Annonce
Skjern

Frivillige yder omsorg: Røde Kors er klar med en hånd til alvorligt syge

En ordning med at få en frivillig navigator på besøg skal ikke erstatte hverken hjemmehjælp, familie eller private venner. Arkivfoto: Tommy Kofoed/Scanpix
Røde Kors i Skjern er nu med i et projekt, hvor et korps af frivillige navigatorer giver uhelbredeligt syge en hjælpende hånd.
Annonce

Skjern: Når man er ramt af livstruende sygdom, kan det være vanskeligt at pejle retning på egen hånd. Derfor kan det være en gave at få besøg i privaten af et frivilligt menneske, der hjertens gerne vil yde lidt assistance.

En sådan ordning har gennem omkring halvandet år eksisteret i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor 20 hjem har nydt godt af at få en såkaldt navigator på visit i en kortere eller længere periode.

I Skjern favner konceptet nu bredere, da den lokale Røde Kors-afdeling netop er gået med i projektet som samarbejdspartner.

- Både den syge, de pårørende og den frivillige har oplevet, hvordan disse besøg kan være et lysglimt i en ofte tung hverdag - og at det kan være med til at løfte livskvaliteten, siger hjemmesygeplejerske Mette H. Lauridsen, der er koordinator for korpset med ni navigatorer tilknyttet.

Mette H. Lauridsen pointerer videre, at det ikke kun er kræftramte personer, der kan gøre brug af ordningen:

- Mange andre sygdomme kan være livstruende, og også her kan det være til stor glæde for både den syge og de pårørende at få en hjælpende hånd i en kortere tid i løbet af en ofte lang sygdomsperiode.

I den sammenhæng nævner Mette H. Lauridsen lunge-, hjerte- og nyresyge personer, ligesom mennesker, der lider af eksempelvis sklerose eller parkinson, også kan komme i betragtning.

Både den syge, de pårørende og den frivillige har oplevet, hvordan disse besøg kan være et lysglimt i en ofte tung hverdag - og at det kan være med til at løfte livskvaliteten.

Mette H. Lauridsen, hjemmesygeplejerske

Annonce

Tre timer om ugen

Mette H. Lauridsen beskriver en navigator som 'et medmenneske, der har tid, lyst og overskud til at være noget for andre i en svær situation':

- En navigator arbejder frivilligt og ulønnet. Samværet bygger på gensidighed og er til glæde for begge parter.

Som udgangspunkt tilbydes hjælpen tre timer om ugen i en periode på tre til seks måneder. En navigator kan eksempelvis hjælpe med at skabe overblik i en periode, hvor der er mange informationer, aftaler og undersøgelser.

Med Røde Kors i Skjern som ny samarbejdspartner håber Mette H. Lauridsen, at flere borgere kommer til at nyde godt af ordningen. Hvis man ønsker at få en navigator tilknyttet, kan man drøfte det med sin praktiserende læge eller sin hjemmesygeplejerske.

Annonce

At dø i eget hjem

Med på sidelinjen i projektet står Anker Fjord Hospice, der siden efteråret 2016 har haft stor succes med eget korps af navigatorer. Da en rapport i sommeren 2019 dokumenterede, at ordningen er en succes, sagde chefen på hospicet i Hvide Sande, Herdis Hansen, blandt andet:

- Mange vil gerne dø i eget hjem. Selv om, man har en livstruende sygdom, så kan vi langt hen ad vejen nå at lindre patienterne, hvis de kommer i tide. Vi hjælper dem med at finde roen igen. Vi kan få familien til at gå i takt igen. Vi skal ikke have så ondt i maven, når vi udskriver en patient. Vedkommende kan få en fin tid derhjemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vestjylland

Fastholder: - Jeg så ulven

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Kræmmer-Winnie er tilfreds med politi-undskyldning: Men hun forstår stadig ikke, at markedet skulle lukkes

Annonce