Annonce
Ringkøbing

Frustrerede sommerhusejere har ventet seks år på hurtigt internet: - Vi er blevet syltet af kommunen

Det er efterhånden muligt at få bredbånd mange steder i Ringkøbing-Skjern kommune. Men der er stadig huller - for eksempel på Husby Klitvej ved Vedersø, hvor en klynge husejere snart har mistet tålmodigheden. Pressefoto
En hurtig internetforbindelse er i dag altafgørende for, om du kan udleje dit sommerhus. En klynge sommerhusejere på Husby Klitvej, nord for Vedersø føler sig syltet, og de har klaget deres nød til Ringkøbing-Skjern Kommune, som, de mener, har slået sig op på at sikre bredbånd til alle.

Ringkøbing-Skjern: "Glæden var stor, da vi i 2015 købte sommerhus i Ringkøbing-Skjern Kommune og vidste, at der fra kommunal side var en ambition om at sikre en digital infrastruktur til alle i kommunen".

Sådan indleder sommerhusejer Helle Serritslev i et brev til borgmester Hans Østergaard.

For glæden og forventningen om hurtigt bredbånd på adressen Husby Klitvej 39 i den yderste del af Ringkøbing-Skjern Kommune blev gjort til skamme, og i dag venter Helle Serritslev stadig.

Annonce
Helle Serritslev troede, at der hurtigt ville komme fibernet til hendes sommerhus på Husby Klitvej 39 ved Vedersø. Indtil videre har hun ventet i seks år siden købet i 2015. Privatfoto

- Jeg talte med min nabo forleden. Han havde solgt sit hus og var glad for, at han ikke længere skulle vente, siger Helle Serritslev, der i sit brev til borgmesteren gør opmærksom på, at covid 19 i høj grad har vist, at en digital infrastruktur til alle borgere og brugere i kommunen er vigtig og altafgørende for både sommerhusudlejning, hjemmearbejde, onlinehandel, virksomheder og undervisning på alle niveauer.

Søgte, men fik nej

Grundejerne på Husby Klitvej søgte penge i bredbåndspuljen for 2020, men fik afslag med begrundelsen for lav pointscore (46,12), idet der skulle en pointscore på 67,03 for at opnå tilskud fra bredbåndspuljen det år.

- Det gav genlyd, da Ringkøbing-Skjern Kommune tog en beslutning om at være den første kommune i Danmark, som ville sikre højhastighedsbredbånd til alle. Men vi er blevet syltet, og derfor synes jeg, at det var rimeligt at spørge borgmesteren om, hvad kommune skal huskes for - at kommunen kom over målstregen eller måtte give op 20 meter før, siger Helle Serritslev.

Hans Østergaard svarede pænt på henvendelsen, men næppe til Helle Serritslevs tilfredsstillelse, for i dag lover kommunen ikke noget.

"Jeg har stor forståelse for, at jeres situation er uholdbar. Bredbånd er i dag en nødvendighed, også i et sommerhus. Generelt har kommunen de sidste år oplevet en større udrulning af bredbånd. Det hjælper naturligvis ikke jer, og vi mangler også stadig at sikre hurtig bredbånd til både borgere og virksomheder i større dele af kommunens landområder", lød borgmesterens svar, der videre skrev:

"Der er en udfordring i, at udrulning af bredbånd som udgangspunkt skal ske markedsbaseret, og at kommunen derfor har begrænsede muligheder for at hjælpe. Der er dog muligheder. Jeg vil bede dig om at kontakte digitaliseringskonsulent Kasper Barsted Christensen på tlf. 9974 1271 eller mail: kasper.christensen@rksk.dk. Han ved mere præcist, hvilke muligheder der findes, både på markedet og i forhold til den nye bredbåndspulje i 2022, som lige nu ser ud til at blive en realitet".

Annonce

Er der håb?

Kasper Barsted Christensen blev ansat i sin stilling i august i år. Brevet fra Helle Serritslev er derfor hans første "sag", og han lover at hjælp, så meget som overhovedet muligt.

- Hvis bredbåndspuljen for 2022 bliver til virkelighed, som vi absolut regner med, så er der håb, og jeg er klar til at hjælpe med ansøgningerne fra Ringkøbing-Skjern Kommune, så vi sikrer os, at de er så optimale som overhovedet muligt, siger Kasper Barsted Christensen.

Lidt samme toner lyder fra Jens Sørensen, der arbejder med bredbåndspuljer for RAH Fiber.

- Der er for få adresser i det område, hvor Helle Serritslev har sommerhus, til, at vi vil gå ind i det på rene markedsvilkår. Derfor er bredbåndspuljen nøgleordet her. Den er netop lavet til det formål. Og der er håb. Jeg kan godt se, at de kan tro, at de er langt fra målet, når de "kun" opnåede 46 point til puljen i 2020, hvor kravet var 67 point. Men det år var der rigtig mange ansøgere. I 2021-puljen fik 90 procent af ansøgningerne støtte, så jeg kan kun opfordre grundejerforeningen til at ansøge igen i 2022, siger Jens Sørensen.

Der er flere ting, der kan påvirke antallet af point. Et af kriterierne er, hvor mange adresser der vil tilslutte sig fibernettet, når det er gravet ned, og et andet er mobildækningen i området. Det spiller også ind, om beboerne selv vil støtte økonomisk.

Annonce

Klitferie: Helt afgørende

- I dag er det fuldstændigt afgørende for sommerhusudlejning, at der er hurtigt internet på adressen. Det er det vigtigste parameter og noget, der bliver spurgt ind til, for gæsterne streamer jo ofte tv. De tjekker mails, og de vil være sikre på, at ungerne kan bruge deres ipad, siger Søren Olesen, der er medejer af udlejningsbureauet Klitferie i Vedersø.

- Vi har 250 huse, som vi lejer ud. Der er heldigvis fibernet i mange af husene, og der er kun tre-fire stykker, der slet ikke er koblet op på internettet. De bliver sidst udlejet, siger Søren Olesen.

Det gav genlyd, da Ringkøbing-Skjern Kommune tog en beslutning om at være den første kommune i Danmark, som ville sikre højhastighedsbredbånd til alle. Men vi er blevet syltet, og derfor synes jeg, at det var rimeligt at spørge borgmesteren om, hvad kommune skal huskes for - at kommunen kom over målstregen eller måtte give op 20 meter før.

Helle Serritslev, sommerhusejer


Annonce
Skjern For abonnenter

Ulvehun har ventet længe på en mage

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande For abonnenter

To firmaer med bud på genopbygning af raseret feriecenter: Formand for ejerforening håber på et godt resultat

Tarm For abonnenter

Varde vil have del i Ringkøbing-Skjerns vindmøllemillioner – og får det

Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern er gået i mørkerød: Nu rammer den stigende coronasmitte også foreningslivet

Ringkøbing

Kjeld har en imponerende kamera-samling: - Jeg er langt bedre til at købe end at sælge

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Sport For abonnenter

Mathias Skræddergaard er ganske rolig: Vi skal nok ride stormen af og blive i toppen

Ringkøbing

Fanget på kamera: Honningtyven må gerne melde sig selv

Videbæk

Efter corona: Videbæk Stof- og Sycenters Fabrikssalg lukker med et brag af et todages ophørsudsalg tirsdag og torsdag

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Skjern

Skjern Bank opjusterer for 4. gang i fabelagtigt godt år

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Ringkøbings spillere bor rundt omkring i Jylland: Sådan fungerer deres travle hverdag med studie, arbejde og håndbold

Skjern

Ulvepar har slået sig ned i Skjern - det kan betyde ulvehvalpe til foråret

Annonce