Ringkøbing

Friskoleleder vil snakke våbenlov med Donald Trump under ferien og renovere hus i weekenden

Zander Koch elsker at løbe ture, og han tager gerne i LOOP Fitness, når tiden tillader det. Han vil også gerne, at bevægelse bliver en større del af skoledagen, når skoleåret begynder mandag. Foto: Jørgen Kirk
Zander Koch glæder sig til den kommende uge, når han som skoleleder skal se børnene begynde på et nyt skoleår. Han er glad for fællessang, løbeture og softice med lakridskrymmel.

EN GOD SØNDAG FOR MIG ER EN DAG, der starter med en god løbetur i Ringkøbing K og intervalløb tilbage langs fjorden. Efter løbeturen venter rundstykker med familien og husrenovering. Da hele huset var renoveret, fandt en tømrer ud af, der var en konstruktionsfejl i huset. Det satte os lidt tilbage. Jeg kan godt lide at renovere, men det tager lang tid. Vi flyttede til byen, fordi vi gerne ville bruge mere tid sammen, så det er lidt en streg i regningen.

HVIS JEG FÅR EN UDENBYS GÆST PÅ BESØG, SÅ VIL JEG HELT KLART VISE VEDKOMMENDE Ringkøbing Fjord, havnen og den charmerende bymidte. Ringkøbings bymidte og havnemiljøet er noget specielt. I dag bor vi 100 meter fra fjorden i Ringkøbing, og mange af dem, der kommer på besøg, vil også gerne gå en tur langs Fjordstien. Afslutningen på en god vandretur bliver i Vaffelboden. Min favoritis må være en almindelig softice med lakridskrymmel.

MIT SENESTE BESØG I EN KIRKE VAR et trist besøg i Velling Kirke i onsdags, da vores herlige nabo Ole Agerskov blev bisat efter en alt for tidlig død. Jeg kommer i kirke til jul, barnedåb, konfirmation og så videre. Ellers har jeg ikke brugt kirken. Nu er min datter Karoline på 15 år begyndt at synge i kirkekoret i Ringkøbing Kirke, så nu er vi der lidt tiere.

HVIS JEG BLIVER BEDT OM AT VÆLGE EN SANG PÅ EN KARAOKEBAR, SÅ SKAL DET VÆRE en sang, der er til at synge. Jeg er glad for at synge med andre, men ikke alene foran andre. Jeg kan godt lide den stemning, det giver at synge i fællesskab. "Giv os lyset tilbage" er en skøn sang. Når vi på Stadil-Vedersø Friskole skal have hele skolen til at give den gas, vælger vi altid den.

HVIS JEG UD AF DET BLÅ VINDER 50.000 KRONER TIL EN DRØMMEREJSE, SÅ VIL JEG rejse til USA i juli sammen med familien for at hente vores datter Karoline, når hun afslutter sit High School-ophold i Tennessee. Jeg vil gerne se Grand Canyon, men i og med at vores datter er i sydstaterne, vil vi gerne rundt at se Tennessee, Mississippi, Texas og Florida. Hvis vi får tid, tager vi måske en kort snak med Trump om våbenlovgivning og vedvarende energi, hvor der tydeligvis er plads til forbedring!

HVIS JEG KUNNE FÅ EN MIDDAGSAFTALE MED EN KUNSTNER, SÅ SKULLE DET VÆRE Johnny Madsen. Han virker underholdende og klar til lidt sjov i gaden. Han er anderledes i sine udtalelser. Det er måske også rart nok i en tid, hvor der er så stort fokus på, at alt skal være politisk korrekt. Vi har nok ikke så meget til fælles, men han har også en præstationstrang og vil gerne levere en vare, der samler folk. Det er en god værdi. Tidligere syntes jeg egentlig ikke, han var så tiltrækkende. Jeg syntes, han virkede sjusket, og jeg har set ham til koncerter, hvor jeg syntes, han skulle have skruet lidt ned for alkoholen. Men nu er han en stjerne, når jeg hører det herhjemme. Han swinger og har nogle tekster, man også kan grine lidt med på.

I NÆSTE UGE SER JEG FREM TIL at begynde et nyt skoleår med 43 elever på Stadil-Vedersø Friskole. Vi er alle spændte, da vi som noget nyt har indført 10 minutter fire dage om ugen, hvor alle elever og voksne kun taler engelsk, uden at der stilles krav til grammatisk korrekthed. Vi skal lære at tale engelsk lige så naturligt som dansk. Desuden ændrer vi undervisningen om eftermiddagen til at blive praktisk og med mere bevægelse. Vi vil gerne tilbyde noget udover folkeskolens tilbud. Og når klokken ringer til frihed, er det igen hjem for at forsøge at få familien med ud i haven for bygge carport.

Hvis jeg bliver bedt om at vælge en sang på en karaokebar, så skal det være en sang, der er til at synge. Jeg er glad for at synge med andre, men ikke alene foran andre. Jeg kan godt lide den stemning, det giver at synge i fællesskab. "Giv os lyset tilbage" er en skøn sang. Når vi på Stadil-Vedersø Friskole skal have hele skolen til at give den gas, vælger vi altid den.

Zander Koch, friskoleleder, Stadil-Vedersø Friskole

Zander Koch

Alder: 52

Privat: Gift med Pia. Sammen har parret børnene Katrine på 18, Karoline på 15 og Noa på 13.

Profession: Skoleleder på Stadil-Vedersø Friskole.

Hjemby: Har boet i Ringkøbing gennem de seneste 3 år. Har tidligere boet i Hvingel. Født i Vordingborg og opvokset i Sinding ved Herning.

0/0
Annonce
Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Annonce