Annonce
Danmark

Funding ser tilbage på 2019: Én ting skiller sig ud

Thomas Funding, politisk redaktør, avisen Danmark. Foto: Michael Nørgaard
Når røgen har lagt sig, og vi kigger tilbage på det forgangne år, er der én ting, der skiller sig ud. Systemskiftet. Afslutningen på næsten to årtiers borgerlig dominans i dansk politik og indvarslingen af en ny socialdemokratisk æra.

Det er en næsten en kliché, men hold da op, hvor har det været et hæsblæsende år i dansk politik. Folketingsvalg, ny statsminister, Dansk Folkepartis kollaps, tre partilederes afgang, bataljen med Donald Trump og så videre.

Men meget af det er støj. Krusninger på vandoverfladen, der er glemt, når vi vågner op den første dag i januar med tunge hoveder og konfetti i hele hytten.

En ting vil dog stå tilbage, når historiebøger om føje år skal skrives. Systemskiftet. Siden 2001 har de borgerlige partier været den dominerende faktor i dansk politik, men 2019 blev året, hvor de mistede magten, og Danmark fik en radikalt anderledes statsminister.

Men hvad med Helle Thorning-Schmidt, vil nogle måske tænke? Repræsenterede hun ikke også et systemskifte? Nej, ikke på samme måde. Hun repræsenterede et magtskifte. Politikken byggede langt hen ad vejen på det samme fundament, som vi kendte fra årene under Fogh. Thornings aftryk i historiebøgerne bliver derfor ikke så meget hendes politik, som det bliver det, at hun var den første kvindelige statsminister.

Mette Frederiksens regering er den rødeste, der har været, siden Anker Jørgensen var statsminister. Og det bliver denne grundlæggende politiske kursændring, der kommer til at stå tilbage fra 2019, når røgen har lagt sig.

Det er selvfølgelig klart, at en del af historien om systemskiftet også er historien om et borgerligt kollaps. Dansk Folkeparti, der blev mere end halveret, Venstre, der endte i borgerkrig med sig selv, et Liberal Alliance på afgrundens kant og en myriade af små, blå partier, der poppede op over det hele.

Valget i 2019 åbenbarede på den måde, hvor meget det har slidt på blå blok at bære magtens åg i næste tyve år. Man kunne lige akkurat holde sammen på stumperne frem til valget, men så snart stemmerne var talt op, begyndte tingene at falde fra hinanden. Tilbage står store dele af blå blok og virker udtømte, desorienterede efter en endeløs række af nødvendige politiske kompromisser og i underskud på politiske idéer.

Lige nu er stemningen derfor også opgivende. Der er ikke mange i de borgerlige partier, der tror på, at det kan lykkes at vippe Mette Frederiksen af pinden ved det kommende folketingsvalg.

Den rå virkelighed er da også, at der ikke for alvor er en funktionel opposition på nuværende tidspunkt. Genopbygningen af blå blok er kun lige begyndt. Jakob Ellemann-Jensen mangler fortsat at træde i karakter som formand for Venstre og leder af oppositionen, og det kommer til at tage tid. År måske.

Blå blok bliver nødt til at udvikle og samle sig om et politisk projekt, danskerne hellere vil have end det nuværende. Det lyder banalt, men det er svært. Hvad er det for eksempel, Venstre vil forandre, hvis partiet fik magten i morgen? Det er uklart.

Det er dybest set en naturlig konsekvens af at have haft magten i så mange år. Det er svært at blive ved med at forny sig selv. Socialdemokratiet endte i samme politiske dødvande efter Poul Nyrup Rasmussen. Man var løbet tør for idéer.

Problemet for blå blok er, at den opgivende stemning kan ende med at blive en selvopfyldende profeti. Hvorfor skulle Søren Pape Poulsen, Alex Vanopslagh, Pernille Vermund og Kristian Thulesen Dahl koordinere deres strategier med Jakob Ellemann-Jensen, hvis de ikke tror på hans chancer?

Det kan derfor meget vel ende med, at de blå partier kommer til at køre solo. Fokus bliver på at hugge stemmer fra hinanden i stedet for at vinde valget.

Sker det, er det nærmest en foræring til Mette Frederiksen, der i så fald har rigtig gode chancer for at blive siddende meget længe som statsminister.

2019 kan på den måde ikke alene blive året for et systemskifte, det kan også blive året for starten på en meget lang borgerlig ørkenvandring.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Da jeg præsenterede den seneste prognose, sagde jeg, at billedet meget vel kunne se anderledes ud om bare få måneder. At der var mørke skyer i horisonten. Nu er de mørke skyer rykket tættere på.

Finansminister Nicolai Wammen (S) havde den alvorlige mine på, da han i denne uge præsenterede den seneste udgave af økonomisk redegørelse

- Det er en urealistisk idé. Der udestår en masse spørgsmål og juridiske implikationer, som jeg ikke kan se en praktisk løsning på i dag. Så synes jeg, det er en bedre idé at flytte sagsbehandlingen til Europas egne grænser.

EU-kommissær for indre anliggender Ylva Johansson skød over for Berlingske regeringens planer om et nyt fælles europæisk asylsystem ned

- Jeg ved godt, det er en stor opgave at tage over efter mig. At tage over efter grundlæggeren, selvfølgelig er det dét. Det tager nok et år eller to, inden en ny politisk leder har sat sig i stolen og fundet sig helt til rette i rollen.

Uffe Elbæk meddelte i denne uge, at han trækker sig som leder af Alternativet

- Samtidig lægges der ikke op til et reelt opgør med kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, men kommissoriet forudsætter, at de to fattigdomsydelser rent faktisk bevares i en eller anden form. Det er fuldstændig forkasteligt.

Enhedslisten Victoria Valesquez kritiserede i hårde vendinger kommissoriet for den netop nedsatte ydelseskommssion

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce