Annonce
Ringkøbing-Skjern

Frygter faldende huspriser: Naboer er harme over udsigt til solcellepark ved Brejning-kryds

Det er blandt andet på disse marker nord for Finderup, der er søgt om tilladelse til at opføre en 108 hektar stor solcellepark - arealmæssigt svarer det til godt én kvadratkilometer. Privatfoto: Bent Dyrvig
10 borgere, der bor tæt ved Brejning-krydset nord for Finderup, har skrevet et åbent brev til byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune i håb om få bremset planer om et 108 hektar stort solcelleprojekt i nabolaget.
Annonce

Finderup: - Det bliver i hvert fald ikke med vores velsignelse. Jeg vil kæmpe imod med næb og kløer.

Smedemester Preben Juhl, der bor på Holstebrovej lidt syd for Brejning-rundkørslen mellem Ringkøbing og Videbæk, er voldsomt utilfredshed med, at et par investorer har udset sig et areal i nabolaget til anlæggelse af en 108 hektar stor solcellepark:

- Det er skræmmende i den forstand, at de vil plastre arealet til med stål og glas. Det vil komme til at reflektere og vil kunne ses vidt omkring - næsten helt nede fra Hanning og nordpå, tilføjer Preben Juhl.

Han er én af 10 lokale borgere, der netop har sendt et åbent brev til byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Gruppens ønske er blandt andet at gøre politikerne opmærksomme på, at den tiltænkte placering af solcellerne er uhensigtsmæssig:

- Solcelleprojektet vil blive meget synligt i landskabet, fordi det foreslåede areal har en sydvendt faldende hældning. Derved bliver projektet meget synligt for en stor del af Finderup Sogn og ikke kun for de nærmeste naboer, hedder det blandt andet i brevet.

Annonce

Som et stort spejl

Preben Juhl er ikke modstander af grøn energi, men han er modstander af udsigten til muligvis at få en solcellepark på omkring én kvadratkilometer 60 meter fra sin egen grund:

- Området fra Ringkøbing og helt til Videbæk har holdt nok for med vindmøller. Skal vi nu også plastres til med solceller? Det vil være det første, vi kan se, når vi kører ud på Holstebrovej. Det er ikke rimeligt over for sine medmennesker at skabe så megen gene, siger Preben Juhl.


Det er skræmmende i den forstand, at de vil plastre arealet til med stål og glas. Det vil komme til at reflektere og vil kunne ses vidt omkring.

Preben Juhl


Holdningen er den samme hos Bent Faurby, der bor lidt tættere på rundkørslen:

- Jeg er den, der kommer til at bo tættest på. Det bliver som et stort spejl at kigge på, siger Bent Faurby, der vurderer afstanden fra egen grund til at blive på omkring 50 meter.

Sammen med de andre underskrivere af det åbne brev til byrådet peger også Bent Faurby på, at det er god landbrugsjord, der risikerer at gå tabt, hvis solcelleplanerne nord for Finderup bliver til virkelighed:

- Vi vil derfor anbefale, at solcelleprojektet etableres på mindre dyrkningssikre arealer. Vi er sikre på, at Vestjysk Landboforenings konsulenter vil være kommunen behjælpelig med at udpege arealer, som vil være bedre egnede til placering af solceller, hedder det i brevet til byrådet.

Annonce

Et mærkeligt klientel

I brevet udtrykker de 10 afsendere også en stille undren over, at investorerne bag den tiltænkte solcellepark tæt ved rundkørslen har udset sig en placering 'langt væk fra deres egen bopæl' ved Spjald og Opsund:

- De bliver jo ikke generet af det, siger Preben Juhl, der er sikker på, at ejendommene tættest på vil falde i værdi, hvis der skyder en solcellepark op lige i nabolaget.

Han frygter, at folk ender med at blive stavnsbundne til deres ejendomme i området:

- Måske en ejendom kan sælges, men så bliver det i givet fald til en helt anden pris, som tiltrækker et mærkeligt klientel, siger Preben Juhl.

Byrådet har endnu ikke vedtaget, om der skal gives grønt lys til den godt én kvadratkilometer store solcellepark ved Brejningvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavler føler sig hængt ud: Vi skjuler ikke vores ansatte for myndighederne

Ringkøbing-Skjern

Coronasmittede mink lukker samtlige plejehjem i Ringkøbing-Skjern

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Annonce