Annonce
Hvide Sande

Fuglekigger-formand: Stærenes sort sol-show ved Bagges Dæmning kan fortsætte uger endnu

En fuglekigger venter på sort sol ved Bagges Dæmning. Man vil kunne have heldet med sig endnu nogle uger. Foto: Poul Osmundsen.
Lars Holm Hansen, formand for Dansk Ornitologisk Forening i Vestjylland, glæder sig over, at så mange har fået øjnene op for fuglenes spændende verden. Og heldigvis er stærenes "forestilling" ved Bagges Dæmning ikke slut endnu.
Annonce

KLOSTER: Hvis du ikke har nået at se stærenes sort sol-show ved Bagges Dæmning, har du fortsat chancen.

- Det kan godt vare nogle uger endnu. Man skal dog være forberedt på, at de godt kan flytte lidt rundt i området, så der er ingen garanti for, at man ser sort sol, fastslår Lars Holm Hansen, formand for Dansk Ornitologisk Forening i Vestjylland.

Det glæder ham, at så mange mennesker er valfartet til Bagges Dæmning for at se stærenes luftshow, når de kommer ind ude fra "jagtmarkerne" på Holmsland og går til ro i sivene ved den første bro over dæmningen nær Kloster Surfspot.

- Jeg håber, at det er med til at åbne folks øjne for, hvor spændende fuglenes verden er, og hvor synd det er, hvis bestanden går tilbage, siger han.


Jeg håber, at det er med til at åbne folks øjne for, hvor spændende fuglenes verden er, og hvor synd det er, hvis bestanden går tilbage.

Lars Holm Hansen, formand DOF Vestjylland.


Stærene er ingen truet fugleart, men bestanden er faktisk gået tilbage de senere år.

- Stære foretrækker græsmarker, der afgræsses af kvæg; det er der, de finder deres føde. Det er også derfor, at der er flere stære i Jylland end på Sjælland; det er her, man finder køerne, siger Lars Holm Hansen.

Annonce

Altid sort sol

Men er sort sol på Holmsland noget nyt?
- Jeg tror egentlig altid, det har været der. I de senere år har vi dog set, at stærene i stigende grad overvintrer i Danmark, fordi vintrene er blevet lunere. Tidligere samledes de typisk i Tøndermarsken, inden de fløj videre syd på, siger DOF-formanden.

At der pludselig er kommet så meget fokus på stærenes flyveøvelser på Holmsland, kan efter DOF-formandens mening også skyldes, at man har etableret forbindelsen over Bagges Dæmning, hvor ved et hidtil stort set utilgængeligt naturområde nu er blevet let tilgængeligt.

- Stærene har nok - i alt fald i perioder - altid overnattet i sivene; man har bare ikke rigtig kunnet se det, siger han.

Vil man se sort sol, kan man altså stadig nå det en rum tid endnu - selv om der ikke gives nogen garanti for, at stærene vil optræde for én.

Lars Holm Hansen understreger, at det bedste tidspunkt er i timen inden solnedgang; man skal ikke komme for sent, for så er fuglene gået til ro i sivene.

- Det er også bedst, hvis det ikke blæser for meget, og hvis ikke det regner, fastslår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce