Annonce
Skjern

Fuld fart frem og op på loftet efter det gamle legetøj: Nedlukningen sætter fut i modeltogs-salget

Marianne Sørensen begyndte i august at arbejde fuldtids i butikken, som hidtil har været drevet som en fritidsbeskæftigelse. Corona-nedlukningen har for alvor sat gang i salget. Foto: Christian Baadsgaard
For 10 år siden åbnede Marianne og Martin Sørensen butikken SMT Modeltog. Hidtil har butikken været en fritidsbeskæftigelse, men nedlukningen har givet så meget medvind, at Marianne Sørensen nu bruger al sin tid på at sende modeltog ud til kunderne.

SKJERN: Nedlukningen i marts trak folk fra skærmene og satte gang i klassiske sysler som puslespil og håndarbejde, men det er ikke det eneste, coronaen har givet fremgang. Mange er taget en tur tilbage til barndommen og fået realiseret drengedrømmen om et modeltog i et flot landskab, for nu har de tid til at få det gjort.

Det smitter af hos SMT Modeltog i Skjern, der aldrig har haft så travlt som nu. Butikken, der ejes af Marianne og Martin Sørensen, er ligesom alt andet for tiden lukket for besøgende, men til gengæld er aktivitetsniveauet på sit højeste. Hver eneste dag sender Marianne Sørensen minimum 20-25 pakker afsted med alt, hvad et modeltogshjerte kan begære, men da det gik allervildest for sig for nyligt, gik der over 50 pakker afsted dagligt. Butikken har endda kunder i udlandet, og sidste år blev der omsat for 4,1 millioner kroner.

- Vi fik overskud i forhold til 2019, og det havde vi ikke forventet, siger Marianne Sørensen.

Annonce

Begyndte i fritiden

Butikken begyndte for 10 år siden i et lejet lokale på Faster Andelsmejeri i Astrup. Dengang var der 50 kvadratmeter. Senere flyttede butikken til Skjern på Trykkerivej. Nu er der 325 kvadratmeter butik plus et lager. Her står varerne tæt på hylderne, og foruden modeltog bliver der også handlet med byggesæt til fly, både og kampvogne.

Indtil for få måneder siden var butikken en fritidsbeskæftigelse, men i august blev Marianne Sørensen ansat på fuld tid til at tage sig af butikken.

Toget er klar til afgang, Corona-nedlukningen har sat gang i kreativiteten, og mange har valgt at realisere drømmen om modeltoget. Foto: Christian Baadsgaard

Da landet blev lukket ned i marts, blev der oprettet en ny webshop, og så var Marianne og Martin Sørensen ellers spændt på, om det gav noget ekstra. Efter et stykke tid måtte de knibe sig selv i armen. Kunne det virkelig passe, at der lige pludselig kom så stor en stigning i salget?


Det var forår og alle folk var gået i haven, men da de så havde været det fire gange, så skulle der ske noget andet, og så kom kunderne. Der var mange, der sagde, at nu skal det være, og det er jo fedt.

Marianne Sørensen, indehaver af SMT Modeltog


- Det var forår og alle folk var gået i haven, men da de så havde været det fire gange, så skulle der ske noget andet, og så kom kunderne. Der var mange, der sagde, at nu skal det være, og det er jo fedt, fortæller Marianne Sørensen.

Annonce

Henter kassen ned fra loftet

Kundegruppen er primært voksne mænd, men det er en hobby for alle aldre. Mange har i deres barndom haft et modeltog, og under nedlukningen har de så været på loftet for at hente kassen med toget, som ikke har været i gang i 30 år. Når de så pakker det ud, skal der lige købes lidt nyt, og så griber det om sig.

I dag er modeltog nemlig mere avancerede end de var tidligere, blandt andet kan de give lyde, når de triller afsted. Særligt i Tyskland og Østrig er modeltog populære, og det har også afspejlet sig i de bygninger og landskaber, der kunne fås, men efterhånden er der meget dansk materiel.

- Folk vil jo gerne have modeller af det, de ser i virkeligheden, konstaterer Marianne Sørensen.

I begyndelsen af februar plejer Marianne og Martin Sørensen at være til den internationale legetøjsmesse i Nürnberg for at se producenternes nyheder, men det bliver ikke til noget i år.

Til gengæld er de sikre på, at interessen for modeltog har bidt sig godt fast, og når der bliver åbnet igen, skal kunderne inviteres indenfor til events, hvor de lærer at bygge et landskab.

Bliver længslen efter skiferien for stor, så kan modeltoget da køre afsted til noget, der ligner. Foto: Christian Baadsgaard
Modeltog forbindes ofte med tyske alpehuse, men der er kommet mange flere danske bygninger til salg, og man kan rejse tilbage til forskellige tidsaldre. Her er vi i 60´erne, hvilket indenfor modeltog kaldes Epoke III. Foto: Christian Baadsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Falsk coronalyntest lammer Finderup Efterskole: 60 elever sendt hjem i isolation

Skjern Håndbold For abonnenter

Skjern Håndbold-talenter ramt på flere fronter: Corona-regler giver fjernundervisning, ingen tilskuere og aflyste slutrunder

Hvide Sande

Oprydning og jagten på en halv million plastik-dimser: - Vi kunne godt pege fingre, men det får vi ikke en ren strand af

Navne For abonnenter

Efterskoleforstander gennem 34 år springer ud som forfatter: - Om 50 år er bogen fuld af gode historier for mine oldebørn

Annonce