mismodet er da også så småt ved at få fat i de borgerlige politikere på Christiansborg.

Ingen synes at kunne se, hvordan valget skal kunne vindes, og ulykkerne regner ned over blokken. Dansk Folkeparti står i nogle målinger til en halvering, Stram Kurs skaber kaos, Liberal Alliance er pressede, og risikoen for massivt stemmespild er overhængende, fordi både Kristendemokraterne, Nye Borgerlige og Stram Kurs balancerer på spærregrænsen.

Alt efter hvilke målinger man tror på, halter det borgerlige Danmark bagud med omkring fire til fem procentpoint overfor rød blok. Det lyder måske ikke af så meget, men det er det.

Det er ikke sket i nyere dansk historie, at så mange stemmer er blevet flyttet mellem blokkene i en valgkamp. Det lyder måske banalt, men det er ret svært at overbevise en vælger om, at han eller hun skal stemme på en anden blok end den, personen har besluttet sig for.

Rød blok ser med andre ord ud til at vinde valget, og det er svært at se, at Lars Løkke Rasmussen selv kan gøre noget, der ændrer det billede.

Når man taler med venstrefolk, har mange allerede opgivet, og de, der ikke har, fæstner deres spinkle håb til, at en udefrakommende begivenhed vil kunne vende virkeligheden på hovedet. Men hvad det skulle være, kan ingen rigtig svare på, og man får ikke ligefrem indtrykket af, at det er noget, de er klar til at satse børneopsparingen på.

Men betyder det så, at alt er afgjort, og valgkampen er ligegyldig? Nej. Valget er stadig spændende, men det interessante ligger i højere grad i, hvor mange mandater de enkelte partier får, og det spil der kan opstå ud af det, når valget er overstået.

En sejr til rød blok betyder nemlig ikke nødvendigvis, at Danmarks næste statsminister bliver Mette Frederiksen, og selv hvis det gør, er det et åbent spørgsmål, hvilket mandat hun får til at lede Danmark de næste fire år.

Det følgende bliver noget teoretisk, og det er med det forbehold, det skal tages. Det overvejende mest sandsynlige er stadigvæk, at en rød valgsejr giver en rød statsminister. Men det kan ikke ignoreres, at der ved dette valg er en række ingredienser i gryden, der potentielt kan bane vejen for mere spektakulære scenarier.

I Danmark har vi negativ parlamentarisme som styreform. Det betyder, at man ikke behøves at have et flertal i ryggen for at blive statsminister, man må bare ikke have et flertal imod sig.

Ender vi med et valgresultat, hvor rød blok vinder valget, og Alternativet sidder på det halvfemsindstyvende mandat, risikerer Mette Frederiksen ikke at kunne få flertal for et mistillidsvotum mod Lars Løkke Rasmussen, der stadig på det tidspunkt vil være fungerende statsminister.

Årsagen til dette er, at Uffe Elbæk har sagt, at Alternativet trækker deres mandater ud af ligningen. De vil altså ikke stemme for at vælte hverken Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen lige efter et valg.

Scenariet forudsætter selvfølgelig, at ingen af partierne i blå blok vil stemme for at vælte Løkke. Det er uklart, hvor Stram Kurs står i denne sammenhæng, men lad os antage, at de ikke vil vælte en borgerlig statsminister.

I det scenarie, vil Lars Løkke Rasmussen kunne konkludere, at der ikke er et flertal imod ham i folketingssalen, og at han derfor kan fortsætte. Bom.

I de fleste meningsmålinger er Alternativets mandater dog overflødige for Mette Frederiksen, og selv hvis Uffe Elbæk sidder med de afgørende stemmer, er det svært at se, at Alternativet vil kunne holde til at sende magten i armene på Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl.

Det pres Uffe Elbæk vil komme under, hvis han gør det, vil få Alternativets hidtidige partikriser til at ligne småkedelige teselskaber.

Et andet scenarie, der lige nu bliver flittigt diskuteret på Christiansborg er, om valget kan falde ud på en måde, hvor et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre kan komme på tale.

Scenariet lyder som følger. Radikale Venstre ender med at sidde med de afgørende mandater i rød blok. Morten Østergaard har sagt, at han er klar til at stemme for et mistillidsvotum mod både Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, hvis han ikke får sine krav igennem.

Især de radikales krav om, at paradigmeskiftet på udlændingeområdet skal rulles tilbage, bliver svært for Mette Frederiksen at levere på. Kan Socialdemokratiet og Radikale Venstre ikke blive enige, kan vi ende i en fastlåst situation, hvor ingen kan danne regering, fordi der på grund af Radikale Venstre på forhånd vil være et flertal i mod. Der kan potentielt gå måneder, hvor alt står stille.

Spørgsmålet er, om nøden her kan lære nøgen kvinde at spinde. Eller sagt med andre ord, kan nødvendigheden tvinge Socialdemokratiet og Venstre sammen. Landet skal jo ledes.

Mange i Venstre er varme på tanken, men partiet er også ved at tabe magten. I Socialdemokratiet ryster man på hovedet. Der er sjældent kommet noget godt ud af tvangsægteskaber, og man har en tro på, at man nok skal finde en løsning med Radikale Venstre, hvilket også er langt det mest realistiske scenarie.

I politik er det ofte den simpleste forklaring, der er den rigtige, og spektakulære scenarier har det med at blive fortænkte og dermed urealistiske. Men en gang i mellem overrasker politik, og derfor skal man også passe på med helt at afvise noget. Spændende bliver det. Men nok først efter valget.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112

Knivstikkeri i Ådum: Fuld mand stak sin kammerat

112

Udrykning i nat til genbrugsplads: Småt brændbart futtede af

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Grim ulykke i havnen var en ener: Meget få sejlere blander alkohol og sejlads

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Erhverv

Udsigt til at blive servicehavn: Horns Rev 3 bliver indviet i Hvide Sande

Annonce