Annonce
Erhverv

Frygt for økonomisk krise giver boligejere skæve renter

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Renten på boliglån med løbetid på et år er over lån med fem års løbetid. Det kan ifølge økonom være krisetegn.

Boligejere med appetit på flekslån har mulighed for at få de laveste renter nogensinde, men under bundrekorden kan der være tegn på, at de seneste års økonomiske opsving lakker mod enden.

Det vurderer Nordea på bagkant af en dugfrisk auktion over de obligationer, der ligger bag ved boliglånene, hvor renterne er endt på de laveste niveauer til dato.

Også Nykredit/Totalkredit har afholdt auktioner. Her har det samme billede gjort sig gældende.

- Der er tale om de laveste renter, vi nogensinde har set på en auktion, skriver chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea i en kommentar.

- Det betyder, at alle boligejere, der skal have ny rente på deres rentetilpasningslån, vil få en lavere ydelse på deres boliglån i det kommende år, skriver hun.

Auktionerne er for boligejere, der skal have nyt lån fra 1. oktober. Renterne på F1-, F3- og F5-lån blev henholdsvis minus 0,43 procent, minus 0,58 procent og minus 0,51 procent.

Det kan synes mærkeligt, at renten på et F1-lån er højere end F3 og F5. Det ville den under normale omstændigheder heller ikke være.

Den specielle situation skyldes, at investorerne på de finansielle markeder, der handler med de obligationer, som ligger bag flekslånene, i øjeblikket tror, at verdensøkonomien står foran en nedtur i nær fremtid.

Hvis der kommer en krise, er der nemlig samtidig forventninger om, at verdens centralbanker vil gribe ind og forsøge at minimere konsekvenserne.

Det vil typisk ske ved at sænke renterne med henblik på at øge udlån og dermed skabe aktivitet i økonomien.

- Derfor er investorerne villige til at betale lidt mere for en obligation med en fast "høj" rente i tre eller fem år, frem for en obligation hvor renten kun er fast i et enkelt år, skriver Lise Nytoft Bergmann.

Renterne på F1-lån var også højere end F3-lån og F5-lån i 2006. Det var i årene op til, at finanskrisen for alvor brød ud i 2008.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce